LeBron James, ki je na prvih treh tekmah skupaj dosegel 50 točk, je prvič v finalni seriji dokazal, zakaj je bil MVP lanskega finala in tudi letošnjega rednega dela. Foto: EPA
LeBron James, ki je na prvih treh tekmah skupaj dosegel 50 točk, je prvič v finalni seriji dokazal, zakaj je bil MVP lanskega finala in tudi letošnjega rednega dela. Foto: EPA
Dwyane Wade
Dwyane Wade je ukradel kar šest žog, zadeval je tudi mete s petih metrov. V minutah, ko je bil James na klopi, je sijajno vodil ekipo. Foto: EPA
Tony Parker
Tony Parker je priznal, da je bil zelo utrujen v drugem polčasu, ko ni dosegel niti točke. Poškodba kite v podkolenskem zgibu se ni preveč poznala, a dva dneva odmora mu bosta koristila. Foto: EPA
Chris Bosh
Chris Bosh je prispeval dvojnega dvojčka in se pod obročem odlično kosal s Timom Duncanom. Foto: EPA
Manu Ginobili
Manu Ginobili je na zadnjih treh tekmah skupaj dosegel 17 točk. Argentinec je daleč od prave forme. Foto: EPA
Velika trojica Miamija blestela na 4. tekmi

Gostje s Floride so se izjemno pobrali po katastrofalni predstavi na tretji tekmi (113:77) in izid v zmagah izenačili na 2:2. James je prvič v finalni seriji zares prevladoval, zbral je 33 točk in 11 skokov. Tudi Wade je naravnal roko (32 točk) in ukradel kar šest žog, tretji član velike trojice Chris Bosh pa je prispeval dvojni dvojček (20 točk in 13 skokov).

Spursi so izgubili kar 19 žog, nikakor niso našli ritma v napadu, žoga ni dobro krožila. Manu Ginobili in Tiago Splitter sta bila popolnoma razglašena. Tim Duncan je bil najboljši strelec pri gostiteljih z 20 točkami, Tony Parker jih je dodal 15. Danny Green in Gary Neal sta zadela po tri trojke, a nista niti približno ponovila sanjske torkove predstave.
Miller v začetni peterki
Francoski organizator igre Parker se je poškodoval na tretji tekmi, ko si je nategnil kito v podkolenskem zgibu na desni nogi. Slikanje je pokazalo, da poškodba ni prehuda, zato je začel tekmo. V prvi peterki Heatov je namesto Udonisa Haslema začel Mike Miller.
LeBron blestel že v uvodni četrtini

Spursi so znova začeli precej bolje. Parker je dvakrat polagal, Green pa je zadel izza črte (7:2). James je imel že v tretji minuti na voljo dva prosta meta (na tretji tekmi ni metal nobenega), zadel pa je le enega. Neal in Kawhi Leonard sta s trojkama povišala na 15:5 in v dvorani je bilo veliko navdušenje ob minuti odmora za Heate.
Erik Spoelstra je očitno našel prave besede, njegovi izbranci so uspešno prodirali v raketo in z bližine dosegali koše. Najprej se je razigral Wade, nato pa še James in z delnim izidom 14:4 je Miami v 9. minuti izenačil (19:19). Gostitelji niso zadevali z razdalje, žoga je premalo krožila, na drugi strani pa je LeBron zadeval tudi s petih metrov. V prvi četrtini je prispeval 11 točk, Miami pa je po preobratu vodil za tri točke (23:26).

Parker zrežiral vrnitev Spursov

Na začetku druge četrtine je odšel James za tri minute na počitek, odgovornost v napadu je na svoja ramena prevzel Wade (28:35). San Antoniu igra nikakor ni stekla, Bosh in Wade pa sta povečala prednost Vročice na deset točk (31:41). Spursi so v težkih trenutkih računali na Duncana, ki je z dvema košema začel serijo 7:0. Vstopil je tudi Boris Diaw, ki na tretji tekmi sploh ni igral. Zadel je dva prosta meta in nato še trojko po podaji Parkerja (43:47).
V zadnjih minutah pred odmorom so Spursi zgostili raketo, Miamiju pa met z razdalje ni stekel. Diaw je postavil izid polčasa (49:49), saj zabijanje Bosha ob sireni ni bilo priznano. Center je bil za kakšno desetinko prepozen. Parker je s 15 točkami in šestimi podajami obdržal priključek z Miamijem.

Dve trojki Chalmersa v pomembnem trenutku

Sredi tretje četrtine so Spursi po trojki Greena zadnjič na srečanju vodili (61:60). Miami je prevzel pobudo z delnim izidom 7:0. Mario Chalmers je zadel za tri točke, nato pa v protinapad poslal Jamesa, ki je silovito zabil (61:67). Chalmers je kmalu zatem zadel še drugo trojko (66:74). Neal in Green sta odgovorila na drugi strani in znižala na tri točke zaostanka (76:79). Po polaganju Jamesa so Heati v zadnjih 12 minut odnesli pet točk naskoka (76:81).
Ko je sedel James, je plesal Wade
Zadnjo četrtino je s trojko odprl Ray Allen, nato pa je Spoelstra spočil Jamesa, na parket pa je stopil Wade, ki je zadeval iz vseh položajev. Ukradel je žogo Greenu in v protinapadu zabil, nanizal je osem točk zapored in prednost Miamija je sedem minut pred koncem znašala že 11 točk (83:94). Veliko zaskrbljenih obrazov je bilo na tribunah AT&T Centra. Spursi so bili brez prave energije, po košu Jamesa štiri minute pred koncem (87:102), pa je Gregg Popovich v igro že poslal rezerviste.
"Kadar Bosh, Wade in James zadevajo v takšnem slogu, kot tokrat, jih je težko premagati," je bil odkrit Popovich.
"Moji fantje so razumeli, kakšen izziv jih čaka. A dejstvo je, da na tej ravni nobena tekma ni lahka. Danes smo prikazali odlično igro in vesel sem, da je poraz na tretji tekmi pozabljen," je dejal Spoelstra.
V nedeljo San Antonio pod velikim pritiskom
Velika trojice Miamija je dosegla kar 85 točk, kar je resno opozorilo za Popovicha, ki ga čaka veliko dela z videoanalizami do nedelje. Spursi, ki so dovolili kar 50 točk iz rakete, nikakor ne smejo izgubiti pete tekme, saj se nato serija znova seli na Florido.

Finale, četrta tekma:
SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1) 2:2
93:109 (26:29, 23:20, 27:32, 17:28)
18.581; Duncan 20 (6/10 iz igre), Parker 15 in 9 podaj, Neal 13 (3/4 za tri), Leonard 12, Green 10 (3/5 za tri), Diaw 9, Ginobili 5 (1/5 iz igre, 0/3 za tri), Bonner in Splitter po 4, Joseph 1; James 33 (15/25 iz igre, 1/2 za tri), 11 skokov in 4 podaje, Wade 32 (14/25 iz igre), 6 skokov in 6 ukradenih žog, Bosh 20 (8/14 iz igre) in 13 skokov, Allen 14, Chalmers 6, Haslem in Battier po 2.

Met iz igre: 31/70; 45/85
Met za tri točke: 8/16; 4/12
Prosti meti: 23/31; 15/17
Skoki: 36; 41
Podaje: 21; 23

Peta tekma, ponedeljek ob 2.00:
SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1)

Šesta tekma, sreda ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)



Sedma tekma, petek, ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)


Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.

Velika trojica Miamija blestela na 4. tekmi