Novo Mesto ne bo gostilo evropskega prvenstva v košarki, ki bo leta 2013 potekalo v Sloveniji. Foto: Sadar-Vuga
Novo Mesto ne bo gostilo evropskega prvenstva v košarki, ki bo leta 2013 potekalo v Sloveniji. Foto: Sadar-Vuga

Kotizacija ta trenutek ne pride v poštev. Dokumentacijo za primerno izvedbo Dvorane Tabor pa imamo pripravljeno in lahko štartamo.

Milan Mikl, podžupan Maribora
V mestni občini Maribor upajo, da bodo lahko dvorano Tabor obnovili. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Novo mesto brez EP-ja v košarki

Župan je o odpovedi že obvestil Košarkarsko zvezo Slovenije. Brez državne pomoči 2,5 milijona evrov pa se občina gradnje, ki naj bi po zadnjih ocenah stala deset milijonov, ne namerava lotiti.

Skrajni rok za začetek gradnje: 1. september
Izdajo gradbenega dovoljenja za dvorano v Portovalu je ustavila zahteva lastnikov okoliških zemljišč, da se njihove parcele prekategorizirajo v zemljišča, na katerih je mogoča stanovanjska gradnja, ali pa da jih občina odkupi, je še opozoril Muhič. Ta je kot skrajni rok za začetek gradnje, s katerim bi še pravočasno končali dela za izvedbo košarkarskega prvenstva, pred časom navajal 1. september.

Več kot dva milijona evrov za nakup zemljišč
Poleg nekaj več kot dveh milijonov evrov, kolikor je občina doslej porabila za nakup zemljišč in pripravo dokumentacije, bo občina na račun odpovedi prvenstva v najboljšem primeru izgubila še 54 tisoč evrov. Doslej je na račun Košarkarske zveze že vplačala 150 tisoč evrov kotizacije, odpovedna kazen pa po besedah Muhiča znaša 54 tisoč evrov. Župan pričakuje, da bo zveza občini vrnila nekaj manj kot 90.000 evrov. Za soorganizacijo prvenstva bo morala občina zvezi plačati približno 600 tisoč evrov.

Po sledeh občine Ptuj
Mestna občina Novo mesto je namreč načrtovala nekaj manj kot dva milijona evrov lastnih sredstev in 2,5 milijona evrov državnega denarja, preostalih pet milijonov evrov pa so si obetali s sklenitvijo koncesijske pogodbe s podjetjem, ki bi novi športni dvorani 20 let zagotavljal električno in toplotno energijo in bil v zameno za to pripravljen plačati razliko do polne vrednosti projekta. Ptujski župan Štefan Čelan je tedaj dejal, da se načrti žal niso uresničili, zaradi pomembnejših projektov pa se občina ni smela dodatno zadolževati za izgradnjo nove dvorane. Nadomestne lokacije po odpovedi Ptuja in Novega mesta so sicer znane že dalj časa - mariborska dvorana Tabor, celjska dvorana Zlatorog in ljubljanski Tivoli.

Mikl: Maribor pripravljen gostiti EP
Na novico so se že odzvali v občini Maribor, kjer je podžupan Milan Mikl poudaril, da je Maribor pripravljen gostiti EP leta 2003. "Smo zainteresirani, vendar v proračunu nimamo sredstev za plačilo kotizacije," je pojasnil. Tekmovanje bi izvedli v Dvorani Tabor, ki jo morajo še obnoviti in pri tem računajo na pomoč države. "Kotizacija ta trenutek ne pride v poštev. Dokumentacijo za primerno izvedbo Dvorane Tabor pa imamo pripravljeno in lahko štartamo," je v današnji izjavi za medije še dejal Mikl. Iz KSZ-ja sicer še niso dobili uradnega poziva, ampak se s to možnostjo poigravajo na podlagi medijskih poročanj.

Kotizacija ta trenutek ne pride v poštev. Dokumentacijo za primerno izvedbo Dvorane Tabor pa imamo pripravljeno in lahko štartamo.

Milan Mikl, podžupan Maribora
Novo mesto brez EP-ja v košarki