Luka Rupnik, ki je letos dopolnil 19 let, bo skoraj zagotovo eden glavnih adutov Slovenije na prihajajočem evropskem prvenstvu mlajših članov. Foto: Vladimir Nikolič
Luka Rupnik, ki je letos dopolnil 19 let, bo skoraj zagotovo eden glavnih adutov Slovenije na prihajajočem evropskem prvenstvu mlajših članov. Foto: Vladimir Nikolič
Zmago Sagadin, Luka Rupnik
Rupnik je kot organizator igre desna roka selektorja na parketu. Z Zmagom Sagadinom se je mladi košarkar, kot sam pravi, zelo dobro ujel. Foto: Vladimir Nikolič
Luka Rupnik
Rupnik na pripravljalni tekmi proti Hrvaški. V ozadju Rupnikov soigralec v reprezentanci in tudi pri Slovanu Marko Pajić. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Rupnik je lani s člansko reprezentanco nastopil na evropskem prvenstvu v Litvi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Klemen Prepelič, Luka Rupnik
V zadnji sezoni se je izkazal v dresu Geoplina Slovana. Po tej sezoni Rupnik zapušča Kodeljevo, a bi rad ostal v Ljubljani. Želi obleči dres Olimpije. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Luka Rupnik
Na evropskem prvenstvu v Litvi je bil Rupnik celo najmlajši udeleženec. Foto: EPA

Po delu s selektorjem je 19-letni Idrijčan najbolj napredoval v obrambi. O Sagadinu govori Rupnik, ki je bil v minuli sezoni najboljši podajalec in tudi med najboljšimi strelci državnega prvenstva, le z izbranimi besedami, kakor tudi o Božidarju Maljkoviću, s katerim je v članski reprezentanci sodeloval lani. Rupnik je bil na lanskem evropskem prvenstvu v Litvi celo najmlajši udeleženec.

Dozdajšnji košarkar Slovana ne skriva želje, da bi v prihodnji sezoni rad igral pri Olimpiji. V intervjuju za MMC se je dotaknil še prihajajočega prvenstva, na katerem verjame v dober izid. Rupnik upa, da bo prvi organizator reprezentance, domači teren pravi, da bo velika prednost kot tudi dodatni pritisk, katerega pa se izjemno talentirani košarkar z odličnim pregledom nad igro in velemojstrskim občutkom za podajo ne boji.


Za vami so prve pripravljalne tekme. Kako je moštvo pripravljeno in v kakšni fazi dela ste trenutno?
Ciklus v Zrečah je nekakšna nadgradnja vsega, kar smo naredili do zdaj. Imeli smo tudi štiri tekme zapored za preizkušnjo. Vse skupaj gre že bolj zares. Forma se pričakovano stopnjuje, a se še vidi, da so noge malo težke. Tako je bilo prvih nekaj dni v Zrečah kar napornih. Proti Hrvaški, ki je le resnejši in kakovostnejši nasprotnik od Češke, smo tudi že pokazali na trenutke pravo igro. Zdi se mi, da smo fizično dovolj pripravljeni. Lahko tečemo in tudi v obrambi trdo pokrivamo. Taktično se še lovimo. Akcije imamo uigrane, a preciznost blokov in odkrivanja še ni najboljša, vendar mislim, da bomo v tednu, mogoče dveh, že pravi.

Na čem je bil poudarek na teh prvih tekmah?
Mislim, da selektor še preizkuša nekatere igralce in išče tisto uigrano peterko. Gleda kombinacije, kdo se ujame na igrišču. Za enkrat se še tipamo, ampak se počasi celota oblikuje.

Prvič sodelujete z Zmagom Sagadinom. Kakšen prvi vtis je naredil na vas?
Vesel sem bil, ko sem izvedel, da bo selektor. Všeč mi je, ker je strog in zna igralca uvesti v sistem. Za vsakega najde pravo vlogo. Povedal je, da tu ne bo diskriminacije in da smo vsi enaki. Mu popolnoma zaupam, kot mu tudi vsa ekipa, da bo za vsakega posebej našel pravo mesto.

Kot organizator igre ste nekakšna desna roka selektorja na parketu. Kakšen je vajin odnos?
Ga še spoznavam. Med tekmo še tipam, zato še ves čas komunicirava. Sprašujem ga, katere akcije naj kličem, večkrat mi tudi pusti, da se sam odločim, vendar za zdaj mu prepuščam izbiro. Ne upam še narediti koraka naprej, saj je jasno on glavni. Me usmerja, še posebej pa me veseli, ker mi je dal ogromno napotkov za igro v obrambi. Zdi se mi, da sem med treningi ta element zelo izboljšal, tudi na teh tekmah sem imel kar precej ukradenih žog. Res sem vesel tega napredka v obrambi, v napadu pa bo že prišlo za nami.

Znan je po dobrem in trdem delu z mladimi. Kaj je po vašem mnenju skrivnost njegovega uspeha?
Predvsem se mi zdi, da disciplina, avtoriteta in to trdo delo. Nič ne prepušča naključjem. Je pravi gospod s stilom. Ve, kje so zanke, in ima pravi občutek za igro. Mislim, da je dobitna kombinacija za Slovenijo.

Evropsko prvenstvo se počasi bliža. Veliko se govori o visokih ciljih. Kakšen je domet izbrane vrste po vašem mnenju?
Večkrat sem že prebral oziroma slišal, da je cilj medalja. Jaz bi bil pri teh napovedih še zelo previden. Ne bi šel rad z glavo skozi zid. Najprej je treba pokazati na igrišču in nato govoriti o tem. Zagotovo smo talentirani in imamo selektorja, ki nas usmerja na pravo pot. Na nas je, da gremo tekmo po tekmo, polnimo dvorano v Domžalah in nato upam, da v Stožicah, ter poskusimo poseči čim višje. Ne bi pa se rad v imenu celotne ekipe napihoval, da lahko fiksno rečem, da je domet medalja. Zagotovo pa je tihi cilj.

Že dolgo ste v reprezentanci in ste odigrali že kar nekaj prvenstev. Kakšno prednost predstavlja domači teren?
Prednost je ogromna. Dvorana bo polna in gledalci bodo na naši strani. Je pa to tudi dvorezen meč, saj bo tako na nas tudi nekaj več pritiska. Sam osebno se ga ne bojim. Verjamem, da bo zelo zanimivo.
Kakšno vlogo pričakujete, da boste imeli v tej reprezentanci?
To bom še spoznal prek pripravljalnih tekem. Upam, da bom med nosilci in bom imel nekakšno vlogo prvega organizatorja igre. To si bom poskusil izboriti z igro v obrambi, pametnimi potezami v napadu in jasno z uspešno realizacijo.

Jasno je, da zapuščate Slovan. Kako kaže glede novega kluba?
Teh vprašanj glede nadaljevanja kariere imam v zadnjem času kar precej. Bil sem v stikih z nekaterimi klubi v Sloveniji. Prišle so tudi ponudbe od drugod, a jaz sem z mislimi povsem pri reprezentance. Za zdaj se ne želim ukvarjati z naslednjo sezono, saj je to lahko le breme, vendar ni skrivnost, da bi rad naslednjo sezono nadaljeval v zeleno-belem dresu.

Večkrat ste dejali, da želite igrati za Olimpijo. Torej je ta zeleno-beli dres še vedno vaša želja?
Bil je kontakt s strani Slobodana Subotića, ki je na žalost odstopil. Ne vem, kaj bo naprej. Želja ostaja ostati v Sloveniji in v glavnem mestu.

Po evropskem prvenstvu vas morda čaka še akcija s člansko izbrano vrsto. Že lani ste igrali na evropskem prvenstvu v Litvi. Kaj lahko svetujete oziroma poveste drugim mladim igralcem, ki bodo letos prvič zaigrali za člansko ekipo, in kakšen je vaš odnos s selektorjem?
Članska reprezentanca je velika čast. Je nekaj neverjetnega, kar te lahko doleti kot mladega igralca in jasno tudi kasneje. Z velikim veseljem se bom odzval, upam, da bom zraven in se bom boril po najboljših močeh, da pridem v ekipo. Ostalim mladim igralcem lahko povem, da so reprezentanti vsi super ljudje tako na igrišču kot tudi zunaj. Ves čas ti pomagajo in te usmerjajo. Enako velja za Božidarja Maljkovića, ki je človek referenc. Tako kot Zmago je tudi on pravi gospod. Vse dela s stilom. Je zelo duhovit. Zna z mladimi igralci in jim da priložnost.

Sta bila z Maljkovićem kaj v stikih, ko je prišel v Slovenijo?
Sva govorila. Tema je bila glede mojih kilogramov. Trdo delam in se res trudim, da popravim in pridobim na moči. Mislim, da sem nekaj tudi že pridobil. Fizično dobro delamo na pripravah. Obljubim, da bom garal in vse moči usmeril, da bom kmalu postal pravi terminator (smeh).