Luka Dončić je bil prvi strelec preteklega svetovnega prvenstva, na olimpijskih igrah v Tokiu pred dvema letoma pa je bil drugi. Foto: Fiba
Luka Dončić je bil prvi strelec preteklega svetovnega prvenstva, na olimpijskih igrah v Tokiu pred dvema letoma pa je bil drugi. Foto: Fiba

V Parizu, ki bo gostil olimpijske igre med 26. julijem in 11. avgustom, so prosta še štiri mesta. Zanje se bo potegovalo 24 reprezentanc, vstopnico za francosko prestolnico pa si bodo priborile le zmagovalke turnirjev. Tako je bilo tudi pred dobrima dvema letoma, ko je Slovenija slavila v kvalifikacijah v Kaunasu, potem pa pod petimi krogi debitirala v Tokiu, kjer je zasedla četrto mesto.

Razporeditev bobnov

Prvi boben: Španija, Latvija, Litva, SLOVENIJA
Drugi boben: Brazilija, Italija, Grčija, Poljska
Tretji boben: Portoriko, Črna gora, Dominikanska republika, Finska
Četrti boben: Nova Zelandija, Gruzija, Mehika, Libanon
Peti boben: Hrvaška, Slonokoščena obala, Angola, Filipini
Šesti boben: Egipt, Bahami, Kamerun, Bahrajn

Fiba bo žreb izvedla v ponedeljek v Miesu. Začel se bo ob 18.00 v dopoldanskih urah pa bo v Švici razkrila tudi štiri organizatorje. Turnirje, ki bodo potekali med 2. in 7. julijem, naj bi gostili Španija, Grčija, Latvija in Portoriko, je poročal BasketNews. Na vsakem bo šest izbranih vrst, ki bodo razdeljene v dve skupini, nato pa bodo odigrani še polfinalni in finalni obračuni. Pri žrebu reprezentanc na posamezne turnirje bo Fiba upoštevala tudi nekaj geografskih pravil. V isti skupini sta tako lahko največ dve evropski reprezentanci, največ tri pa lahko igrajo na isti lokaciji. V isti skupini lahko nastopa ena ameriška reprezentanca, na istem turnirju pa lahko igra zgolj ena ekipa iz Azije in Oceanije ter Afrike.

V Grčijo ali Portoriko?

Na aktualni Fibini jakostni lestvici, ki je bila nazadnje posodobljena po svetovnem prvenstvu 10. septembra, Slovenci trenutno zasedajo 11. mesto. Pred njimi so ZDA, Španija, Nemčija, Avstralija, Srbija, Kanada, Argentina, Latvija, Francija in Litva. Glede na to, da jih je šest že uvrščenih v Pariz, Argentina pa se ni prebila v kvalifikacije, je Slovenija v prvem bobnu s Španijo, Latvijo in Litvo. Če govorice, da bosta prvi dve organizatorki z Valencio in Rigo, držijo, bosta Luka Dončić in druščina nastop na olimpijskih igrah lovila bodisi v Grčiji bodisi v Portoriku.

Poleg gostiteljice Francije so si nastop pod petimi krogi na svetovnem prvenstvu priigrale izbrane vrste Nemčije in Srbije (najvišje uvrščeni evropski ekipi), Kanade in ZDA (najboljši reprezentanci Amerik na SP) ter Japonske, Avstralije in Južnega Sudana (najvišje uvrščeni predstavniki celin).