Rok Radović je v pretekli sezoni odigral eno tekmo za Cedevito Olimpijo, v prihajajoči pa bo dokončno priključen članski ekipi. Foto: Cedevita Olimpija
Rok Radović je v pretekli sezoni odigral eno tekmo za Cedevito Olimpijo, v prihajajoči pa bo dokončno priključen članski ekipi. Foto: Cedevita Olimpija

V Ljubljani pričakujejo, da bo mladi Domžalčan, ki je prestal košarkarsko šolo zagrebške Cedevite, zdajšnje Cedevite Junior, eden izmed košarkarjev, ki bodo v prihodnjih sezonah tvorili jedro moštva Cedevite Olimpije.

Cedevita Olimpija evropsko sezono začenja v Parizu

Košarkarski klub Cedevita Olimpija je prejel okvirni razpored tekem v Evropskem pokalu v sezoni 2020/21. Evropsko sezono bodo Ljubljančani začeli v Parizu, 30. septembra ob 20. uri proti francoskemu Nanterru.

Prvo domačo tekmo bo Cedevita Olimpija odigrala v Stožicah, 7. oktobra proti turškemu Bursasporu. V zaporednih tednih sledijo še tekme proti preostalim trem tekmecem Ljubljančanov v skupini D. To so španska Gran Canaria (13. 10.), italijanski Trento (20. 10.) in grški Promitheas iz Patrasa (28. 10.). V nadaljevanju skupinskega dela Evropskega pokala sledijo še povratni obračuni po istem vrstnem redu med 4. novembrom in 16. decembrom, ko bo končan prvi del tekmovanja.

Drugi del z najboljšimi štirimi ekipami iz vsake od štirih skupin se bo začel 30. decembra. Četrtfinale pa bo na vrsti od 2. marca naprej. Finale bo na sporedu med 6. in 14. aprilom.

"Rok Radović je eden izmed najbolj nadarjenih slovenskih košarkarjev, ki se je že pred leti pridružil zagrebški Cedeviti in tam preživel obdobje v ekipah mlajših starostnih kategorij, ter seveda prestal košarkarsko šolo Cedevite. Izredno veseli smo, da je prav Rok prvi igralec, ki izhaja iz te šole, in je hkrati prvi, ki se je pridružil članskemu moštvu Cedevite Olimpije," je dejal športni direktor Cedevite Olimpije, Sani Bečirović, in dodal: "Upamo, da so vse poškodbe, ki so ga pestile v zadnjem obdobju, za njim, in da se bo zdaj lahko osredotočil zgolj na košarko in nam pomagal pri našem projektu."

Uvodni del koledarskega leta 2020 je 19-letni Radović namreč preživel predvsem v fitnesu, kjer je krepil telo in celil poškodovano stopalo. Ko je končno dobil priložnost, na obračunu 3. kroga Lige Nova KBM za prvaka proti Helios Suns in na parketu tudi preživel dve minuti, pa je pandemija prekinila sezono. "Rok velja za enega od upov našega kluba, moramo pa biti previdni pri njegovem procesu treningov, da ne pride do nove poškodbe. Vanj vlagamo veliko, hkrati pa upamo, da bo prav on eden izmed igralcev, ki bodo nosili barve dresa Cedevite Olimpije v naslednjem desetletju," je povedal ljubljanski trener Jurica Golemac.

Leta 2019, ob dopolnjenem 18. letu, je Radović z zagrebško Cedevito podpisal prvo profesionalno pogodbo, že prej pa se je kalil v mlajših kategorijah zagrebškega kluba. V hrvaško prestolnico se je preselil leta 2016 iz domžalskega Heliosa. Za Cedevito je 200 centimetrov visoki branilec zaigral na dveh turnirjih mladinske Lige ABA, v sezoni 2018/19 pa je na treh tekmah v povprečju dosegal 19,3 točke, 3,7 podaje in 3,3 skoka na obračun. "Pri zagrebški Cedeviti sem preživel lepo obdobje v ekipah mlajših starostnih kategorij, zdaj pa me čaka trdo delo. Ekipi bom skušal pomagati, kolikor se le da. Predvsem pa komaj čakam, da stopim na parket stoženske dvorane in zaigram za Cedevito Olimpijo," je povedal Radović.

Anzuloviću se je uresničila želja
Krka pa v naslednji sezoni stavi na 25-letnega organizatorja igre Jairusa Lylesa, ki se je po igranju v ZDA lani preselil v Evropo, kjer je do prihoda v Krko dve sezoni igral v Nemčiji.

V svoji igralski karieri je v srednji šoli DeMatha Catholic igral skupaj z Victorjem Oladipom, zvezdnikom Indiana Pacers v Ligi NBA. Nato je Lyles igral še za univerzo VCU v Richmodnu v Virginiji v letih 2013 in 2014 ter univerzo v Marylandu med letoma 2015 in 2018. Leta 2018 je sodeloval na istem naboru lige NBA kot Luka Dončić, a ga ni izbralo nobeno moštvo.

Pozneje je sicer podpisal pogodbo z Utah Jazz, za katere je igral pet tekem na pripravah pred začetkom sezone. Kot član Utaha je igral v razvojni ligi za Salt Lake City Stars in dosegel 12,9 točke, 4,2 podaje in 3,7 skoka na tekmo.

Lani poleti se je preselil v Evropo, kjer je v dveh sezonah igral za Ludwigsburg in Braunschweig. V dresu drugega je odigral 11 tekem, v dobrih 22 minutah pa je v povprečju dosegel 9,1 točke, 1,9 podaje in 2,2 skoka na tekmo.

"Gre za dobrega strelca, ki je prejšnjo sezono igral v močni nemški ligi. Jairus je bil visoko na listi želja našega trenerja Vladimirja Anzulovića. Verjamemo, da bo izpolnil pričakovanja," je o okrepitvi dejal direktor novomeške Krke Jure Balažić.