Zadovoljni Kevin Garnett in razočarani Pau Gasol dobro pričata o razpletu uvodne tekme letošnjega finala. Foto: Reuters
Zadovoljni Kevin Garnett in razočarani Pau Gasol dobro pričata o razpletu uvodne tekme letošnjega finala. Foto: Reuters
Paul Pierce
Gledalci v Bostonu so obnemeli, ko se je poškodoval Paul Pierce, vendar se je vrnil in zadel nekaj ključnih košev. Foto: Reuters
Kobe Bryant
Dvoboj je spominjal na klasične obračune izpred dveh desetletij. Foto: Reuters
Za obe ekipi je značilno, da sta v svoji dvorani v končnici skorajda nepremagljivi. Foto: Reuters
Razmerje v blokadah je bilo 3:2 za Boston. Foto: Reuters
Kobe Bryant
Kobe Bryant je iz igre metal 9/26. Foto: Reuters
Paul Pierce
Paul Pierce je od štirih poskusov za tri točke zgrešil le enkrat. Foto: Reuters

Celticsi, ki so ob polčasu zaostajali za pet točk, so v nadaljevanju odlično zaigrali v obrambi. Pierce (22 točk), ki si je poškodoval koleno sredi tretje četrtine, je prišel spet na parket in z dvema trojkama preobrnil tekmo. Jezerniki nikakor niso mogli ustaviti Garnetta, ki je prispeval 24 točk in 13 skokov.

Začetek finala v razprodanem TD Banknorth Gardnu je bil veličasten. Ne začne se finalna serija vedno v dvorani, kjer pod stropom visi 16 priznanj za naslov prvaka. Himno je zapel glasbeni zvezdnik iz Bostona James Taylor. Prav čutiti je bilo, da so bili navijači sestradani, saj že 22 let čakajo na naslov. V dvorani so bili tudi številni junaki epskih dvobojev v preteklem stoletju (Bill Russell, Magic Johnson ...).

Izenačenih prvih deset minut
Prvi koš v finalni seriji je dosegel Pau Gasol, Lakersi so hitro povedli s 6:2, Garden pa je bil prvič na nogah, ko je Garnett silovito zabil za 10:10. Ray Allen je izjemno pokrival Kobeja Bryanta. Pet minut pred koncem prve četrtine je zaradi druge osebne napake igro zapustil Vladimir Radmanović, vstopil je Saša Vujačič. Po trojki Allena za 19:14 je trener gostov Phil Jackson vzel minuto odmora. Do konca prve četrtine je Jezernikom s pomočjo trojke Vujačiča uspelo znižati zaostanek na dve točki (23:21).

Lakersi odlično končali polčas
Na začetku druge četrtine po tradiciji dobijo priložnost igralci s klopi. Sam Cassell, ki je s Houstonom osvojil dva prstana sredi devetdesetih, je z dvema košema poskrbel za vodstvo gostiteljev z 29:24. Gasol nikakor ni mogel ustaviti Garnetta, ki je že sredi druge četrtine dosegel 16 točk. Pierce, ki je odraščal poleg dvorane Forum v Los Angelesu in v mladosti sovražil Celticse, si je hitro nabral tri osebne napake. To so Jezerniki znali izkoristiti, s serijo 10:2 so tri minute pred odmorom povedli s 45:42. Po košu razpoloženega Dereka Fisherja (13 točk v prvem delu) so Lakersi ob polčasu vodili za pet točk (46:51).

Pierce od agonije do junaštva
Drugi del je Boston začel odlično. Pierce, ki je v prvem polčasu dosegel le tri točke, je v minuti in 20 sekundah dodal 8 točk. Zadel je neverjetno trojko ob prekršku Radmanovića. Na drugi strani se je razigral Kobe, ki je hitro dosegel 6 točk (58:62). Po njegovem metu sta se zaletela Kendrick Perkins in Pierce, ki je 6 minut in 49 sekund obležal pod košem. Držal se je za koleno in odnesti so ga morali z dvorane. V Gardnu je zavladala tišina, vsi so pomislili na najhujše. Zgodilo se je ravno nasprotno. Ob trojki Allena je Boston naredil serijo 7:0. Kapetan se je kmalu vrnil in med navijači je završalo. Rondo je dvakrat popeljal žogo v protinapad, na desni strani našel Piercea, ki je z dvema zaporednima trojkama poskrbel za vodstvo Celticsov po treh četrtinah s 77:73.

Obramba Bostona povsem ustavila Kobeja
Na začetku zadnje četrtine je Garnett izjemno rešil žogo, preden je prešla sredino igrišča, Cassell pa je zadel ob izteku 24 sekund. Po trojki Jamesa Poseyja za 86:78 so navijači že začeli slaviti. Lamar Odom je z lepim košem ob prekršku P. J. Browna znižal na 90:85. Ko je Posey zgrešil trojko, je žogo ujel Garnett in jo minuto in pol pred koncem zabil za 94:86. Fisher in Kobe sta poskušala s trojkami znižati, a nista bila uspešna. Garnett in Allen sta s prostimi meti postavila končni izid. To je bila že enajsta zmaga Keltov v Gardnu v letošnji končnici, izgubili so le eno tekmo proti Detroitu.

V zadnji četrtini so gostitelji sijajno pokrivali Bryanta, ki je dosegel le štiri točke. Iz igre je metal le 9/26, skupaj je dosegel 24 točk. Imeli so premoč pod košem in dobili ključne skoke (46:33).

Vrnitev Piercea v slogu Willisa Reeda
Najprej sem pomislil, da gre za hudo poškodbo. V garderobi sem stopil na nogo in videl, da lahko hodim. Vrnil sem se in steklo mi je. V finalu ni izgovorov. Upam, da, se stanje do nedelje ne bo poslabšalo,” je bil zadovoljen Pierce, ki je dosegel 22 točk. Prizor je kar malo spominjal na sedmo tekmo finala leta 1970, ko je poškodovani Willis Reed povsem nepričakovano vkorakal v Madison Square Garden. Igralci Lakersov so osupnili in odigrali obupno tekmo, New York pa je osvojil naslov.

Lakersi slabi v skoku, Kobe jezen
’’Preveč odprtih metov smo zgrešili. Tisti dve trojki sta spremenili potek tekme. Zelo slabo smo skakali, vsak pomemben skok je pripadel Celticsom,” je povedal Jackson, ki je v karieri osvojil devet prstanov in dobil rekordnih 191 tekem v končnici.

Kobe je bil na novinarski konferenci jezen: ”Zgrešil sem preveč dokaj lahkih metov. Preprosto so igrali bolj fizično, bili so bolj požtrvovalni. Do druge tekme morali popraviti precej stvari.”

Druga tekma bo v noči z nedelje na ponedeljek, naslednji teden pa se serija seli v Los Angeles.

BOSTON - LA LAKERS
98:88 (23:21, 23:30, 31:22, 21:15) Garnett 24 Bryant 24 Pierce 22 Fisher 15 Allen 19 Gasol 15 Rondo 15 Odom 14 Cassell 8 Vujačič 8 Powe 4 Radmanović 5 Posey 3 Turiaf 5 Brown 2 Farmar 2 Perkins 1 Prosti meti: 28/35 21/28 Met za 2 točki: 26/57 29/63 Met za 3 točke: 6/19 3/14 Skoki: 46 33


Aleš Golob