Simona Petrova in njegove varovance čakata še tekmi s Cibono in Petrolom Olimpijo. Foto: BoBo
Simona Petrova in njegove varovance čakata še tekmi s Cibono in Petrolom Olimpijo. Foto: BoBo

Neposredno se bo v drugi rang jadranske lige preselila ekipa, ki bo zadnja, predzadnjo pa čakajo kvalifikacije s podprvakom Lige ABA 2. Trenutno so Novomeščani in Ljubljančani na zadnjih dveh mestih s po le šestimi zmagami. V prednosti so zmaji, saj so dobili medsebojni obračun, toda decembra so v Tivoliju slavili le za točko. Oba kluba se sicer še lahko rešita izpada, a povsem o svoji usodi ne odločata. V predzadnjem krogu bo v soboto (21.00) Krka gostovala v Zagrebu pri Ciboni, v Ljubljano pa v nedeljo (17.00) k Olimpiji prihaja drugi klub iz hrvaške prestolnice Cedevita.

Dominik Mavra je bil junak Krkine zmage nad Cedevito. Foto: Krka/Robi Verbajs
Dominik Mavra je bil junak Krkine zmage nad Cedevito. Foto: Krka/Robi Verbajs

Prav Cedevito, trenutno tretjo ekipo lige, ki se je že uvrstila v polfinale, a se bori za prednost domačega parketa, je minuli konec tedna ugnala novomeška vrsta, z zmago (82:71) pa je na lestvici ujela Olimpijo. Imenitno predstavo je prikazal Dominik Mavra, ki je dosegel kar 35 točk, zadel je šest trojk in bil s statističnim indeksom 37 tudi najkoristnejši posameznik kroga. "Vedeli smo, za kakšnega igralca gre. Na našo srečo je ravno na tej tekmi pokazal svojo kakovost. Imel je res izjemen dan. Soigralci so ga našli, ko je bil sam, nato si je še sam skreiral … Kot pa pravim, je treba imeti dober dan," je o hrvaškem branilcu, ki je v Novo mesto prišel sredi januarja, povedal Krkin trener Simon Petrov.

Videli, da lahko igrajo z najboljšimi
Zmaga je bila za njegove varovance nujno potreba, a poleg velikega rezultatskega pomena je hkrati tudi izjemna psihološka spodbuda, saj je Cedevita vendarle ena izmed četverice, ki je z naskokom pred ostalo konkurenco na Jadranu, kjer zagrebški klub – verjetno najbolj urejen v regiji – meri na vrh: "Zmaga nam je rezultatsko prinesla ogromno, hkrati pa seveda tudi psihološko. Predvsem to, da vidimo, da smo sposobni igrati proti najboljšim ekipam in jih konec koncev tudi premagati. Predvsem smo videli, na kakšen način moramo igrati, da dosežemo dober rezultat."

Sorodna novica Namesto gradnje "evropske" Olimpije polom na Jadranu?

Zanimivo je, da je Krka kar polovico zmag dosegla proti trem ekipam, ki bodo igrale v polfinalu, saj sta v Leonu Štuklju klonila tudi Budućnost in Partizan. Ob tem je bila boljša še od Mege, ki je peta, proti ekipam, ki so pri dnu, pa je doma premagala le Mornar in v gosteh Zadar: "Seveda me malce 'žre', zakaj je tako. Kar nekaj tekem bi morali dobiti, pa jih nismo, ker smo padli v igri, predvsem v zadnjih minutah. Ne vem, res še nisem ugotovil recepta, zakaj je tako. Morda pa je ravno zdaj čas, da eno dobro tekmo odigramo tudi proti tem ekipam."

Pričakujem, da bomo proti Ciboni pokazali čvrsto igro. Rad bi, da sami sebi dokažemo, da tekma proti Cedeviti ni bila naključje in da znamo še enkrat odigrati na tak način.

Simon Petrov

Zadar, Igokea in Mornar z zmago več
Čeprav je jasno, da bo ključna medsebojna tekma v zadnjem krogu, pa bosta slovenska kluba nestrpno spremljala v soboto obračuna Zadra in Crvene zvezde ter Partizana in Igokee ter v nedeljo srečanje Mornarja in FMP-ja. Namreč Dalmatinci, edini klub iz Bosne in Hercegovine ter košarkarji iz Bara imajo zmago več in bi jih tako lahko Krka in Olimpija še pred zadnjim krogom ujeli. Z morebitnima zmagama nad zagrebškima kluboma bi slovenski ekipi imeli možnost, da obe ostaneta v ligi. Krka se podaja k Ciboni, ki je decembra v Novem mestu slavila za deset, Cedevita, ki prihaja v Tivoli, je Olimpijo doma premagala za 13, letos pa je v Ligi ABA le enkrat klonila dvakrat zapored, še to povsem na začetku sezone.

Zmaji so v ponedeljek zapravili lepo priložnost, a so klonili v Železniku, kjer je bil FMP boljši s 64:63, saj imajo z vsemi tremi omenjenimi klubi boljši medsebojni izkupiček. Krka ima boljšega od Zadra, slabšega pa od Mornarja in Igokee, ki jo je dvakrat premagala. Krka in Olimpija naj bi se v zadnjem krogu pomerili v nedeljo, 17. marca, ob 21.00, toda verjetno bodo razpored spremenili, da bodo tekme, ki bodo odločale o izpadu, ob istih urah. V Laktaših bo Igokea gostila Zadar, Mornar pa bo gostoval pri Cedeviti.

Cedevita in Olimpija igrata podobno košarko
Novomeščani in Ljubljančani so se pred kratkim pomerili v uvodnem krogu Lige Nova KBM, gostje pa so v Leonu Štuklju slavili s 70:65. "Ta tekma je bila odlična šola predvsem za našo naslednjo tekmo proti Cedeviti, saj ekipi igrata podobno košarko. Jure Zdovc je bil prej trener v Zagrebu in zdi se mi, da igrajo podobno oziroma določene stvari delajo enako. Teh stvari mi nismo znali braniti in nismo jih znali napadati. Proti Cedeviti smo to popravili. Mislim, da je bila ta šola odlična. Nekaj smo se iz nje naučili in našli recept, kako naslednjič igrati proti Olimpiji."

Sorodna novica Olimpija in Krka v krčevit boj za obstanek v Ligi ABA

"Dvomim, da bo zaradi tega delo lažje, saj bo ta naslednja tekma zares odločilna, tista prva to ni bila. Mislim pa, da bo laže s tega vidika, da vemo, na kakšen način moramo igrati, če hočemo biti uspešni," se je Petrov navezal na zadnjo tekmo in dodal: "Možno je, da so igralci z zmago nad Cedevito pritisk obrnili sebi v korist. Zdaj vedo, kako odigrati, ko smo postavljeni pred dejstvo, da je tekma odločilna. Mogoče smo več energije usmerili v boj, kot pa v neke druge stvari, kot so, kdo bo dal koš in imel dobro tekmo. Vso energijo so vsi usmerili v boj in na tak način se laže rešijo pritiska."


21. krog, sobota ob 17.00:
ZADAR - CRVENA ZVEZDA

Ob 19.00:
PARTIZAN - IGOKEA

Ob 21.00:
CIBONA - KRKA

Nedelja ob 17.00:
PETROL OLIMPIJA - CEDEVITA (v Tivoliju)

Ob 19.00:
MORNAR - FMP

Ponedeljek ob 18.00:
MEGA BEMAX - BUDUĆNOST

Ekipa
ZPRToč.
CRVENA ZVEZDA2019131639
BUDUCNOST2014613134
CEDEVITA2014611334
PARTIZAN2013710733
MEGA BEMAX201010-4730
FMP20911-4129
CIBONA20812-8528
ZADAR20713-6127
IGOKEA20713-7927
MORNAR20713-12327
PETROL OLIMPIJA20614-6726
KRKA20614-16426