Rašo Nesterović je pripravljen pomagati Olimpiji, jasno pa je, da je treba kmalu ukrepati. Foto: KZS
Rašo Nesterović je pripravljen pomagati Olimpiji, jasno pa je, da je treba kmalu ukrepati. Foto: KZS
Rašo Nesterović
Težko bi našli primernejšega kandidata, kot je Rašo Nesterović, ki ima za sabo zares bogato kariero. Foto: Aleš Fevžer
Rašo Nesterović
Nesterović je pustil velik pečat v dresu Slovenije. Odlični center, ki je bil tudi reprezentančni kapetan, je nazadnje igral na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre leta 2008. Foto: EPA
Lani je Olimpija zadnjič igrala v Evroligi, zdaj pa ji celo grozi, da ostane brez evropskih tekmovanj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Blažič
Rašo je mnenja,da bi morali mlade košarkarje dalj časa zadržati pri Olimpiji, da ne odidejo tako hitro kot sta Jaka Blažič in Klemen Prepelič. Foto: Aleš Fevžer
Zlatko Zahovič
Kot primer dobrega delovanja je Nesterović izpostavil Maribor. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Peter Vilfan , Jani Möderndorfer in Zoran Janković
Trenutno je predsednik Olimpije Jani Möderndorfer, direktor pa Matevž Zupančič. Foto: BoBo

Rašo Nesterović.

Nekdanji kapetan, prvi Slovenec, ki se je dejansko uveljavil v Ligi NBA, edini Slovenec, ki je postal tako NBA-prvak kot tudi evropski klubski prvak … Težko je v Sloveniji najti osebo, ki bi imela boljše reference in poznanstva v svetu kraljice iger. "Povedal sem svoje mnenje. Razmišljam že dalj časa. Olimpija je klub z največjo zgodovino v Sloveniji in tudi v Evropi jo vsi poznajo. Prišla je do stanja, ko verjetno ne bo igrala v Evropi, ostajata samo Liga ABA in državno prvenstvo. Tako ne gre naprej. Če bo šlo tako naprej, se zna zgoditi, da bo samo še hujše," je za MMC povedal Nesterović, ki ga zanima predsedniško mesto ljubljanskega kluba.


Na položajih dobrodošli nekdanji igralci

Legendarni slovenski košarkar je pripravljen pomagati. Na splošno so v vseh uspešnih klubih in zvezah navzoči nekdanji športniki, ki so brez dvoma najprimernejši za take zgodbe, a v Sloveniji in predvsem v Olimpiji to ni ustaljena praksa in v zmajevem gnezdu nekdanji košarkarji, kar nekaj je teh legendarnih, tako rekoč niso navzoči – če se izvzame trenerje. Olimpija je primat v slovenski košarki že izgubila. Letos je ostala tudi brez pokalne lovorike, državni naslov pa je nazadnje osvojila pred petimi leti.

"Vsi uspešni klubi nekdanje Jugoslavije, tako košarkarski kot tudi nogometni, imajo na položajih nekdanje igralce. Pa so to lahko trenerji ali pa vodje klubov. To ni neka znanstvena fantastika, da se to opazi," je prepričan 37-letni Ljubljančan, ki je sicer odrasel pri Slovanu, a sezoni igral tudi pri Olimpiji, kjer pa pod taktirko Zmaga Sagadina (nerazumljivo) ni dobil veliko priložnosti.

Vedno težiti k Evroligi
Dolg, ki se je nabral z leti neuspešnega vodenja kluba, naj bi kmalu bil dokončno saniran, kot pred koncem zadnjih sezon in po njem vedno zatrjujejo v vodstvu kluba. Če je to res, je to le še dodaten razlog, da se klub postavi na zdrave temelje, kar pa bo zagotovo terjalo nekaj časa in skoraj zagotovo bo treba narediti kakšen korak, če ne celo dva nazaj.

Liga ABA je jasno nakazala, da bodo jadranski klubi poleg tega tekmovanja igrali le še v tistih, ki so pod okriljem ULEB-a. Torej je treba priti na šesto mesto, ki še vodi v Eurocup, kar pa je za zmaje misija nemogoče. Toda, kot pravi Rašo, Olimpijo mora zanimati le Evroliga, primer Eurochallengea, ki je tretji po rangu na stari celini in sodi pod okrilje Fibe, tako sploh ne sme biti možnost: "Evropa kot Evropa. Le še Eurocup je recimo močno tekmovanje, edina elita pa je Evroliga. Klub, kot je Olimpija, mora vedno težiti k temu, da bo v Evroligi. Morda je pa kdaj bolje narediti korak nazaj in ne igraš Evrope, ampak pripraviš bazo in temelje, da imaš za naprej boljše izhodišče."

Mladi (pre)hitro odidejo v tujino
Tako Olimpiji ostajata le še jadransko tekmovanje in, kot kaže, slovensko prvenstvo, v katerem zadnja leta igra le končnico. Težko je namreč verjeti po zadnji tekmi proti Budivelniku in "incidentu Predin", da bo Olimpija znova prejela 'wild card', povabilo v evropski pokal, ki ga je prejela pred to sezono.

Pri Olimpiji številni pogrešajo kontinuiteto. Pred vsako sezono se ekipa tako rekoč v celoti zamenja, slovenski obetavni košarkarji niso dobili veliko priložnosti, ko so pred lansko sezono trije vendarle prišli v Stožice, pa recimo Luka Rupnik ni dobil veliko priložnosti, Alen Omić šele letos postaja nosilec, Klemen Prepelič pa je že po enem letu zapustil Ljubljano: "Vsako sezono se začne znova. To je moje videnje stanja. Niti eno sezono se ne ohrani ekipa. Blažič in Prepelič, ko sta se uveljavila, sta tako rekoč po prvi sezoni že odšla. Po mojem mnenju to ni dobra poteza in bi morala počakati vsaj še eno leto."

Nesterovića so podprli številni košarkarji, tudi Sani Bečirović: "Maksimalno podpiram odločitev, da nekdo, kot je Rašo, prevzame vodenje Uniona Olimpije. Menim, da lahko s svojimi izkušnjami, znanjem, prepoznavnostjo in kredibilnostjo povrne nazaj ugled in sijaj klubu. Če kdo to lahko naredi, potem je to zagotovo Rašo."


Vsaj tri ali štiri leta za konkurenčnost v Ligi ABA

"Da, pusti se mlade, da hitro odidejo v tujino, in se pripelje neke tujce, ki imajo sumljivo kakovost. S starejšimi igralci pa se sploh ne pride v stik in nimajo možnosti priti nazaj. To je vse v oblakih. Vsak ima svojo teorijo. Jaz imam svojo vizijo in tega bi se držal. Če bo kdo drug, bo imel svojo in tega se je treba držati,"
je dodal Rašo, ki se zaveda, da bo kar nekaj časa trajalo, da se bo klub lahko vrnil na stara in uspešna pota: "Da bi bila konkurenčna v Ligi ABA zagotovo tri ali štiri leta. Ampak to bi bili fenomenalni pogoji, da bi bilo vse, kot je treba. Ne vem, ali bi se lahko že vrnila v Evroligo, ampak bi pa bila zelo konkurenčna za Final Four Lige ABA in finale tega tekmovanja."

Poleg mladih slovenskih igralcev, ki so se v preteklosti uveljavljali v zeleno-belem dresu, bi bil, še posebej za navijače, dobrodošel tudi prihod kakšnega izkušenega slovenskega košarkarja, ki bi počasi končal kariero prav doma, tako pa ne bi bilo treba kupovati tujcev s sumljivimi sposobnostmi. V zadnjem obdobju ni bilo zares kakovostnega tujca, predvsem Američani so bili zelo povprečni, če se izvzamejo nekateri – kot je bil na primer Danny Green, ki je v Ljubljani igral med premorom v NBA-ju, in sezone, ko je Ljubljančane med najboljših 16 pripeljal Jure Zdovc, ki je imel srečo, kot je sam dejal, s sestavo ekipe.

Primer uspešnega delovanja je Maribor
Olimpija je brez dvoma poznano ime v Evropi. Navsezadnje je bila toliko let navzoča v Evroligi, v devetdesetih tudi vedno zelo konkurenčna, predtem osvojila evropski pokal, se leta 1997 prebila na Final Four in poleg tega že 15-krat postala slovenski prvak, obenem pa šestkrat tudi jugoslovanski, s čimer je druga med vsemi klub nekdanje skupne države.

Toda zdajšnje stanje je načelo tudi priznano ime: "Definitivno je Olimpija še vedno poznano ime. Evropsko prvenstvo v Sloveniji je pokazalo, da imajo ljudje radi košarko in da jim manjka te res vrhunske košarke. Dvorane so bile nabito polne in ne vidim razloga, zakaj ne bi bilo tako tudi z Olimpijo. Nogometaši Maribora z normalno politiko in pametnim vodenjem kluba so v Evropi. Prišli so iz minusa v plus in normalno delujejo. Ne vem, zakaj ne bi tudi Olimpija."

"KZS deluje fenomenalno"
Poleg Maribora je kot primer dobrega vodenja Nesterović navedel KZS, kjer je nekdanji košarkar podpredsednik: "Žal in k sreči je ena redkih, če ne edina organizacija oziroma zveza, ki deluje fenomenalno, tako organizacijsko kot tudi finančno. Žal ni več takih, ne klubov in zvez, ki bi bili na tako profesionalni ravni."

Torej Rašo bi si za zgled vzel nogometaše Maribora, ki tako uspešno igrajo tudi v evropski druščini, na nogometni zemljevid stare celine v zadnjih letih pa jih (znova) postavil prav nekdanji nogometaš Zlatko Zahovič in Nesterović je lahko košarkarski oziroma ljubljanski Zahovič. Če ne drugače, je najprimernejši kandidat, da vsaj to poskusi, kajti zeleno-beli voz drvi zdaj že z zelo visoko hitrostjo po klancu navzdol. Ta klanec pa je zelo strm.