Za slovenskima kluboma je zelo neuspešna sezona v Ligi ABA. Foto: BoBo
Za slovenskima kluboma je zelo neuspešna sezona v Ligi ABA. Foto: BoBo

V sredo sta slovenska ABA-ligaša z medsebojno tekmo v Novem mestu odprla Ligo Nova KBM za prvaka. S 70:65 je bila v gosteh boljša Olimpija, toda takoj po tekmi je Jure Zdovc, ki je po vrnitvi na ljubljansko klop prvič vodil zmaje, poudaril, da so misli takoj usmerili na pomembnejši obračun, ki jih čaka v ponedeljek. Tedaj bodo slovenski prvaki gostovali v Beogradu pri FMP-ju.

Zadnja tekma rednega dela bo v nedeljo, 17. marca, ob 21.00 v Novem mestu, kjer bo Krka gostila Petrol Olimpijo. Foto: BoBo
Zadnja tekma rednega dela bo v nedeljo, 17. marca, ob 21.00 v Novem mestu, kjer bo Krka gostila Petrol Olimpijo. Foto: BoBo

Čez dobra dva tedna, natančneje v nedeljo, 17. marca, ob 21.00, se bosta Krka in Olimpija znova srečali v Leonu Štuklju, takrat na povsem zadnji tekmi rednega dela Lige ABA, ki bi lahko odločala o obstanku v tekmovanju. Letos ne bo varen niti klub, ki bo predzadnji, saj se bo za obstanek v dodatnih kvalifikacijah boril s podprvakom Lige ABA 2.

Do gostovanja na Dolenjskem bo Olimpija igrala še doma s Cedevito, ki v Novo mesto prihaja v soboto, Krko pa nato čaka še gostovanje v Zagrebu, a pri Ciboni. Zmaji so v rezultatsko izjemno neuspešni sezoni na Jadranu na 19 tekmah slavili le šestkrat. Vseeno so v nekoliko boljšem položaju kot Krka, ki ima zmago manj in je zadnja. Olimpija je decembra tudi dobila medsebojni obračun v Ligi ABA, toda v Tivoliju je slavila le za točko.

Na koncu bo lahko odločal izkupiček na medsebojnih tekmah. Enako število zmag kot deseti Ljubljančani ima tudi 11. Igokea, toda Olimpija ima boljši medsebojni izid s predstavnikom Bosne in Hercegovine, ki ga je nazadnje nadigrala v Stožicah. Je pa bila Igokea dvakrat v tej sezoni boljša od Krke. Povsem se pred izpadom še niso rešili Zadar, Mornar in Cibona, ki imajo po sedem zmag. Olimpija ima boljši medsebojni rezultat z Zadrom in Mornarjem, Cibona pa jo je obakrat letos premagala. Krka je boljša od Zadra, slabša od Mornarja, prvo tekmo s Cibono pa je doma izgubila za deset.

Na zadnjih dveh tekmah boleča poraza Krke
"Zavedamo se, da nas čaka zelo zahtevna naloga. Moramo stopiti skupaj. Tudi če ne bo šlo, kot ni šlo do zdaj, moramo biti predvsem bolj osredotočeni, glede na to, da smo številne tekme izgubili prav v zadnjih trenutkih. Moramo poskrbeti, da do teh stvari ne bo prihajalo,"
je dejal Krkin mladenič Miha Škedelj, ki je bo tem dodal, da je Novomeščanom še posebej žal zadnjih dveh tekem, ko so doživeli boleča poraza proti Megi in FMP-ju, proti kateremu so zapravili kar občutno prednost.

V polfinale se uvrstijo štiri najboljše ekipe rednega dela. Vozovnico v finale prinašata dve zmagi (1-1-1), za naslov prvaka pa se igra na tri dobljene tekme po sistemu 2-2-1.

"Res nam je žal teh dveh tekem. Proti Megi smo se vrnili, čeprav smo bili že v praktično izgubljenem položaju, a smo v zadnjih minutah znova popustili. Kot pravim, to je treba popraviti in na teh treh tekmah skušati obrniti v našo korist. Mogoče občutimo nekaj pritiska, ampak skušamo misli usmeriti le na tekme in tako ta pritisk izničiti. Se zna zgoditi, da bo odločala prav tekma z Olimpijo," je še pristavil Škedelj, 19-letni obetavni novomeški košarkar, ki dobro izkorišča priložnost, prislužil pa si je tudi vpoklic v slovensko reprezentanco.

Odločilna tekma v Novem mestu najtežji scenarij
Olimpija, ki je pred reprezentančnim premorom dosegla pomembno zmago nad Igokeo, nato pa razočarala v pokalu, ko je bila v polfinalu nemočna proti Sixtu Primorski, si bo obstanek torej skušala zagotoviti z novim trenerjem, s katerim je zadnjič v Ligi ABA dosegla odmeven rezultat, ko je pred osmimi leti zaigrala v finalu. "Za nami je težka sezona, naporen ritem in res ogromno tekem. Vsi nasprotniki so dobri. Ves čas smo se lovili, ampak v sezoni je ostalo še nekaj ciljev, ki jih bomo skušali izpolniti. Zato, kar je bilo, je bilo. Se tudi nimamo časa ukvarjati s preteklostjo. Moramo poskrbeti za Ligo ABA in na koncu še skušati ubraniti naslov prvaka. Na to se moramo osredotočiti," je povedal reprezentant v ljubljanski vrsti Jan Špan.

Crvena zvezda je letos klonila le enkrat, ko jo je v Zagrebu premagala Cedevita. Foto: Cedevita/Marin Šušić
Crvena zvezda je letos klonila le enkrat, ko jo je v Zagrebu premagala Cedevita. Foto: Cedevita/Marin Šušić

Najboljši strelec Olimpije v tej sezoni je poudaril, da morajo v zmajevem gnezdu narediti vse, da v Novo mesto na tekmo zadnjega kroga ne pridejo le z zmago prednosti: "To bi bil najtežji možni scenarij, ki se mu vsi želimo izogniti. To lahko naredimo le tako, da se res dobro pripravimo na obe preostali tekmi, ki nas še čakata. Obe bosta zelo zahtevni. Moramo že prej poskrbeti za obstanek, saj se bo reševati z zadnjo tekmo zelo težko. Imeli bomo dovolj časa, da se spočijemo in ustrezno pripravimo, da izpolnimo ta cilj."

Kluba Murića in Nikolića v igri za vrh
Izjemno zanimiv bo boj za naslov prvaka Lige ABA. Redni del bo dobila Crvena zvezda, ki je klonila le enkrat. Premagala jo je druga Cedevita, ki ima pet porazov, po šest pa jih imata Budućnost in Partizan. Zvezda je odločna, da se po letu dni vrne v Evroligo, kar je velik cilj tudi Zagrebčanov in Podgoričanov, ki branijo naslov in se letos merijo med evropsko elito, črno-beli Beograjčani pa so v tej sezoni tudi izjemno močni in najuspešnejši klub jadranske lige počasi znova postaja konkurenčen za vrh Jadrana. Ne nazadnje je velike mestne tekmece premagal v finalu srbskega pokala.

Aleksej Nikolić je v tej sezoni zelo pomemben člen igre Partizana. Foto: Partizan NIS
Aleksej Nikolić je v tej sezoni zelo pomemben člen igre Partizana. Foto: Partizan NIS

"Verjamem, da bomo končali na drugem mestu, kar nam bo v veliko pomoč. Seveda moraš, če želiš biti prvak, premagati vse, a v Beogradu in Podgorici so gostovanja izjemno zahtevna. V obeh dvoranah je vzdušje neverjetno. Res upam, da nam to uspe, da bomo imeli prednost domačega terena, ker bo potem veliko laže, kot bi bilo pred temi izvrstnimi navijači. Ciljamo na naslov prvaka. Morda imamo celo najmanj možnosti med temi moštvi, ampak to je lahko tudi za nas velik plus. Mislim, da lahko igramo sproščeno. Verjamem v našo ekipo in mislim, da si naslov tudi zaslužimo," je povedal slovenski reprezentant v dresu Cedevite, Edo Murić, ki se je v Zagrebu, kjer igra od sredine decembra, kot pravi, odlično znašel.

"Pričakujem, da se bomo s temi zadnjimi tremi tekmami dobro pripravili za polfinalne boje. Kdo bo naš nasprotnik, še ni povsem jasno, a če hočeš biti prvak, moraš premagati vsakogar, tako da se s tem ne obremenjujemo preveč. Odvisni smo od sebe," je visoke cilje Partizana potrdil slovenski organizator igre v črno-bele, Aleksej Nikolić, ki se je v Beogradu tudi odlično znašel, in letos torej že osvojil pokalno lovoriko: "Pokal je specifično tekmovanje, kjer ena tekma odloča o vsem, zato je finale proti velikemu tekmecu posebna tekma. Zaradi tega nam je osvojitev lovorike veliko pomenila, a sezona se s tem ni končala in gledamo le naprej."


20. krog, sobota ob 17.00:
MORNAR - IGOKEA

Ob 19.00:
KRKA - CEDEVITA

Nedelja ob 18.00:
CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN

Ob 20.00:
CIBONA - MEGA BEMAX

Ponedeljek ob 18.00:
FMP - PETROL OLIMPIJA

Ob 21.00:
BUDUĆNOST - ZADAR

Ekipa
ZPRToč.
CRVENA ZVEZDA1918131437
CEDEVITA1914512433
BUDUCNOST1913612532
PARTIZAN1913610932
MEGA BEMAX19109-2929
FMP19811-4227
ZADAR19712-5526
MORNAR19712-10226
CIBONA19712-10326
PETROL OLIMPIJA19613-6625
IGOKEA19613-10025
KRKA19514-17524