Igor Rakočević je že v prvi četrtini dosegel 14 točk, do konca polčasa 20, na koncu pa se je ustavil pri 26 točkah. Foto: RTV SLO
Igor Rakočević je že v prvi četrtini dosegel 14 točk, do konca polčasa 20, na koncu pa se je ustavil pri 26 točkah. Foto: RTV SLO
Rakočević poskrbel za padec Tivolija
Igor Rakočević za MMC
Jasmin Hukić za MMC
Neven Spahija za MMC

Ekipa iz Vitorie je dobila vseh pet medsebojnih srečanj v Evroligi. Pred petimi leti je tekmo v Tivoliju (70:74) v zadnji minuti odločil Finec Hanno Möttöla. Novembra 2005 je s tribun odmevalo zbogom Pino in Pino, adijo. Po četrtem zaporednem porazu na začetku sezone (70:87) je gledalcem pod Rožnikom prekipelo in trener Josip Pino Grdović je le nekaj dni pozneje moral oditi. Edini lep spomin tako ostaja na zmago v finalu evropskega pokala v Lozani, ko so Ljubljančani z 91:81 premagali takratni Taugres.

Rakočević dokazal, da je pravi mojster
Razprodana dvorana je v sredo zvečer upala na nov čudež, a najboljši strelec Evrolige Igor Rakočević (26 točk) je imel drugačne načrte. Že takoj na začetku tekme je zadel trojko, Olimpija pa je zadnjič vodila po košu Marka Miliča (6:5). Do izida 12:13 je bilo srečanje odprto, potem pa je gostom uspela izjemna serija 17:4. Rakočević je zadel tri trojke v prvi četrtini in po 10 minutah (16:30) je bilo jasno, da so Španci za razred boljši. Pod košem je blestel Will McDonald. 207 cm visoki Američan z izjemnim odrivom je v drugi četrtini še poglobil težave gostiteljev. Skupno je prispeval 13 točk, iz igre pa je zadel vseh šest metov. Do polčasa (31:51) je Rakočević dosegel kar 20 točk.

Sodniki razjezili gledalce in župana
Zeleno-beli so se v lov podali v tretji četrtini. Goran Dragić (10 točk) je v 28. minuti s svojim prvim košem prednost gostov znižal na 13 točk (51:64). Sedem minut pred koncem se je tekma lomila, po trojki Dragića so se borbeni zmaji približali na 10 točk zaostanka (63:73). Zapravili so kar tri priložnosti, da bi tekmo pripeljali v dramatično končnico. Povsem so se izgubili sodniki. Grk Stelios Koukoulekidis, Poljak Grzegorz Ziemlicki in Italijan Carmelo Paternico so delali neverjetne napake. Nekajkrat so jih skušali popraviti s kompenzacijo, a so položaj še bolj zaostrili. Po sporno dosojeni napaki sredine igrišča je gledalcem prekipelo, na igrišče so začeli leteti številni predmeti in celo polne plastenke pijače. Tekma je bila prekinjena, gostje pa so se zbrali in tekmo zlahka pripeljali do konca (78:92). Še celo ljubljanskega župana Zorana Jankovića so delivci pravice zelo ''razkurili''. Po tekmi je tradicionalno zavil v slačilnico, a tokrat ne domačo, ampak sodniško, kjer je bil kakšni dve minuti.

Zelo slab met v domači dvorani
Jasmin Hukić, ki je bil igralec tekme proti CSKA-ju, je v prvem delu ostal brez točk. Na koncu jih je dosegel 10, izza črte pa je metal le 2/8. Trojke Olimpiji niso stekle (7/23), še bolj pa bode v oči podatek meta za dve točki. Ljubljančani so zadeli le 20 od 41 metov (49 %), Španci pa 27 od 37 (73 %). Memi Bečirovič je odigral srečanje z deveterico. Jan Močnik, Mirza Begič in Luke Anderson niso dobili priložnosti za igro. Pri Union Olimpiji je največ točk dosegel Ronnel Taylor (14), vedno solidni Marko Milič jih je prispeval 12.

Spahija je naredil domačo nalogo
Stari trenerski maček Neven Spahija pozna pekel Tivolija, zato je svojo ekipo natančno pripravil. Podrobno je analiziral zmago zeleno-belih nad Olympiacosom in CSKA-jem. Zavedal se je, da ima precej kakovostnejšo zasedbo, Olimpiji pa ni dopustil, da bi razvila svojo igro in prihajala do lahkih košev.

Dragića pričakujejo odprtih rok
''To je najboljši klub, kjer sem do zdaj imel priložnost delati. Vse je na ravni Lige NBA! Imam še veliko večje ambicije kot vodstvo kluba. Želim priti na zaključni turnir Evrolige in osvojiti obe domači lovoriki,'' je bil v pogovoru po tekmi neskromen hrvaški strateg, ki smo ga povprašali tudi o Dragiću. Goran je igralec Tau Ceramice, lani so ga posodili Murcii, letos pa še Olimpiji. ''Mislim, da smo se pravilno odločili. Jaz sem se zavzel zato, da ga posodimo prav Olimpiji. Je še zelo mlad igralec, ki zelo niha v igri. V naši ekipi ne bi mogel biti nosilec igre, v Ljubljani pa bo dobil precej več priložosti. Pred njim je bleščeča prihodnost in mi ga z veseljem čakamo,'' je še dodal Spahija.

Na vrsti sta ključni tekmi
Union Olimpija je ima po petih krogih dve zmagi. Pred začetkom sezone bi bilo to v tako zahtevni skupini težko pričakovati. Za Ljubljančani zaostajata Virtus in Prokom, ki imata le eno zmago. Prav ti dve ekipi čakata slovenske podprvake v naslednjih dveh tednih. V četrtek bo na sporedu gostovanje v Bologni, čez 14 dni pa v Tivoli prihajajo Poljaki. To sta tekmeca po meri in v primeru dveh zmag bi bil drugi del Evrolige že zelo blizu.

Aleš Golob

Rakočević poskrbel za padec Tivolija
Igor Rakočević za MMC
Jasmin Hukić za MMC
Neven Spahija za MMC