Po osvojitvi naslova svetovnih prvakov v košarki v Španiji vlada prava evforija. Foto: EPA
Po osvojitvi naslova svetovnih prvakov v košarki v Španiji vlada prava evforija. Foto: EPA
Pepe Hernandez
Španskemu selektorju je večer pred tekmo umrl oče. Foto: EPA

"Španska košarka je podredila svet," piše El Pais, medtem ko je naslovnica La Vanguardie preprosta: "Zlato". Športni dnevnik Marca, tradicionalno naklonjen nogometu, je košarki tokrat posvetil kar prvih 35 strani.

"Ta izvod Marce je zgodovinski. Vsakemu članu družine kupite en izvod, da ga bo imel za vse življenje," je zapisal evforični novinar najbolj prodajanega španskega športnega časopisa.

To je ena velika družina
Seveda vsi analizirajo, kako je lahko moštvo zmagalo za 23 točk brez svojega talismana Paua Gasola. "Če je bil eden izmed ključev za uspeh obramba, je drugi kolektiv. To je velika družina," je glavna razloga za uspeh poudaril Mundo Deportivo. Vsi časopisi na posebnem mestu izpostavljajo selektorja Pepeja Hernandeza, ki mu je večer pred finalom umrl oče, vendar tega ni povedal igralcem, ker jih ni hotel vznemirjati.

Povsod v vrhu, razen v nogometu
Španski novinarji niso mogli brez zbadljivke namenjene nogometu, ki ostaja najbolj priljubljen šport pred košarko: "Španija je dokazala, da je lahko na vrhu v skoraj vseh športih razen v enemu. Smo svetovni prvaki v rokometu, Rafael Nadal je zmagovalec Roland Garrosa, Oscar Pereiro je osvojil Tour de France, Fernando Alonso pa je šampion formule ena. Tisto kar vedno manjka, je samo nogomet."