Goran Dragić je proti Kosovu igral zelo dobro, tudi na gostovanju se od njega veliko pričakuje. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić je proti Kosovu igral zelo dobro, tudi na gostovanju se od njega veliko pričakuje. Foto: www.alesfevzer.com
Justin Doellman
Justin Doellman je statistično najboljši košarkar Kosova in za Dardanom Berisho drugi strelec. Foto: www.alesfevzer.com
Igor Kokoškov
Igor Kokoškov je ostal brez prvega strelca Zorana Dragića. Foto: BoBo
Kokoškov ni vedel, da Zorana Dragića ne bo

Kosovo prvič igra kvalifikacije. Sploh prvo uradno tekmo je izbrana vrsta odigrala v Ljubljani, kjer se je Slovenija, četudi ni prikazala najboljše predstave, z njo poigrala. Toda že na drugi tekmi – zaradi težav z dvorano namesto v Prištini igrajo v Kosovski Mitrovici –, ko so se kosovski košarkarji prvič predstavili pred domačimi gledalci, so se dobro upirali Ukrajini. Še pred zadnjo četrtino je bil izid izenačen, na koncu pa je bila razlika le sedem točk. Svojo kakovost je dokazal tudi Justin Doellman, ki ga je v Ljubljani odlično pokrival Edo Murić.

"Seveda nas ne čaka enako delo kot v Ljubljani. Kosovo je v Stožicah prestal nekak ognjeni krst. Z Ukrajino so odigrali resno tekmo in imeli tudi priložnost za zmago. Igrajo pred fanatično publiko. Čaka nas težka pot in adaptacija ter vse, kar pride z nami. To je izziv, da vidimo, kaj smo naredili kot ekipa. Vemo, da nobena tekma ne bo lahka. Kakršna koli kalkulacija ne obstaja. Vsako tekmo igramo, kot da je zadnja. Se ne ubadamo s to vlogo favorita," je povedal Igor Kokoškov.

"S pravo igro premagamo vsakogar"
Selektor ne bo mogel računati na prvega strelca reprezentance Zorana Dragića, ki je zapustil izbrano vrsto in odšel v Milano, kjer se je že pridružil novemu klubu Olimpii. Zoran, ki je na treh tekmah v povprečju dosegal več kot 17 točk, je blestel na zadnji tekmi proti Ukrajini, ko je nasul kar 28 točk. Tudi proti Kosovu je odigral dobro tekmo, ko je bil z 19 točkami drugi strelec Slovenije.

Tedaj je točko več prispeval Goran Dragić. Slovenski kapetan je bil na zadnji tekmi proti Ukrajini v napadu nekoliko zadržan – vseeno je dal 11 podaj –, zato pa je bil prvi strelec Slovenije na prvih dveh tekmah. Na gostovanju v Bolgariji mu dolgo ni steklo, potem pa je v drugem polčasu dal 22 točk in tudi odločil tekmo. "Če igramo, kot znamo, moremo vsakega premagati. Seveda pa je teže igrati na gostovanjih. Še posebej, kar se tiče strelskega vidika. Navijači so proti tebi, spodbujajo nasprotnika in se moraš boriti še z njimi ter s svojo glavo. Mislim, da če bomo agresivni od prve do zadnje minute, ne bo nobenih problemov," je prepričan Goran Dragić.

"Ko smo pravi, igramo dobro košarko"
Zdaj verjetno v prvi vrsti večja odgovornost čaka Jako Blažiča. Tudi Jaka Klobučar pa bi bil recimo lahko deležen višje minutaže, morda celo ne v položaju organizatorja igre, kjer igra zadnja leta. S svojo višino 198 centimetrov lahko 29-letni Novomeščan igra tudi na dvojki ali trojki. "Videli smo, kako so igrali proti Ukrajini doma. Zagotovo bo to povsem druga ekipa, kot je bila v Stožicah. Dobro se bomo pripravili, vsaj na dveh tekmah smo pokazali, da ko smo pravi, zelo lepo igramo, igramo dobro košarko. Po drugi strani pa imamo z nekim padcem koncentracije zelo veliko težav. Tega si na gostovanjih res ne smemo privoščiti," je povedal Klobučar.

Na prvih dveh srečanjih je bil Klobučar povsem neopazen. V Bolgariji je na parketu prebil vsega štiri minute, a proti Ukrajini, čeprav je igral le 13 minut, pokazal zelo dobro predstavo. Prispeval je deset točk, odlično tedaj vodil igro, se izkazal tudi v obrambi, ko je tekmeca lepo oviral in ukradel še tri žoge. Ko je bil Klobučar na parketu skupaj z Zoranom Dragićem, je Slovenija celo povedla za 18. "Oni so dokazali, da doma igrajo povsem drugače. Ne bi smelo biti nobenega podcenjevanja. Že naslednjo tekmo po Stožicah so pokazali, da so lahko popolnoma druga ekipa. Morali bomo biti stoodstotno osredotočeni in pripravljeni ter odigrati maksimalno," je dodal Klobučar.

4. krog, sobota ob 17.00:
BOLGARIJA - UKRAJINA

Ob 19.30:
KOSOVO - SLOVENIJA

Lestvica:                            
SLOVENIJA         3  3 0  +57  6 točk
UKRAJINA          3  2 1  +10  5     
BOLGARIJA         3  1 2   +6  4     
KOSOVO            3  0 3  -73  3  
Kokoškov ni vedel, da Zorana Dragića ne bo