Peter Vilfan: Kljub porazu so Grki zame enakovredni junaki prvenstva. Foto: EPA
Peter Vilfan: Kljub porazu so Grki zame enakovredni junaki prvenstva. Foto: EPA

To, kar smo videli v prvem polčasu (drugi je bil samo še eksekucija), je nekaj, kar verjamem, da se bo vrtelo in prikazovalo številnim trenerjem in igralcem kot zgled, kako mora delovati vrhunska ekipa. To je bila obramba, v kateri niti za sekundo ni popustila koncentracija nobenemu od petih igralcev na parketu in kjer smo videli najbolje obrambno odigranih 20 minut v zadnjih desetih letih.

Obramba vodila v napadalno sproščenost
Pomoč, prevzemanje in rotacija so bili v prvem polčasu na ravni perfekcionizma, ki ga v tem trenutku lahko prikažejo le Španci. Iz te fenomenalne obrambe je sledila sproščenost in razigranost v napadu, kajti tudi če zgrešiš, izgubiš žogo oziroma napačno podaš, točno veš, da boš zamujeno popravil v obrambi in dobil novo priložnost.

Podzavestno podcenjevanje
Grki so verjetno podzavestno podcenili Špance. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se je to pogosto dogajalo. Vsi te lahko opozarjajo, vendar je obstajala slika , da bo delo lahko, ker na drugi strani ni bilo nasprotnikovega najboljšega igralca. Tudi zmaga in igra proti ZDA je naredila svoje. "Tudi če ne zmagamo v finalu smo svetovni prvaki, ker smo ugnali ZDA," so tukaj v Saitami govorili grški novinarji. Tudi ta psihoza je pripeljala do te slabe igre. Ne glede na ta poraz so Grki zame povsem enakovredni junaki prvenstva.

Peter Vilfan