Med polčasom tekme uvodnega kroga Lige ABA je Cedevita Olimpija prejela rezultate dopoldanskih testov na okužbo z novim koronavirusom. Foto: www.alesfevzer.com
Med polčasom tekme uvodnega kroga Lige ABA je Cedevita Olimpija prejela rezultate dopoldanskih testov na okužbo z novim koronavirusom. Foto: www.alesfevzer.com

Enako velja za Krko, ki je v nedeljo zvečer gostovala v Stožicah (77:69). Med polčasom tekme je Olimpija prejela informacijo o pozitivnem primeru. O izidu testa so bili obveščeni tudi Novomeščani in vodstvo Lige ABA, srečanje pa se je po skupni odločitvi odigralo do konca. Okuženi igralec, ki sicer nima nobenih simptomov in je bil še na četrtkovem testu po prihodu iz Francije, kjer so zmaji odigrali prvo tekmo v Evropskem pokalu, negativen, je pred začetkom drugega polčasa zapustil dvorano. Čeprav klub uradnega imena igralca ni sporočil, je na klopi v drugi polovici dvoboja manjkal Alen Hodžić.

Sorodna novica Po četrtkovem negativnem testu nedeljski potrdil okužbo med zmaji

Obe ekipi in sodniška trojka so takoj po tekmi odšli v 24-urno samoosamitev. Vodstvi ljubljanskega in novomeškega kluba sta se nato v ponedeljek sešli s predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki je odredilo kluboma desetdnevno karanteno. "Žal bo naše člansko moštvo deset dni preživelo v karanteni. Kljub vsem epidemiološkim smernicam, ki se jih v klubu držimo od začetka pandemije koronavirusa, smo se zavedali, da bo slej kot prej covid-19 potrkal tudi na naša vrata, in žal se je to zgodilo že po dveh odigranih tekmah v mednarodnih tekmovanjih. Zahvaljujemo se vodstvu NIJZ-ja, ki je prisluhnilo našim željam po tem, da bi lahko nadaljevali tekmovanja ob tem, da je pozitiven igralec v karanteni, preostanek ekipe pa ob negativnem izvidu testa nadaljuje trenažni proces. Zavedamo se, da pravila obstajajo zato, da se jih držimo, in odgovorno bomo spoštovali odločitev NIJZ-ja," je povedal direktor Cedevite Olimpije Davor Užbinec.

V nekaj urah znana dokončna usoda tekme

V Evropskem pokalu se ekipe preventivno testirajo tri dni pred vsako tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
V Evropskem pokalu se ekipe preventivno testirajo tri dni pred vsako tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

Nedeljsko testiranje so Ljubljančani opravili, kot velevajo protokoli pred srednim dvobojem v Evropskem pokalu, ko bi moral v Stožicah gostovati turški Bursaspor. V ponedeljek so zmaji šli znova na testiranje, rezultati, ki so jih prejeli v torek zjutraj, pa so potrdili nedeljske. Torej, okužen je en košarkar, vsi preostali člani moštva pa so negativni. V pravilih Evrolige in Evropskega pokala je zapisano, da vsaka ekipa lahko igra tekmo, dokler ima v zasedbi osem negativnih igralcev. Če nacionalne oblasti tekmo preprečijo, kot je v primeru odredbe karantene NIJZ-ja, ekipa, ki tekme ne more odigrati, izgubi z 20:0. Olimpija še upa na milost ministrstva za zdravje, da bi naredilo izjemo, kakršna je praksa v drugih državah.

"Nihče ne ve, v kakšnem stanju bo ekipa po desetdnevni karanteni, brez pravega trenažnega procesa in stika z žogo. Trenutno je naša glavna naloga, da poskrbimo za to, da igralci in člani strokovnega štaba prihodnje dni preživijo ob spoštovanju vseh predpisov. Žalostna novica za naš klub in vse navijače pa je, da zaradi predpisov, ki velevajo, da mora celotna ekipa deset dni preživeti v karanteni, najverjetneje ne bomo nastopili na vsaj eni tekmi Eurocupa, ki bo posledično registrirana z zmago naših tekmecev, saj smo imeli dovolj igralcev za igranje tekme, a zaradi predpisov NIJZ-ja to žal ni mogoče. V vseh državah, iz katerih prihajajo naši tekmeci, so predpisi in smernice drugačni. V skladu s propozicijami tekmovanja lahko v primeru enega pozitivnega ali morda celo več pozitivnih primerov znotraj ekipe še vedno nastopijo na tekmi in nadaljujejo trenažni proces, seveda ob tem, da preostanek ekipe prejme negativne izide testiranja in da je igralec, ki prejme pozitiven rezultat, umaknjen v samoizolacijo," je situacijo opisal Užbinec.

Olimpija in Krka imata v teh desetih dneh na sporedu po tri tekme

Nekje teste na okužbo z novim koronavirusom financira država, v Sloveniji morajo to klub sami, kar predstavlja kar konkretno finančno breme. Foto: www.alesfevzer.com
Nekje teste na okužbo z novim koronavirusom financira država, v Sloveniji morajo to klub sami, kar predstavlja kar konkretno finančno breme. Foto: www.alesfevzer.com

"Glede na to, da nam omejitve in smernice, ki veljajo v Sloveniji, ne dovoljujejo nastopov v tekmovanjih, v katerih bi po veljavnih propozicijah lahko tekmovali, kljub pozitivnemu primeru znotraj ekipe apeliramo na odgovorne, da spremenijo obstoječe predpise, omejitve in smernice in dovolijo, da vse slovenske športne ekipe v primeru pozitivnega primera znotraj ekipe, športnika ali športnico klub pošlje v karanteno, vsi drugi športniki in športnice pa, ob predložitvi negativnega testa, lahko nadaljujejo trenažni proces. Če bodo še naprej veljali obstoječi ukrepi, ki celotno ekipo pošljejo v desetdnevno karanteno, potem bodo vsi slovenski klubi, ne glede na športno panogo, nekonkurenčni v vrhunskih evropskih tekmovanjih, to pa ima lahko velik vpliv, ne le na posamezne klube, temveč na slovenski šport v celoti. Cedevita Olimpija bo še naprej delala vse za to, da ljubljanski in slovenski šport na najboljši mogoč način predstavlja v evropskem in svetovnem merilu," je še dodal direktor Olimpije.

V teh desetih dneh zmaje čakajo tri tekme. Medtem ko naj bi sobotni obračun Lige ABA proti Primorski lahko prestavili, pa bodo enaka pravila kot za Bursaspor veljala tudi za dvoboj z Gran Canario, ki bi morala čez teden dni gostovati v Ljubljani. Tudi kanarski klub ima medtem potrjeno okužbo v ekipi. Konec tedna je bila prestavljena tekma španskega prvenstva, v Evropskem pokalu pa bo ekipa lahko nastopila. Če tekme ne bo mogoče prestaviti, se bo znova registrirala z 20:0 v gostujočo korist. Če bi zmaji sezono začeli v Evropskem pokalu s tremi porazi, bi si že precej priprli vrata v drugi del.

Olimpija in Krka po derbiju v Stožicah v samoizolacijo

Tudi Krko v tem času čakajo tri tekme, poleg Jadranske lige še dve v državnem prvenstvu, ki bosta prestavljeni. Bodo pa posledice za najuspešnejša slovenska kluba dolgoročne. Namreč nemogoče je nadomestiti takšno količino izgubljenih treningov med sezono. Če drugačna pravila veljajo v tujini za klube, s katerimi naj bi se slovenski merili v najmočnejših evropskih tekmovanjih, potem je nemogoče pričakovati njihovo konkurenčnost. Zato tudi apel Užbinca za spremembe predpisov in omejitev glede vrhunskega športa. Sezone so se v moštvenih športih šele dobro začele in je že kar nekaj primerov okužb, še posebej v ekipah, ki nastopajo v mednarodnih tekmovanjih, tako da bi se najboljši slovenski kolektivi kmalu lahko znova znašli v karantenah. Po drugi strani v večini slovenskih prvenstev oz. tekmovanj obveznih preventivnih testiranj ni. Če ni testov, tudi ni potrjenih okužb.