Alen Omić se v četrtek ni javil na zbor članske reprezentance. Foto: Vladimir Nikolič
Alen Omić se v četrtek ni javil na zbor članske reprezentance. Foto: Vladimir Nikolič
Matej Avanzo
Matej Avanzo pravi, da je bil Omić problematičen že prej. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

KZS se je danes dopoldne ostro odzval, ker se eden stebrov slovenske reprezentance mlajših članov v četrtek ni pojavil na pripravah članskega moštva. Dejanje je Košarkarska zveza Slovenije označila za "nedopustno in nesprejemljivo" ter proti Omiću uvedla uradni postopek na častnem razsodišču KZS-ja.

Na grožnjo KZS-ja se je za portal kosarka.si odzval košarkarjev agent Enes Trnovčević. Po njegovih besedah je direktor reprezentance Matej Avanzo Omiću povedal, da ne bo nikoli več igral za reprezentanco, če ga zdaj ne bo v ekipi, in mu celo zagrozil z odvzemom državljanstva.

Omič: Če je potni list predmet trgovanja, ga vzemite nazaj
"Tudi sam sem hotel rešiti zadeve, a se ni javil niti na moje telefonske pozive, ko sem skušal najti kompromisno rešitev. Rekel sem Alenu, naj gre domov in da vso odgovornost prevzemam nase," pravi Trnovčević in v nadaljevanju navaja besede Omića: "Če je potni list predmet trgovanja, hvala vam, lahko ga preprosto in svobodno vzamete nazaj. Sprejemam vso odgovornost častnega razsodišča KZS-ja, pod pogojem, da bosta Matej Avanzo in Tone Krump (ki mi je lani pretil z odvzetjem potnega lista, ki mi ga on ni dal) prav tako poklicana zaradi svoje odgovornosti. Ne želim, da odgovarjajo vsi igralci, ki so odpovedali zaradi manjših zadev kot jaz (niso redki, ki so zaradi šole rekli ne celotnemu ciklu priprav), ker oni niso kriv za odnos KZS-ja do mene. Grozili so mi tudi, da nikoli ne bom smel več igrati za Slovenijo."

Avanzo: To je čista izmišljotina
KZS je odgovor Avanza objavil kar prek Facebooka. "Grožnje o odvzemu potnega lista so čista izmišljotina, saj za tak postopek sploh ni pristojna Košarkarska zveza Slovenije - Omiću je namreč slovensko državljanstvo podelila Vlada RS na predlog KK-ja Črnomelj, KZS pa je ob tem v skladu s postopkom dal pozitivno mnenje. Glede na to, da je naturaliziran igralec in da mu je Slovenija dala možnost razvoja, je tako ravnanje še bolj nedopustno. Zaradi njegovega neprimernega obnašanja tako na lanskem EP-ju do 20 let kot tudi na letošnjem sta imela oba glavna trenerja veliko težav, a je KZS v želji po njegovem napredku naredil vse, da je ostal z obema reprezentancama, čeprav je bilo njegovo vedenje velikokrat na meji dobrega okusa. Če bi bil razlog za odsotnost Alena Omića res šolska obveznost, potem verjetno na socialnih omrežjih ne bi objavljal izjav o potepanjih po mestih BiH-a, ki jo je po objavi našega odziva že izbrisal. Ves čas smo mu nudili najboljšo mogočo podporo. Ne razumem, kako sem mu lahko grozil glede česar koli, saj se sploh nisva pogovarjala na temo njegove odsotnosti. Ker se mi ne želimo in tudi ne moremo izrekati o kazni, smo dali zadevo na častno razsodišče KZS-ja, ki je za to pristojno. To ni moja odločitev, temveč skupna odločitev vodstva KZS-ja in članske reprezentance. Res je, da gre za mladega igralca, ki smo mu vedno stali ob strani in mu bomo, če bo tako hotel ter dokazal, tudi vnaprej, zato mu svetujemo, naj odloča s svojo glavo in ne posluša svojega menedžerja, ki mu gre le za lasten interes in denar."