Domen Lorbek je bil s 17 točkami (iz igre 7/13) prvi strelec Petrola Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi strelec je bil Marjan Čakarun s 17 točkami (14 v drugem polčasu). Žan Mark Šiško je 16 točkam (iz igre 7/10) dodal 12 podaj. V Novem mestu se je dvoboj začel z minuto molka v spomin na trenerja Andreja Petriča, ki je umrl v 80. letu starosti, Krkini navijači pa tudi v nadaljevanju niso imeli razlogov za veselje. Košarkarji Sixta (14. zaporedna zmaga v Ligi Nova KBM!) so bili izjemno natančni predvsem pri metu za tri točke, v prvem polčasu so zadeli devet trojk iz 13 poskusov, na koncu je bil njihov met izza črte 13/23. Ko so na začetku zadnje četrtine povedli za 20 točk, tekmeci (Balažič: 16 točk) niso imeli pravega odgovora ...

Marjan Čakarun (iz igre 8/10) je s 14 točkami v drugem polčasu poskrbel, da je Sixt Primorska zanesljivo držala visoko prednost. Izbranci trenerja Jurice Golemca ne poznajo poraza že 67 dni (od 7. marca) oziroma devetnajst tekem. Foto: www.alesfevzer.com

Golemac: Nič še ni končano, zato ni čas za evforijo
"Čestitke fantom za odlično odigran polfinalni niz. Tudi v Novem mestu smo pokazali veliko osredotočenost. Mislim, da smo bili v boljši tekmovalni formi in imeli na razpolago več igralcev od Krke. To smo tudi izkoristili. V soboto se začenja finale, pred katerim imamo dovolj časa, da se odpočijemo in nanj dobro pripravimo. Nič še ni končano, še vedno je pred nami kar nekaj dela. Tega se dobro zavedajo tudi fantje, ki ne zganjajo nobene evforije," je poudaril trener Sixta Primorske Jurica Golemac.

Petrov: Na tak način se enostavno ne da igrati
Trener Krke Simon Petrov seveda ni bil zadovoljen: "Primorska je bila znova veliko boljša. Mi smo igrali premalo čvrsto v obrambi, nismo izkoriščali malih osebnih napak in bili premalo čvrsti v obrambi. 52 prejetih točk v prvem polčasu je bilo preveč. Imeli smo težave s poškodovanimi in obolelimi igralci in mogoče je tudi to vplivalo na našo igro v obrambi, a na tak način se enostavno ne da igrati. Izkoristili so vse, kar so mogli, dobro zadevali, si priborili prednost in mi se nismo več znali vrniti. Pričakoval sem, da smo sposobni prikazati boljšo igro, a nam to ni uspelo in v prihodnjih dneh bomo analizirali, zakaj je bilo tako."

Helios v drugem polčasu dosegel 21 točk
Petrol Olimpija (brez Luke Šamanića), ki je imela v četrtfinalu težave s Šenčurjem, je polfinalno serijo prav tako kot Sixt Primorska dobila z 2:0 v zmagah. V Domžalah je Helios premagala z 49:68, potem ko je tekmecem v drugem polčasu dopustila le 21 točk. Domen Lorbek je bil s 17 točkami (iz igre 7/13) prvi strelec obračuna, Marvin Jones se je izkazal s 15 točkami in sedmimi skoki.

Veselje Ljubljančanov v Domžalah. Foto: www.alesfevzer.com

Z delnim izidom 20:0 do zmage
Olimpija je slabo začela, v prvi četrtini je dosegla le tri koše iz igre. Do izida 37:37 ob koncu 28. minute je bilo še tesno, nato Helios osem minut ni dosegel točke, Olimpija pa je z delnim izidom 0:20 ušla predaleč. Helios je preobrat neuspešno poskušal narediti s trojkami (na koncu 4/23), predvsem Miroslav Pašajlić (4 točke) je bil nerazpoložen.

Zdovc: Nimamo kreatorja igre, zato se v napadu še vedno mučimo
"Prikazali smo zelo dobre predstave v obrambi na zadnjih nekaj tekmah. Igramo jo vrhunsko, počnemo pa vse tisto, kar je potrebno, da na koncu igralca v napadu prisiliš v težek met ali izgubljeno žogo. Nimamo kreatorja igre, zato se v napadu še vedno mučimo. Naš cilj je bil, da pridemo v finale. Vedeli smo, da bo naša pot težka, a zdaj smo tu. Vedno manj nas je, a je ravno to to, kar nas dela močnejše," je razlagal Zdovc.

Finale se bo začel v soboto, prva tekma bo v Kopru. V seriji na tri zmage bo v vlogi favorita Sixt Primorska.

Sixt Primorska zanesljivo v finale državnega prvenstva

LIGA NOVA KBM, polfinale, drugi tekmi:
Krka - SIXT PRIMORSKA 0:2
76:88 (19:23, 21:29, 17:21, 19:15)
800; Đapa in Balažić po 16, L. Lapornik, Lalić in Mavra po 12, Marinelli 6, Jošilo 2; Čakarun 17, Šiško 16, Harris 14, Hodžić in Jagodić Kuridža po 12, Ferme 9, Vončina 8.

Helios Suns - PETROL OLIMPIJA 0:2
49:68 (14:11, 14:17, 9:16, 12:24)
1.200; Mahkovic 13, Bratec 9, Besedič in Klavžar po 8, Pašajlić 4, Tratnik 3, Fon in Oman po 2; Lorbek 17, Jones 15, Badžim in Lazić po 12, Bubnić 6, M. Lapornik 4, Simonović 2.

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrali so na dve zmagi.


Finale, prva tekma, sobota ob 18.45:
SIXT PRIMORSKA - PETROL OLIMPIJA

Druga tekma, torek, 21. maja, ob 18.45:
PETROL OLIMPIJA - SIXT PRIMORSKA

Tretja tekma, petek, 24. maja, ob 18.45:
SIXT PRIMORSKA - PETROL OLIMPIJA


Četrta tekma, nedelja, 26. maja, ob 18.15:
PETROL OLIMPIJA - SIXT PRIMORSKA

Peta tekma, torek, 28. maja, ob 18.45:
SIXT PRIMORSKA - PETROL OLIMPIJA

Igrajo na tri zmage.