Saša Ožbolt ne vidi šibkih točk Paa, a verjame, da so mogoči tudi
Saša Ožbolt ne vidi šibkih točk Paa, a verjame, da so mogoči tudi "čudeži". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
MVP oktobra v Evroligi Goran Jagodnik pričakuje pravi boj od prve do zadnje minute. Foto: Sandi Fišer
Damir Markota
Damir Markota je prepričan, da se je potrebno predvsem osredotočiti na svojo igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kostas Tsartsaris
Po besedah krilnega centra Kostasa Tsartsarisa prihaja Panathinaikos v Ljubljano po prvo mesto v skupini, a se zaveda moči Olimpije. Foto: EPA

Samega pritiska z nabito polnih tribun in evforičnega občinstva se zaveda tudi Sašo Ožbolt, a bo na samem parketu to le še dodatna spodbuda, da bodo varovanci Jureta Zdovca pokazali pravi obraz: "V takem neverjetnem vzdušju bomo naredili vse za uspeh. Sam še nisem igral pred takim občinstvom. Verjetno tudi marsikdo izmed mojih soigralcev še ni. Bo morda manjši pritisk, a ko bomo stopili na parket, bodo noge "same letele. Zares bo fenomenalno igrati pred tako publiko."

Ožbolt je letos že odločil dve tekmi v Ligi NLB, poleg tega pa je bil izjemno razigran na gostovanju v Milanu. Nekdanji kapetan zmajev trdi, da Olimpija lahko na tekmi več pridobi, kot pa izgubi: "V samo tekmo gremo povsem sproščeno. Nimamo kaj izgubiti, lahko pa v tem srečanju ogromno pridobimo. Čaka nas izjemna ekipa z 12 kakovostnimi posamezniki. Praktično nimajo šibkih točk. Mogoče lahko upamo na njihov slab "šuterski" dan. Drugače pa moramo odigrati pametno in mirno. Ne smemo se spustiti v neko divjanje, v katerem jim ne moremo parirati. Znajo odlično napadati. Poleg tega pa imajo izjemnega trenerja. Vendar pa se čudeži dogajajo."

Naziv MVP prizanje za celo ekipo
Sproščenost ob absolutni vlogi favorita nasprotnika poudarja tudi Goran Jagodnik: "Mislim, da bo ta tekma najlažja za nas. Nimamo kaj izgubiti, lahko pa veliko pridobimo. Za nami bo polna dvorana, ki bo nedvomno naš šesti igralec. Verjamem, da bomo odigrali bolje kot prejšnje tekme. Pričakujem pravi boj, izenačen do konca. Upam, da z nekaj sreče vzamemo še en velik skalp."

Kapetan zmajev pri 36 letih doživlja v dresu ljubljanskega kluba drugo pomlad. Z dvema izjemnima predstavama si je prislužil naziv najkoristnejšega posameznika v Evroligi v oktobru. Skromni "Jagoda" pa trdi, da ne gre za posamezno nagrado, ampak za priznanje celotnemu moštvu: "To je plod cele ekipe. V Evroligi smo odlično začeli z dvema zmagama. Verjetno največji optimisti tega niso pričakovali. Ta nagrada je le priznanje za vse moštvo."

S pravo igro lepe možnosti za uspeh
Na zadnji tekmi je končno boljšo igro pokazal Damir Markota. Hrvaški krilni center v Evroligi letos še ni odigral tako, kot zna. Čas je, da tudi "Švedžo" prikaže, kar je že dokazal na obračunih regionalne lige. "Pričakujemo vsekakor odlično pripravljeni Panathinaikos. Morali bomo biti pozorni skozi vso tekmo. Odigrati bo treba čvrsto v odličnem vzdušju, saj naj bi bila dvorana razprodana, kar je neverjetno. Ne smemo preveč razmišljati o nasprotniku. Osredotočiti se moramo nase in na našo igro. Če bomo dali svoj maksimum, odigrali srčno, kakor smo že nekatere tekme, imamo po mojem mnenju lepe možnosti za uspeh. Vsekakor bo pa zelo težko," samozavestno napoveduje boj na zmago.

Kljub vsemu pa se Markota zaveda izjemne moči atenskega velikana: "So izjemno kakovostna in izkušena ekipa. Dobro smo pripravljeni, a nemogoče je biti pripravljen na vse. Panathinaikos ima 12 kakovostnih igralcev in odličnega trenerja, a naš trenerski štab je odlično proučil nasprotnika. Tako da mislim, da smo dobro pripravljeni."

Olimpija zna odigrati dobro vseh 40 ali celo 50 minut
V vrsti serijskega grškega prvaka se zavedajo moči in odlik Olimpije, ob tem pa bo, po besedah Romaina Sata, zaradi občinstva še toliko težje priti do uspeha. "Olimpija ima dobro ekipo. Pričakujem težko tekmo, še posebej, ker igramo v gosteh. Smo pa nanje dobro pripravljeni. Oboji smo še neporaženi, torej bo boj za prvo mesto in seveda pričakujem težko srečanje," je dejal košarkar iz Centralnoafriške republike.

Kostas Tsartsaris je ob tem še nekoliko v šali pristavil, da so zmaji še kako nevarni, saj so sposobni igrati dobro več kot 40 minut: "Čaka nas težko delo. Olimpija je odigrala dve zelo dobri tekmi. Je v odlični formi, a sem smo prišli po prvo mesto v skupini. Upam, da bomo odigrali tako, kot znamo, in se na koncu seveda veselili uspeha. Olimpija ima dobro ekipo. Ima kar nekaj igralcev, ki so sposobni dosegati veliko košev, prav tako dobro igrajo v obrambi. Njihov trener ima pravi pogled na igro. Znajo odigrati v visokem ritmu vseh 40 minut ali celo 50, kar so letos že dokazali."

Evroliga, skupina D, danes ob 20.45:
UNION OLIMPIJA - PANATHINAIKOS

EFES PILSEN - ARMANI JEANS MILANO
82:74 (22:10, 21:23, 26:22, 13:19)
Rakočević 17, Tunceri 15 ... Nachbar 11 (4/4 za dve, 1/2 za tri) v 18 minutah; Jaaber 19, Hawkins 18.

VALENCIA - CSKA MOSKVA
82:57 (30:18, 12:11, 23:10, 17:18)
Javtokas 15, Cook 14; Langdon 16, Smodiš 5 (0/4 za dve, 1/1 za tri) v 20 minutah.

Lestvica:                           
EFES PILSEN 3 2 1 +19 5
PANATHINAIKOS 2 2 0 +28 4
UNION OLIMPIJA 2 2 0 +9 4
ARMANI J. MILANO 3 1 2 +3 4
VALENCIA 3 1 2 -7 4
CSKA MOSKVA 3 0 3 -52 3