Goran Dragić je v Ligo NBA odšel leta 2008, najverjetneje pa bo v ZDA tudi končal kariero. Zavrnil je možnost, da bi se vrnil v Ljubljano in za konec oblekel dres Cedevite Olimpije, kot mu je predlagal ljubljanski župan. Foto: BoBo
Goran Dragić je v Ligo NBA odšel leta 2008, najverjetneje pa bo v ZDA tudi končal kariero. Zavrnil je možnost, da bi se vrnil v Ljubljano in za konec oblekel dres Cedevite Olimpije, kot mu je predlagal ljubljanski župan. Foto: BoBo

33-letni Ljubljančan je pred odhodom v ZDA, kamor se odpravlja konec avgusta, odprl prenovljeno slovito igrišče v Tivoliju. Pred dvema desetletjema je bil na odprtju prvo ime superzvezdnik Lige NBA Scottie Pippen, zdaj pa kapetan zlate slovenske zasedbe iz Carigrada, ki je misli že usmeril na prihajajočo sezono, kot rečeno, svojo 12. Več jih je od Slovencev odigral le Beno Udrih.

Tudi to bo, kot je izkoristil možnost v pogodbi, ki se mu izteče naslednje leto, začel v Miamiju, tudi letos pa se je na zares vroči košarkarski tržnici med morebitnimi menjavami omenjalo Gogijevo ime. Pravi, da se s tem sploh ne obremenjuje, saj se je v dolgoletni karieri v najmočnejši ligi na svetu tega že navadil. "Vsako leto se govori in zdaj sem že tako mentalno stabilen, da se s tem ne obremenjujem. Če se zgodi, se zgodi. Sem profesionalec in kjer koli sem, opravim svoje delo, kot je treba," je dejal v pogovoru s slovenskimi mediji.

V Sloveniji je najbolj odmevala novica, ko se je Goran povezoval s selitvijo v Dallas, kjer bi moči združil z Luko Dončićem. Toda po Dragićevih besedah ni bilo nič resnega, bila pa je velika možnost, da bi odšel k Los Angeles Lakersom, ki so poleti zgradili zvezdniško zasedbo. Toda Goran je zadovoljen, da je ostal v Miamiju, kjer se odlično počuti tudi njegova družina, sin pa bo letos na Floridi začel obiskovati šolo.

Miami okrepil zvezdnik Jimmy Butler

Poletna tržnica je bila v NBA-ju zelo zanimiva in bilo je nekaj odmevnih prestopov, kar se Dragiću zdi zelo pozitivno: "Mislim, da je dobro za ligo, da so se kakovostni igralci malce razpršili. S tem bo liga bolj zanimiva, ko ne bodo le trije ali štirje klubi v ospredju. Mislim, da bo konkurenca bolj zgoščena in več zanimivih tekem, tako da se že veselim."

Tudi Miamiju je uspel odmeven posel, saj se je na Florido preselil Jimmy Butler. "On je zelo kakovosten košarkar, All Star igralec in tudi ameriški reprezentant. Statistika in igre povedo vse o njem. Je pravi zmagovalec, trdo dela in za nas pomeni veliko okrepitev," je o novem soigralcu dejal Dragić, glede klubskih ciljev pa dodal: "Smo nekje na isti točki kot vsako leto. Z Butlerjem smo sicer dobili zvezdnika, v ospredje bomo porinili tudi Bama Adebaya, ki je zelo velik potencial. Bomo pa videli, kako bo ekipa rasla. Radi bi prišli čim dlje. Se pa vsako sezono sestavlja ekipa na novo in se mora kemija zgraditi iz ničle. Upam, da bo čim hitreje steklo."

Goran že normalno trenira. Kot pravi, ima za sabo tudi že zelo težke treninge, še vedno pa je v glavi nekakšna zavora po poškodbi kolena, zaradi katere je lani odigral le 36 tekem: "Malce me je še strah, da se kaj ne zgodi. To lahko spremenim le s treningom, da dobim zaupanje v nogo in potem bo drugače. Mogoče bodo tudi moja pričakovanja v letošnji sezoni zaradi tega nekoliko drugačna. Glavno je, da ostanem zdrav celo sezono. Na to sem najbolj osredotočen."

Odhod Čančarja v Denver velika stvar

Letos bo v NBA-ju igral slovenski trio, saj je pogodbo z Denverjem podpisal Vlatko Čančar. Nad odhodom nadarjenega Primorca na največji košarkarski oder na svetu je navdušen tudi Dragić: "Odhod vsakega slovenskega igralca v NBA pomeni veliko stvar. V preteklosti je bilo kar nekaj Slovencev v ligi, v zadnjih letih pa je bila nekakšna suša in sva bila le midva z Benom. Zelo sem vesel, da se to zdaj spreminja. Mladi fantje napredujejo in tudi za podmladek se nam ni treba bati."

V zadnji sezoni je na 36 tekmah v povprečju dosegal 13,7 točke, kolikor je tudi njegovo povprečje v celotni NBA-karieri. Foto: AP
V zadnji sezoni je na 36 tekmah v povprečju dosegal 13,7 točke, kolikor je tudi njegovo povprečje v celotni NBA-karieri. Foto: AP

Lani je s prihodom Dončića v Dallas Slovenijo zajela NBA-evforija, ki je vrhunec dosegla na medsebojnem obračunu slovenskih košarkarskih velemojstrov v Miamiju. Goran upa, da se bo kaj takšnega zgodilo tudi v novi sezoni. V ZDA namreč na tekmah najbolj pogreša prav navijaško vzdušje, ki je bilo na tistem dvoboju fantastično in ga je spomnilo na pravljico, ki jo je reprezentanca z Dragićem v glavni vlogi spisala pred dvema letoma v Carigradu.

Tudi ob uvrstitvi v Tokio brez Gorana

Toda izbrana vrsta je zdaj zaključeno poglavje. "Tudi če pridemo na olimpijske igre," je ob tem poudaril Goran. "Tako sem se odločil in nisem človek, ki bi odločitve spreminjal. Tudi zdaj je ne bom. Naredil sem vse, kar je bilo v moji moči. Dal bom vse od sebe, zdaj pa naj drugi delajo in uživajo, jaz pa bom navijal," je pristavil. Morebitne kvalifikacije za olimpijske igre bodo za Slovenijo na sporedu naslednje leto, za nekatere pa že letos na prihajajočem svetovnem prvenstvu.

Po treh zaporednih nastopih na košarkarskih "mundialih" – na vseh je igral tudi Dragić – Slovenije letos ni poleg, bo pa Goran z veseljem spremljal turnir, za katerega je napovedal: "Jaz ne bi kar tako odpisal Američanov. Če se zbere 12 eksplozivnih igralcev, so fizično dominantnejši od drugih reprezentanc. Vemo, da je njihov trener Gregg Popovich, ki je košarkarski veleum in bo sestavil ekipo, ki bo igrala najbolje. Tako da jih res ne smemo podcenjevati."