Pascal Siakam je z 32 točkami dosegel rekord kariere na tekmah končnice.
Pascal Siakam je z 32 točkami dosegel rekord kariere na tekmah končnice. "Spicy P" je izbral pravi trenutek za sanjsko predstavo. Foto: Reuters

Raptorsi, ki so v finalu Vzhoda s 4:2 v zmagah izločili najboljšo ekipo rednega dela Milwaukee, so vodili večino tekme. Že od odmoru so si priigrali deset točk naskoka, Bojevniki so bili blizu še deset minut pred koncem (90:87), nato pa so gostitelji z delnim izidom 10:1 prišli do odločilne prednosti. Poleg Siakama, ki je zgrešil le tri mete iz igre (14/17), je blestel še Marc Gasol z 20 točkami. Najboljši igralec letošnje končnice Kawhi Leonard je prispeval 23 točk, čeprav ni imel strelskega večera (5/14 iz igre).

Stephen Curry je šestič zapored presegel 30 točk. Ob odsotnosti Duranta je prevzel breme na svoja ramena. Foto: Reuters
Stephen Curry je šestič zapored presegel 30 točk. Ob odsotnosti Duranta je prevzel breme na svoja ramena. Foto: Reuters

Bojevniki zelo pogrešali Duranta
Pri branilcih naslova se je zelo poznalo, da je manjkal Kevin Durant. MVP zadnjih dveh finalnih serij se je poškodoval na peti tekmi polfinala Zahoda proti Houstonu. Bojevniki so nato brez njega izločili Rocketse in pometli s Portlandom v konferenčnem finalu s 4:0 v zmagah. Tokrat bi še kako potrebovali Duranta, ki zelo verjetno tudi na nedeljski tekmi še ne bo igral.

Curry zadel več kot 100 trojk na finalnih tekmah
Stephen Curry je bil najboljši strelec prve finalne tekme s 34 točkami. Zadel je štiri trojke in tudi vseh 14 prostih metov. Postal je prvi košarkar, ki je na finalnih tekmah Lige NBA zadel več kot 100 trojk. Šestič zapored je presegel mejo 30 točk v letošnji končnici.

Cousins daleč od prave forme
Klay Thompson je dodal 21 točk, Draymond Green pa je prispeval nov trojni dvojček (10 točk, 10 skokov in 10 podaj). DeMarcus Cousins je bil na parketu osem minut, a je le upočasnil hitro igro Bojevnikov. Center se je vrnil na po poškodbi levega kvadricepsa, zadnjič je igral 16. aprila proti LA Clippersom v prvem krogu. Tudi Andre Iguodala je v končnici tekme odšepal s parketa.

Jurassic Park pred Scotiabank Areno je bil poln že precej pred začetkom tekme. Foto: Reuters
Jurassic Park pred Scotiabank Areno je bil poln že precej pred začetkom tekme. Foto: Reuters

Velika evforija v Torontu
Prvič se je boj za pokal Larryja O'Briena začel na kanadskih tleh. Vzdušje na tekmah končnice v Scotiabank Areni je bilo vedno imenitno, tokrat pa so navijači dodali še kakšen decibel. Že od jutra so se gledalci zbirali v Jurassic Parku pred dvorano, kjer so spremljali srečanje vsi tisti, ki niso prišli do vstopnic.

Raptorsi odlično končali prvi polčas
Danny Green je s trojko hitro dvignil gledalce na noge. V prvi četrtini je bil razigran Gasol, z dvema trojkama je poskrbel za vodstvo Toronta z 18:11. Pri gostih je bil Curry v uvodni četrtini trikrat natančen izza črte in prvaki so držali priključek (25:21).

Steve Kerr je na začetku druge četrtine na parket poslal tudi Cousina, ki pa je igral le štiri minute, in poznalo se je, da še ni popolnoma okreval po poškodbi. Njegovo gibanje je bilo prepočasno. Sredi drugega dela igre je Klay Thompson s trojko poskrbel za zadnje vodstvo Bojevnikov na tekmi (40:41). Zaključek prvega polčasa je minil v znamenju Raptorsov, ki so z delnim izidom 12:4 odšli na odmor s prednostjo 59:49 po trojki Greena.

Šov Siakama v tretji četrtini
Kawhi Leonard je zgrešil nekaj odprtih metov, zato se je odločil, da bo podajal razigranemu Siakamu, ki je v tretji četrtini zadel vseh šest metov iz igre. Nanizal je 14 točk in Toronto je povedel z 79:68. Curry je držal Golden State v igri, prednost nikoli ni narasla do 15 točk.

Gostje niso resneje zapretili v zadnjih minutah
Deset minut pred koncem je Jonas Jerebko s trojko znižal na 90:87. Odgovoril je Siakam s štirimi točkami in podajo do Greena, ki je s trojko povišal na 100:88 sedem minut pred koncem. Bojevnikom se v zadnjih minutah ni uspelo več približati in napete končnice ni bilo. Pol minute pred zadnjim piskom sirene je Kyle Lowry zadel trojko z desetih metrov, potem ko je imel zelo slab strelski večer (7 točk; 2/9 iz igre).

34-letni Marc Gasol je izvrstno odigral prvo finalno tekmo Lige NBA v bogati karieri. Foto: Reuters
34-letni Marc Gasol je izvrstno odigral prvo finalno tekmo Lige NBA v bogati karieri. Foto: Reuters

Številne legende kluba prejele aplavz
Na uvodni tekmi so Raptorsi predstavili številne legende kluba, ki so bile najzaslužnejše za silovit vzpon kluba. Velik aplavz je dobil prvi veliki zvezdnik kluba Damon Stoudamire. Leta 1995 je bil izbran na naboru, ko se je Toronto priključil Ligi NBA. Chris Bosh in Tracy McGrady sta prav tako pustila neizbrisen pečat, navijači pa so pozdravili tudi Della Curryja, ki je v Torontu leta 2002 končal kariero. 54-letnik v tem finalu seveda navija za svojega sina Stepha.

Siakam pričakuje silovit odgovor prvakov
"Vse od ogrevanja je bilo vzdušje sijajno. Zavedamo se, da igramo proti ekipi, ki je osvojila tri naslove prvaka. Prepričan sem, da bo v nedeljo še precej težje, saj bodo naredili analizo tekme in se prilagodili našemu načinu igre. Zelo sem ponosen, da lahko predstavljam Afriko v tem finalu. Na tej celini je košarka zelo napredovala," je poudaril 25-letni Kamerunec Siakam, ki bo konec junija zelo verjetno prejel nagrado za košarkarja, ki je najbolj napredoval v letošnji sezoni.

Curry: Iz tega poraza se bomo veliko naučili
"Izgubili smo prvo tekmo, vendar to še ni konec sveta. Iz tega poraza se bomo veliko naučili. Večkrat smo že dokazali, da se lahko vrnemo po grenkih porazih. Dopustili smo preveč lahkih košev po protinapadih. Siakam je zadeval iz vseh položajev, res je igral odlično. Na drugi tekmi bomo morali strniti obrambo," je pojasnil Curry.

Nurse zelo zaslužen za napredek Siakama
"Pred dvema letoma smo izpadli proti Clevelandu, že naslednji dan pa me je Siakam prosil, da naj začnemo izboljševati met, ki je bil dolgo časa njegov glavni problem. Ogromno je vložil v napredek. Vseskozi je bil v telovadnici. V Ligi NBA ni naključij. Marsikdo je presenečen nad njegovim razvojem," je najboljšega igralca tekme pohvalil Nick Nurse.

Trener Toronta je postal prvi strateg, ki je vodil ekipo v finalu razvojne lige in v finalu Lige NBA. Leta 2011 je postal prvak z ekipo Iowa Energy, dve leti zatem pa še z moštvom Rio Grande Valley Vipers. Pet let je bil pomočnik Dwana Caseyja, lani poleti pa je postal glavni trener Raptorsov in že v prvi sezoni jih je popeljal do največjega uspeha v zgodovini kluba.

Kerr: Toronto nas je popolnoma nadigral
"To ni bil naš večer. Toronto nas je popolnoma nadigral. Razmišljam že o drugi tekmi finala. V drugem polčasu se nam je uspelo približati, a nikakor nam ni uspelo priti do vodstva. V ključnih trenutkih smo naredili preveč napak," je povedal trener Bojebnikov Kerr.

Druga finalna tekma bo v noči z nedelje na ponedeljek v Torontu. Golden State je v prejšnjih štirih sezonah finalno serijo vedno začel v Oracle Areni proti Clevelandu in prvo tekmo je tudi dobil.

Prva tekma:
TORONTO - GOLDEN STATE 1:0
118:109 (25:21, 34:28, 29:32, 30:28)
19.983; Siakam 32 (14/17 iz igre, 2/3 za tri), 8 skokov in 5 podaj, Leonard 23 (5/14 iz igre, prosti meti 10/12), 8 skokov in 5 podaj, M. Gasol 20 in 7 skokov, Van Vleet 15, Green 11 (3/7 za tri), Lowry 7 (2/9 iz igre), 9 podaj in 6 skokov, Ibaka 5, McCaw 3, Powell 2; Curry 34 (8/18 iz igre, 4/9 za tri, prosti meti 14/14), Thompson 21 (3/6 za tri), Green 10 (2/9 iz igre), 10 skokov in 10 podaj, Looney 9, Iguodala, Jerebko, McKinnie, Cook in Livingston po 6, Cousins 3, Bell 2.

Met iz igre: 39/77; 34/78
Met za tri točke: 13/33; 12/31
Prosti meti: 27/32; 29/31
Skoki: 36;38
Podaje: 25;29


Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
TORONTO - GOLDEN STATE

Tretja tekma, četrtek ob 3.00:
GOLDEN STATE - TORONTO

Četrta tekma, sobota, 8. 6., ob 3.00:
GOLDEN STATE - TORONTO


Peta tekma, torek, 11. 6., ob 3.00:
TORONTO - GOLDEN STATE

Šesta tekma, petek, 14. 6., ob 3.00:
GOLDEN STATE - TORONTO

Sedma tekma, ponedeljek, 17. 6., ob 2.00:
TORONTO - GOLDEN STATE

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.