Slovenija si bo prvi olimpijski nastop skušala priigrati v Kaunasu na čelu z Lukom Dončićem in pod vodstvom novega selektorja. Glavni kandidat za to je sloviti Grk Dimitris Itudis. Foto: EPA
Slovenija si bo prvi olimpijski nastop skušala priigrati v Kaunasu na čelu z Lukom Dončićem in pod vodstvom novega selektorja. Glavni kandidat za to je sloviti Grk Dimitris Itudis. Foto: EPA

Zaradi širjenja novega koronavirusa so za eno leto prestavili olimpijske igre, ki jih bo Tokio po novem gostil med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Fiba je prestavila tudi kvalifikacijske turnirje, ki bi morali biti v Kaunasu, Beogradu, Splitu in Victorii v Kanadi letos med 23. in 28. junijem. Za zadnje štiri olimpijske vstopnice, ki jih bodo dobili zmagovalci turnirjev, se bodo reprezentance pomerile prihodnje leto v obdobju med 22. junijem in 4. julijem. Točne datume bodo še sporočili, ko jih bo potrdil Mednarodni olimpijski komite. Slovenija bo prvi nastop na olimpijskih igrah lovila v Kaunasu, poleg gostiteljev Litovcev pa bodo njeni nasprotniki še Poljska, Angola, Južna Koreja in Venezuela.

Osmerica že v Tokiu

Na olimpijske igre so se uvrstili že gostiteljica Japonska, s svetovnega prvenstva pa Španija, Francija, Argentina, ZDA, Avstralija, Nigerija in Iran.

Leta 2021 bi morala biti na sporedu kontinentalna prvenstva, ki so zaradi olimpijskih iger prav tako prestavljena. Evropsko prvenstvo, ki ga bodo v Tbilisiju, Pragi, Milanu, Kölnu in Berlinu gostile Gruzija, Češka, Italija in Nemčija, bo med 1. in 18. septembrom 2022. Slovenija bo tako evropska prvakinja kar pet let, na turnir, na katerem bo branila krono stare celine, pa se mora reprezentanca še uvrstiti. V kvalifikacijah so njene nasprotnice Avstrija, Madžarska in Ukrajina, na prvih dveh tekmah pa so bili evropski prvaki polovično uspešni.

Sorodna novica Se bodo Dončić in druščina v lov na Tokio podali pod taktirko evropskega prvaka?

Septembra 2022 bi sicer moralo biti kvalifikacijsko okno za svetovno prvenstvo. Fiba je le malce prilagodila spored in novih oken ne bo odpirala. Tako bosta dve kvalifikacijski tekmi za mundial odigrani konec avgusta med pripravami za EuroBasket. V istem terminu bo tudi ameriško prvenstvo, t. i. AmeriCup. Afrobasket in Asia Cup ostajata na koledarju leta 2021, sta le nekoliko zamaknjena, da se ne bi prikrivala s Tokiem. Drugi termini kvalifikacij za evropsko in svetovno prvenstvo 2023 ostajajo nespremenjeni.

Žensko evropsko prvenstvo za zdaj ostaja na koledarju, kot je bilo predvideno, med 17. in 27. junijem 2021, saj je turnir še pred olimpijskimi igrami.

Erjavec: Poteza Fibe logična in smiselna

"Izvršni odbor Fibe je potrdil, kar smo na upravnem odboru Fiba Europe razpravljali in predlagali že v torek, in sicer spremembo termina EuroBasketa 2021. Prestavitev tega glavnega evropskega reprezentančnega dogodka za eno leto se mi zdi logična in smiselna ter je posledica prestavitve olimpijskih iger in kvalifikacij zanje. Odločitev pozdravljam, saj sicer ne bi bilo mogoče zagotoviti, da bi najboljši evropski igralci igrali na prvenstvu. Za tiste ekipe in igralce, ki bi igrali olimpijske igre in še pred tem kvalifikacije, bi bilo to namreč že tretje veliko tekmovanje v istem poletju, kar preprosto ne bi bilo mogoče," je potezo Fibe komentiral predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec.

Kmalu nadaljevanje pogovorov KZS-ja z Itudisom