Maccabi bo s precej spremenjeno ekipo branil naslov, ki ga je lani osvojil v Milanu. Foto: EPA
Maccabi bo s precej spremenjeno ekipo branil naslov, ki ga je lani osvojil v Milanu. Foto: EPA
Boštjan Nachbar
Realno se bo od obeh Slovencev za visoka mesta boril le Boštjan Nachbar z Barcelono. Foto: EPA
Jaka Blažič
Jaka Blažič je letos deležen nižje minutaže kot lani. Foto: Liga ABA
Sergio Rodriguez
Chacho Rodriguez je bil lani MVP rednega dela. Foto: EPA
Zaključni turnir bo gostil Palacio de Deportes de la Comunidad de Madrid, kjer je leta 2008 prvak postal CSKA. Foto: MMC RTV SLO

nska košarkarja, Boštjan Nachbar pri Barceloni in Jaka Blažič pri Crveni zvezdi.

Final Four bo maja v Madridu. Podobno kot lani je tudi letos Real prvi favorit na stavnicah. Madridčani so lani blesteli vso sezono, v državnem prvenstvu tudi postavili rekord po zaporednih zmagah, vmes osvojili španski kraljevi pokal, a ob koncu sezone ostali razočarani. Na Final Fouru so najprej nadigrali v polfinalu Barcelono, a jih je v finalu presenetil Maccabi, Barca pa se jim je oddolžila v finalu državnega prvenstva. Pablo Laso ima na klopi osemkratnih evropskih prvakov, ki so zadnjič na vrh stopili pred 19 leti, še močnejšo zasedbo kot lani. Mladi argentinski organizator igre Facundo Campazzo in mehiški center Gustavo Ayon bosta debitirala v Evroligi, na krilo pa sta prišla izkušena Litovec Jonas Mačiulis in Argentinec Andres Nocioni. Klubu se je pridružil tudi Američan K. C. Rivers. Glavni trije nosilci igre Sergio Rodriguez, Serio Llull in Rudy Fernandez so ostali. Od pomembnih mož je odšel le Nikola Mirotić.

Barca se je razšla z Lorbkom, Nachbar pa je ostal
Barceloni strokovnjaki pripisujejo le nekaj možnosti manj kot Realu, da tretjič postane evropski prvak. Lani je doživela boleč poraz v polfinalu Final Foura, potem ko je v drugem delu Evrolige blestela, a rane so Katalonci zacelili z naslovom državnega prvaka. Xavi Pascual ima v moštvu kar nekaj novincev, po petih letih pa se je s katalonskim velikanom razšel Erazem Lorbek. Od ključnih mož je odšel tudi Kostas Papanikolaou. Prišli so nemški center Tibor Pleiss, MVP Eurocupa in španskega DP-ja Justin Doellman, ki je Lorbkova menjava, ameriško krilo Deshaun Thomas in češki branilec Tomaš Satoransky, ki bo debitiral v Evroligi. Še naprej Barca upe polaga v Juana Carlosa Navarra, veliko pa bo odvisno tudi od organizatorja igre Marcelinha Huertasa in centra Anteja Tomića. Boštjan Nachbar je lani izkoristil svojo priložnost in ima za sabo dobro sezono.

Na klopi CSKA-ja je Ettoreja Messino zamenjal Dimitrios Ioudis, ki bo skušal Moskovčane popeljati do sedmega naslova evropskega prvaka. Z grškim strokovnjakom, ki je bil dolgo desna roka Željka Obradovića pri Panathinaikosu, lani pa je vodil Banvit, so rdečo armado okrepili odlični Francoz Nando de Colo, ameriško krilo Demetris Nichols, izkušeni Gruzijec Manučar Markoišvili ter Rusa Pavel Korobkov in Ivan Strebkov. Ključni možje so še naprej Srb Miloš Teodosić, ki je blestel na preteklem svetovnem prvenstvu, odlični ameriški strelec Sonny Weems in kapetan Viktor Hrjapa.

Fenerbahče želi končno na vrh
Turški klubi še naprej neuspešno naskakujejo evropski vrh in tudi pred letošnjo sezono so vložili ogromno denarja v moštva, največ pri Fenerbahčeju. Turški prvak se lani v Evroligi po dobrem začetku na čelu z Željkom Obradovićem ni najbolj izkazal, letos pa je želja sam vrh. Carigrajska ekipa je okrepljena, izmed nosilcev sta odšla le Bo McCalebb in Linas Kleiza, Gašperja Vidmarja, ki se je hudo poškodoval na začetku koledarskega leta, pa so posodili. Prišli so organizator igre Ricky Hickman, ki je lani odigral ključno vlogo pri evropskem naslovu Maccabija, mladi Bogdan Bogdanović, ki je blestel pri Partizanu, izvrstni Čeh Jan Vesely, ki se vrača v Evropo, Turki Berk Ugurlu, Can Altintig, Ömer Faruk Yurtseven, Serhat Četin, Semih Erden ter Američan Andrew Goudelock, ki je bil odličen v pripravljalnem obdobju. Še naprej sta nosilca igre tudi vsestranski Emir Preldžić in Nemanja Bjelica. Pod obročem se veliko pričakuje tudi od Oguza Savaša.

Maccabi je lani presenetljivo šestič postal evropski prvak, pred novo sezono pa so ga poleg trenerja Davida Blatta, ki je odšel v NBA, zapustili tudi nekateri ključni košarkarji, na čelu z Rickyjem Hickmanom in Tyreseom Riceom. Na trenersko mesto je sedel Guy Goodes. Vrnil se je Jeremy Pargo, ki je najboljše igre v karieri pokazal prav pri izraelskem velikanu. Tvoril bo branilsko navezo s Sylvenom Landesbergom. Pod obročem bodo ključni Sofoklis Schortsanitis, Brian Randle in Alex Tyus, omeniti velja tudi Devina Smitha, Guya Pninija in Aleksa Marića.

Pao in Olympiacos sta vedno nevarna
Za grška velikana Panathinaikos in Olympiacos se zdi, da nekoliko zaostajata za glavnimi favoriti letos, toda nikoli se ju ne sme odpisati, kar so Pirejčani prezentirali lani in predlani, ko so dvakrat postali evropski prvaki. So pa pri rdečih v tej sezoni že menjali trenerja. Po porazu proti velikemu tekmecu, ki ga vodi Duško Ivanović, je Georgiosa Bartzokasa zamenjal Milan Tomić. Med nevarnimi klubi velja omeniti tudi Anadolu Efes, ki je kar konkretno odprl mošnjiček. Ob Dudi Ivkoviću so k carigrajskim pivovarjem prišli še Nenad Krstić, Dario Šarić, ki sicer v zadnjem času ne dobiva priložnosti, Stratos Perperoglou

V Evroligi bo od Slovencev nastopil še Jaka Blažič, ki drugo sezono igra za Crveno zvezdo. Beograjčani so se lani po dolgem času vrnili v najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje. Letos se sicer niso neposredno uvrstili v Evroligo, a so zapolnili mesto po odpovedi Cibone. Zvezda je okrepila moštvo, Blažič pa za zdaj igra nekoliko manj pomembno vlogo, kot jo je lani.