Sergio Rodriguez v povprečju igra po 30 minut na tekmo, dosega pa 11 točk, 8,2 podaje in 4,4 skoke. Foto: AP
Sergio Rodriguez v povprečju igra po 30 minut na tekmo, dosega pa 11 točk, 8,2 podaje in 4,4 skoke. Foto: AP
Sergio Rodriguez
S Philadelphi je podpisal enoletno pogodbo, po kateri bo zaslužil osem milijonov dolarjev. Foto: AP
Sergio Rodriguez
Rodriguez je dolgoletni član španske reprezentance, s katero je postal leta 2006 svetovni, lani pa evropski prvak. Osvojil je tudi dve olimpijski kolajni. Pred štirimi leti je bila Španija v Londonu srebrna, letos v Riu pa bronasta. Foto: EPA
Sergio Llull in Sergio Rodriguez
Sergio Rodriguez je bil zadnja leta s Sergiem Llullom ključni mož uspehov Reala. Foto: Reuters
Sergio Rodriguez, Aleksej Nikolić
Leta 2006 je Rodrigueza na naboru Lige NBA izbral Phoenix, a so ga Sonca takoj poslala v Portland. Predtem je igral za madridski Estudiantes, po vrnitvi iz NBA-ja pa se je izkazal pri Realu. Foto: EPA
Luka Dončić
Rodriguez za Dončića pravi, da je izjemno pameten košarkar, pred katerim je zares svetla prihodnost. Foto: KZS

Chacho, eden najboljših evropskih košarkarjev na poziciji ena, se je pred letošnjo sezono drugič v karieri podal v NBA. Leta 2006, ko je bil star komaj 20 let, je odšel v Portland. Ob prvi epizodi v najmočnejši ligi na svetu, kjer je oblekel še dresa New Yorka in Sacramenta, se košarkar s Kanarskih otokov ni naigral. Ob vrnitvi v Evropo se je preselil v špansko prestolnico, kjer je pri kraljevem klubu dokazal svojo vrednost. Leta 2014 je postal MVP Evrolige, leto zatem pa vodil najuspešnejši klub stare celine do novega evropskega naslova.

Po končani sezoni se je odločil, da je čas za nov poskus v ZDA. Iz Philadelphie, kjer ima Brett Brown izjemno mlado, a obetavno, moštvo, je prišla mamljiva ponudba. Potrebovali so izkušenega igralca, ki bi bil vodja zasedbe, obenem pa podaljšana trenerjeva roka na parketu: "Poleti mi je Philadelphia poslala ponudbo, ki je bila zelo dobra. Ne le s finančnega vidika, ampak vse skupaj, tako da sem zelo vesel, da sem tu."

Rodriguez pogreša le zmage
Sixersi so bili lani s samo desetimi zmagami najslabše moštvo v ligi. Letos klub zaznamuje 50-letnico drugega izmed treh naslovov prvaka, ko je Philadelphia v sezoni 1966/67 slavila z izjemnim Wiltom Chamberlainom. Navijači so zdaj že navajeni slabih izidov zadnjih sezon, a v Wells Fargo Centru na trenutke ostajajo zelo glasni in v šali še vedno vzklikajo, da "verjamejo v proces".

Zdaj že pošteno pogrešajo zmage, kot jih tudi španski košarkar, sicer navajen zmagovanja: "Veliko igram in zato sem zadovoljen. Na igrišču se počutim zelo dobro. Trener mi zaupa, manjkajo nam le zmage, kar pa je zelo pomembno. Navajen sem zmagovati, saj sem zadnja leta igral v moštvu, ki je v Evropi kot na primer Cleveland tu v NBA. Če gledam iz te perspektive, nas čaka še veliko dela."

Chacho celo najstarejši pri Philadelphii
30-letni Rodriguez je hitro postal gonilna sila kluba iz "mesta bratske ljubezni", kjer je celo najstarejši igralec: "Prvič v življenju sem najstarejši v moštvu. Soigralcem skušam pomagati, biti nekakšen njihov vzor in jih voditi, kako naj igrajo. Sem izkušen, saj igram že kar nekaj let na taki ravni. Vem, kako ravnati s svojim telesom in kako se pripraviti."

Sixersi po petih tekmah ostajajo brez zmage, a kot pravi Chacho bi vsaj tri od teh lahko dobili, ko so klonili v napetih končnicah. Podobno je bilo tudi na zadnjem dvoboju s Clevelandom, ko so imeli veliko smole. Napad, s katerim bi naredili velik korak k zmagi, so zapravili, na koncu pa tudi po nekaj dvomljivih sodniških odločitvah morali priznati premoč prvakom (101:102).

Sixersi še ne znajo igrati končnic tekem
Na tej tekmi je Rodriguez dosegel sedem točk, temu pa dodal kar 11 podaj. Če je pred leti v Ligo prišel kot mlad košarkar, ki si je stežka priboril minute, pa je zdaj zrel, na vrhuncu kariere, z izkušnjami pa neprecenljiv za svojo ekipo: "Z leti sem postal zrelejši. Ko greš prvič, ne veš, kaj lahko pričakuješ. Zdaj se počutim bolj domače. Zadovoljen sem s trenutno situacijo. Moramo le zmagovati. Vem, da je težko, a zagotovo bi vsaj tri od petih tekem zlahka dobili. Toda je, kot je. Zavedam se, da imamo mlado ekipo. Ne znamo še igrati končnic tekem, a verjamem, da nam bo tudi to steklo."

Rodriguez je blestel na svojem položaju pri Real Madridu, kjer je ob njegovem odhodu sicer nastala velika vrzel, ki pa jo skuša zapolniti tudi čudežni deček evropske in slovenske košarke Luka Dončić: "Fantastičen je. Poznam ga že veliko let. Ne vem več točno, kdaj je prišel k nam, a videl sem ga rasti iz leta v leto. Izvrstno se razvija. V prihodnosti bo prava ikona. Vesel sem zanj. Lani in predlani sem mu skušal čim več pomagati. Vidite, da letos stopa v ospredje in postaja eden izmed vodij moštva. Vesel in ponosen sem nanj."

Rodriguez nad igrami Dončića ni presenečen
Luka se razvija v praktično popolnega košarkarja. Igra lahko na (vsaj) treh položajih, kljub 204 centimetrom pa se odlično – celo najraje – znajde tudi kot organizator igre: "Ne vem točno, ali je pravi organizator igre oziroma ali bo to njegov položaj v prihodnost, a je izvrsten. Igra na pravi način in ima pravo miselnost. Tudi ko na primer pogledate LeBrona Jamesa, ni pravi organizator igre, a je povsod v napadu, kreira in se igra vrti okoli njega. Luka bo nedvomno imel žogo v rokah vso kariero in bo zagotovo eden tistih košarkarjev, ki je podaljšana roka trenerja. To lahko z gotovostjo zatrdim."

Kljub izjemni zrelosti in že zdaj odličnim predstavam pa je Dončić še mladoleten. Malo košarkarjev je pri 17 letih igralo tako zrelo in konec koncev tudi tako dobro. Kljub vsemu pa Rodriguez nad njegovimi igrami ni presenečen: "Lani je bil vso sezono z nami in sem videl, česa je sposoben, tako da me ne preseneča. Je zelo pameten fant, ki ve, kako delati in kako igrati, to pa je najpomembneje. Najprej vidi in potem naredi. Ko si v ekipi, kot je Real Madrid, je to ključno. Vesel sem, da si je izboril tako mesto in se znašel v takem položaju."

Lukova prihodnost je v NBA
"Če pogledate, sta njegovo telo in še posebej miselnost zelo zreli. Obenem je pa še otrok. Potrebuje čas, da se razvije, a verjamem, da bo čez nekaj let dominiral. Prepričan sem, da bo dominanten košarkar,"
je povedal sijajni španski organizator igre, ki je lani, ko je Luka celotno sezono preživel s prvim moštvom Reala, bil eden tistih, ki je bil slovenskemu košarkarskemu biseru v veliko pomoč: "Mislim, da smo mu vsi veliko pomagali. S Sergiem Llullom sva mu skušala ves čas biti v oporo in mu dajati nasvete. Je mlad, in ko je prišel k nam, je bil popolnoma neizkušen. Z veseljem sva mu svetovala."

"Ne vem, kam lahko seže in kako visoko bo na primer čez dve leti na naboru, a glede na način, kako napreduje in kako igra, je njegova prihodnost nedvomno v Ligi NBA. Je zelo pameten košarkar, ki ima res velik potencial. Pustimo mu čas. Letošnje leto je zelo pomembno zanj, ko prevzema ključno vlogo v ekipi, čez čas pa bo zagotovo pripravljen tudi za NBA in bo zlahka sposoben igrati na tej ravni," je še dodal Rodriguez.

Iz Philadelphie