Kawhi Leonard je najboljši igralec finalne serije. Na obeh tekmah v Oracle Areni je sijajno vodil igro Raptorsov. Foto: Reuters
Kawhi Leonard je najboljši igralec finalne serije. Na obeh tekmah v Oracle Areni je sijajno vodil igro Raptorsov. Foto: Reuters

Toronto je zelo slabo začel tekmo in hitro zaostajal za enajst točk (23:12), do odmora se je uspel približati (46:42), nato pa je dobil tretjo četrtino kar s 37:21 in prednost zanesljivo zadržal do konca.

Le Cleveland se je vrnil po zaostanku z 1:3 v zmagah
Bojevniki, ki lovijo četrti naslov v zadnjih petih letih, so se znašli v velikih težavah. Le ena ekipa se je v finalu Lige NBA vrnila po zaostanku z 1:3 v zmagah. Pred tremi leti je to uspelo Clevelandu prav proti Golden Statu, ko je LeBron James zrežiral epski preobrat. Steve Kerr je tokrat lahko računal na Klaya Thompsona (28 točk, 6/10 za tri) in Kevona Looneyja, ki zaradi poškodb nista igrala na tretji tekmi. Še vedno je manjkal Kevin Durant in to se je na obeh tekmah v Oracle Areni zelo poznalo.

Leonard je bil znova neustavljiv, zadel je pet trojk in vseh devet prostih metov. Razigran je bil tudi Serge Ibaka, ki je prispeval 20 točk (9/12 iz igre). Junak uvodne tekme Pascal Siakam jih je dodal 19.

Thompson blestel v prvem polčasu
Steve Kerr si je pošteno oddahnil, ko je lahko v začetno peterko uvrstil Thompsona. Gostitelji so hitro povedli z 8:3, potem pa je vstopil še Looney in povišal na 10:5 po podaji Draymoda Greena. Obramba Bojevnikov je bila odlična, gostje so imeli težave v vsakem napadu in Looney je minuto pred koncem prve četrtine povišal na 23:12. Leonard je s petimi točkami zaključil prvi del igre in Raptorsi so se približali (23:17).

V drugi četrtini se je razigral Thompson, ki je nanizal devet točk in bil najzaslužnejši za vodstvo z 42:34. Trener gostov Nick Nurse je moral vzeti minuto odmora. Nepopustljivi Raptorsi niso blesteli (2/16 za tri v prvem polčasu), a so vseeno ob odmoru zaostajali le za štiri točke (46:42).

Klay Thomspon se je vrnil v velikem slogu. Zadel je šest trojk in bil najboljši strelec Golden Stata. Foto: Reuters
Klay Thomspon se je vrnil v velikem slogu. Zadel je šest trojk in bil najboljši strelec Golden Stata. Foto: Reuters

Simultanka Leonarda v tretji četrtini
Leonard je v uvodnih 45 sekundah tretje četrtine zadel dve trojki in Toronto je prvič na tekmi povedel (46:48). Nobeni ekipi se ni uspelo odlepiti, nato pa je Leonard sijajno zaključil tretjo četrtino. V zadnjih treh minutah je dosegel kar enajst točk in Raptorsi so si po 36 minutah priigrali kar 12 točk naskoka (67:79). V tretji četrtini, ki jo je Toronto dobil s 37:21, je najboljši igralec finalne serije prispeval 17 točk.

VanVleeta oskrbeli s sedmimi šivi
Nurse je namenil Leonardu dve minuti in 25 sekund počitka, potem pa je zamenjal Freda VanVleeta, ki je prejel močan udarec v obraz. Shaun Livingston ga je nenamerno zadel s komolcem. VanVleet je močno krvavel, moral je v garderobo, kjer so ga oskrbeli s sedmimi šivi.

Gostitelji se niso več nevarno približali
Golden State se je približal na 72:82, a je nato odlični Ibaka zadel ob osebni napaki Curryja, Leonard pa je bil natančen izza črte in Toronto si je priigral najvišjo prednost na tekmi (72:88).

Osem minut pred koncem so bili navijači v Oracle Areni že v velikih skrbeh. Curry je s trojko tri minute pred zadnjim piskom sirene znižal na 89:97, več pa gostiteljem ni uspelo in Siakam je s šestimi točkami potrdil veliko zmago Toronta.

Serge Ibaka je zgrešil le tri mete. Izkoristil je velike težave centrov Golden Stata. Foto: Reuters
Serge Ibaka je zgrešil le tri mete. Izkoristil je velike težave centrov Golden Stata. Foto: Reuters

Nurse umirja evforijo
"Dve trojki Leonarda na začetku drugega polčasa sta nam dali velik zalet. To je popolnoma spremenilo tekmo, prevzeli smo pobudo. Ko mu uspe blokada ali uspešno posredovanje v obrambi, se sprosti in nato steče v napadu, s tem pa celotna ekipa deluje na višji ravni. Ko so bili gostitelji v naletu, je utišal navijače s pomembnim košem," je poudaril trener Toronta Nurse.

"Navijači v Torontu so evforični. Ne smemo pasti v to norišnico. Zelo težko bo dobiti zadnjo tekmo. Igramo proti prvakom zadnjih let, ki se ne bodo predali," je še dodal Nurse, ki bil do lanskega poletja pomočnik Dwana Caseyja.

Kerr: Hitro moramo zaceliti rane
"V prvem polčasu smo odlično igrali v obrambi, potem pa smo popolnoma popustili v tretji četrtini. Leonard je zadel dve trojki zapored in razigrali so se v napadu. Žoga je dobro krožila in Ibaka nas je nekajkrat kaznoval. Toronto ima kar nekaj ostrostrelcev in treba je priznati, da v tem finalu igrajo odlično," je ocenil Kerr.

"Proti Oklahomi smo se pred leti znašli v takem zaostanku in uspeli smo dobiti tri tekme zapored. Mislim, da to tudi tokrat ni nemogoče, hitro moramo zaceliti rane po dveh domačih porazih. Najprej moramo dobiti peto tekmo, nato pa se bomo pogovarjali naprej. Pet let zapored smo igrali v finalu in unovčiti bo treba te izkušnje," je dodal trener branilcev naslova.

Leonard: Obramba ključ do zmag
"Začeli smo zelo slabo, zgrešili smo preveč odprtih metov. Prepričan sem bil, da se bo to v nadaljevanju spremenilo. Ključ do naših zmag je obramba. Finale še ni končan. Ostati moramo mirni. Navijači so ponoreli že po koncu finala Vzhoda. Zavedam se, da bo v ponedeljek noro vzdušje," je razlagal Leonard.

Green napoveduje preobrat
"Doživel sem veliko razočaranje, ko smo zapravili vodstvo s 3:1 v zmagah. Zakaj ne bi tudi mi spisali zgodovine in prišli do preobrata. Še vedno verjamemo v naslov, uspelo nam je že zmagati tri zaporedne tekme v končnici," je razmišljal Dramond Green, ki je bil znova blizu trojnega dvojčka (10 točk, 12 podaj in 9 skokov), a je bil preveč nervozen. Večkrat se je jezil na sodnike in prejel tudi tehnično napako.

Kanada na nogah po veliki zmagi
Kanadska himna je iz grl navijačev odmevala v Oracle Areni (morda je gostila zadnjo tekmo Bojevnikov, ki se oktobra selijo v Chase Center v San Francisco) po koncu tekme. V nabito polnem Jurassic Parku pred Scotibank Areno v Torontu se je začelo veliko slavje. V številnih mestih po Kanadi so si ogledali tekmo na velikih ekranih in začelo se je odštevanje do ponedeljka, ko imajo Raptorsi na domačem parketu zgodovinsko priložnost za naslov.

Finale, četrta tekma:
GOLDEN STATE - TORONTO 1:3
92:105 (23:17, 23:25, 21:37, 25:26)
19.596; Thompson 28 (11/18 iz igre, 6/10 za tri), Curry 27 (9/22 iz igre, 2/9 za tri), Looney in Dr. Green (12 podaj in 9 skokov) po 10, Livingston in Cousins po 6, Iguodala 3, McKinnie 2; Leonard 36 (11/22 iz igre, 5/9 za tri, prosti meti 9/9) in 12 skokov, Ibaka 20 (9/12 iz igre), Siakam 19, Lowry 10, M. Gasol 9, VanVleet 8, Da. Green 3.

Met iz igre: 35/78; 36/86
Met za tri točke: 8/27; 10/32
Prosti meti: 14/21; 23/24
Skoki: 42; 38
Podaje: 26; 22

Peta tekma, torek ob 3.00:
TORONTO - GOLDEN STATE


Šesta tekma, petek ob 3.00:
GOLDEN STATE - TORONTO

Sedma tekma, ponedeljek, 17. junija, ob 2.00:
TORONTO - GOLDEN STATE

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.