Izid na medsebojnih tekmah Slovenije in Izraela je 5:5. Foto: www.alesfevzer.com
Izid na medsebojnih tekmah Slovenije in Izraela je 5:5. Foto: www.alesfevzer.com

Modro-beli so v Odievlasu do zmage prišli težje, kot so pričakovali. Portugalce so premagali s 70:72, tekma pa je bila ves čas izenačena. Štiri minute pred koncem so gostje vodili za šest, razlika pa je na začetku zadnje minute znašala tri točke. Bar Timor je 28 sekund pred koncem zadel za +4, po portugalskem košu pa je Tomer Ginat zgrešil dva prosta meta.

Travante Williams je približal na –2, potem ko je drugi prosti met zgrešil, toda Jovel Zoosman je napravil osebno napako v napadu. Portugalci so zapravili še en napad, potem pa je na črto prostih metov stopil Itaj Segev. Obakrat se mu je roka zatresla, domači zasedbi pa je ostalo devet sekund za zadnji napad, toda gostje so dobro odigrali v obrambi in Diogo Ventura je s težkega položaja in velike razdalje zgrešil trojko za zmago.

Sorodna novica Prepelič je imel pri Olimpiji dovolj prakse, da je znal prevzeti vajeti v svoje roke

"Precej lažje bo zdaj. Ko začneš z zmago, si bolj samozavesten in prepričan vase za drugo tekmo, ko nas čaka Izrael, ki je po mojem mnenju bolj kakovostna ekipa od Ukrajine," je dejal Jaka Blažič, ki je na prvi tekmi prispeval 18 točk. Pred obračunom neporaženih ekip v skupini je še dodal: "Imajo nekaj evroligaških igralcev iz Maccabija, tu so še dobri košarkarji iz Hapoela Tel Aviva in Jeruzalema, ki sta v Evropskem pokalu in Ligi prvakov med boljšimi ekipami. Že dolgo časa igrajo skupaj. Igrajo hitro kot vse izraelske ekipe. Hitro tranzicijsko košarko. Tu bomo morali biti še posebej pazljivi. Vemo, da ne bo lahka tekma. So praktično kompletni in se obeta kar spektakel."

"Sem že rekel, da sta obe ekipi nehvaležnih. Verjamem, da ima Izrael večjo individualno kakovost kot Ukrajina. Predvsem z Madarom, ki je eden najbolj talentiranih mladih igralcev v Evropi. S košarkarji iz Maccabija imajo na papirju kakovostno reprezentanco. Vseeno mislim, da smo individualno močnejši od njih. Verjamem, da imamo mi najboljšo kemijo od vseh. Sistem imamo podoben, če ne enak, že vrsto let. S pomočjo navijačev smo v vlogi favorita," je pristavil Klemen Prepelič, ki je bil prvi strelec dvoboja z Ukrajinci, ko je blestel s 30 točkami, podelil pa je še devet podaj.

Jam Madar je motor izraelske igre. Foto: Fiba.com
Jam Madar je motor izraelske igre. Foto: Fiba.com

Nobenega od njiju ni bilo pred letom dni, ko sta se reprezentanci v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo pomerili prav v Bonifiki. Izrael je slavil s 87:79, potem ko je bila Slovenija, pri kateri je bil s 26 točkami najboljši Gregor Glas, ki ga Sekulić tokrat ni vpoklical v izbrano vrsto, že uvrščena na svetovno prvenstvo. Odločilen korak je naredila v Tel Avivu novembra predtem, ko je zmagala s 75:62. Sicer sta reprezentanci odigrali deset medsebojnih tekem, rezultat pa je v zmagah izenačen.

Sorodna novica Poostren policijski nadzor za košarkarski obračun z Izraelom

Tudi Izrael ne igra v popolni postavi. Manjka seveda Deni Avdija, ki zelo dobro igra v NBA-ju, tudi iz evroligaškega Maccabija niso na voljo vsi igralci. Med drugimi manjka organizator igre Tamir Blatt, vendar se njegova odsotnost vrsti Ariela Beita Halahmija ne pozna toliko, saj je tu odlični Jam Madar iz Fenerbahčeja, ki je eden najbolj obetavnih "playev". S 16 točkami je bil drugi strelec proti Portugalski. Točko več je dal Ginat, krilni center telavivskega Hapoela.

V reprezentanci so še njegov soigralec Timor, iz Maccabija sta tu Rafi Menko in Roman Sorkin, iz jeruzalemskega Hapoela Zoosman in Oz Blajzer. V Evroligi igra z Asvelom tudi Noam Jaakov. Prav tako si v Franciji kruh služi Jiftah Ziv (Saint Quentin). Nimrod Levi je član turškega Samsunsporja, domovini pa igrata še Segev (Ironi Ness Ziona) in Raz Adam (Ironi Kirjat Ata).


Kvalifikacije za EP, 2. krog, nedelja ob 18.00 (Koper):
SLOVENIJA – IZRAEL

UKRAJINA – PORTUGALSKA


1, krog:
SLOVENIJA – UKRAJINA
87:73 (21:22, 18:18, 25:13, 23:20)

PORTUGALSKA – IZRAEL
70:72 (19:19, 17:19, 17:18, 17:16)

Naslednje tekme bodo novembra. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile tri reprezentance iz te skupine.