Kako visoko bodo v Turčiji posegli slovenski košarkarji? Foto: Reuters
Kako visoko bodo v Turčiji posegli slovenski košarkarji? Foto: Reuters
Rašo Nesterovič
Rašo Nesterovič je bil do reprezentančne upokojitve po vrnitvi v ekipo leta 2005 njen steber. Za letošnje prvenstvo je za svojega naslednika izbral Jako Lakoviča, selektor Memi Bečirovič tudi. A vsi se z njima ne strinjajo ... Foto: EPA

To je skrb vzbujajoče. Preveč je odpovedi, enostavno se ta bolezen prenaša naprej. Na nobenem prvenstvu nismo popolni, kar ni dobro.

Dušan Hauptman
Dušan Hauptman
Dušan Hauptman se zadnjih nekaj let upravičeno sprašuje, če bo ta generacija posegla po medalji na velikem tekmovanju, ki si jo glede na talent zasluži. Foto: MMC RTV SLO
Saša Vujačič, Beno Udrih
Svoje vloge v slovenski reprezentanci ne najdeta: Vujačič je ni lani, Beno Udrih letos. Tuji mediji pa medtem pišejo, da Slovenci iz reprezentančnih taborov pošiljajo domov najboljše igralce. Foto: MMC RTV SLO/A. B.

Poznamo vse fante, tu je "veliko rogov v isti vreči". Vprašanje je, kako bodo ti rogovi "špikali" v isti smeri."

Teoman Alibegovič
Beno Udrih
Beno Udrih je s svojo odločitvijo sprožil nemalo polemik med slovenskimi navijači. Na čigavi strani ste vi? Foto: MMC RTV SLO
Bečirovič pojasnil razloge za odhod Bena Udriha

Kje tiči razlog? Preveliki egi, prevelika pričakovanja, prevelika nasprotovanja? Slovenska košarka vse od evropskega prvenstva na Švedskem leta 2003 že nekaj let zaporedoma ne zmore na veliko tekmovanje poslati po kakovosti najboljše zasedbe. Vedno znova nekaj pride vmes.

Upravičena samo odpoved zaradi poškodbe
"V zadnjih petih letih je bilo veliko odpovedi, ko ni bilo povedano natančno, zakaj se je to zgodilo. To je skrb vzbujajoče. Preveč je odpovedi, enostavno se ta bolezen prenaša naprej. Na nobenem prvenstvu nismo popolni, kar ni dobro. Zame je upravičena samo odpoved zaradi poškodbe," je za MMC že včeraj ob Udrihovem odhodu razmišljal legendarni slovenski branilec Dušan Hauptman.

Vilfan: Afirmacija se lahko doseže tudi drugje
Leta 2007 je druga slovenska legenda Peter Vilfan takole razpredal: "Včasih si največjo uveljavitev doživel skozi igranje za reprezentanco. Danes je seveda veliko več klubskih tekem, tako da se afirmacijo lahko doseže tudi na druge načine. Ob razpadu Jugoslavije je bil nacionalni naboj zelo visok in so igralci prihajali, ne glede na pogoje, vsi so igrali. Po nekaj letih je ta naboj upadel. Pomembne so postale mnoge druge stvari. Kako so zadeve urejene na igrišču in ob njem, strokovni štab, odnos do teh igralcev. Stvari, ki nič ne stanejo. Vsak igralec pričakuje neko pozornost, da ga čaka neka urejena situacija. Jaz mislim, da v naši reprezentanci na žalost vsa ta leta tega ni bilo. To, kar bi moralo spremljati to delo reprezentance, ni na taki ravni. Jaz vidim glavno težavo v tem. Slaba komunikacija, ki je vedno problem. Med Košarkarsko zvezo Slovenije, selektorji in igralci. Vedno znova slišimo, da nima smisla obiskovati igralcev po ZDA in Evropi, da so to sami stroški. To seveda ne drži. Ni ga igralca na svetu, ki ne bi bil zadovoljen, če ga nekdo obišče iz matične zveze in mu predstavi načrt itn."

Obiski pri reprezentantih zdaj tradicionalni
KZS je vmes v tem pogledu naredil gromozanski korak naprej. Obiski pri (skorajšnjih) reprezentantih v sezoni so zdaj postali že tradicionalni, vendar odpovedi ostajajo. Morda je žebljiček na glavico lani pred EP-jem na Poljskem zadel najboljši slovenski strelec Teoman Alibegovič: "Gre za vrhunske evropske in svetovne igralce. Poznamo vse fante, tu je "veliko rogov v isti vreči". Vprašanje je, kako bodo ti rogovi "špikali" v isti smeri."

Kapetan Lakovič naj začenja na klopi?
Seveda ostajajo svetle izjeme - recimo zdajšnji kapetan Jaka Lakovič, ki ga boste v spodnjem pregledu odpovedi po letih od 2003 naprej zaman iskali. Kot edini je za Slovenijo nastopil na zadnjih šestih velikih tekmovanjih: evropskih prvenstvih 2001, 2003, 2005, 2007 in 2009 ter svetovnem 2006. Ob tem je vselej pustil srce na igrišču, nazadnje na Poljskem. O imenovanju za kapetana je povedal zgolj tole: "To je ena največjih časti, ki se lahko zgodi vrhunskemu športniku." Se je še treba spraševati, zakaj bo selektor Memi Bečirovič začenjal tekme z njim?

EP na Švedskem 2003: Piksi začel sago z Vujačičem
Tisto prvenstvo je še pred samim začetkom zaznamovala odpoved Saši Vujačiču, ki si je ob tem zabičal, da je bila to njegova prva in zadnja udeležba v reprezentančnem taboru. Sledila je dolgoletna saga o nenastopanju branilca LA Lakersov, ki pa se je lani (za kratek čas) spremenila. Selektor Slobodan Subotič ni mogel računati niti na Raša Nesteroviča in Matjaža Smodiša, ki sta bila na EP-ju dve leti predtem. Subotiču je na poti do pravega izida po njegovih besedah manjkal ravno Nesterovič: "On bi bil pravi, ker bi te stvari znal urediti."

EP v Srbiji in Črni gori 2005: Od "največjih" manjkal Smodiš
Aleš Pipan je sestavil pravzaprav zelo spodobno zasedbo, v ekipo se je vrnil tudi Nesterovič, kar je na koncu prineslo do takrat najboljši dosežek - šesto mesto. Ruska legionarja Smodiš (CSKA) in Ivica Jurkovič (Lokomotiva Rostov) sta sodelovanje odpovedala zaradi zahtev delodajalcev, po le nekaj dneh uvodnih priprav na Rogli si je koleno huje poškodoval Sašo Ožbolt. Velika smola je reprezentanco doletela tik pred odhodom v Beograd, ko si je na zadnji pripravljalni tekmi proti Madžarski koleno poškodoval še Beno Udrih.

SP na Japonskem 2006: Brez Smodiša, Tuška, Lorbka ...
Matjaž Smodiš ni nastopil zaradi težav s hrbtenico, Marko Tušek je kot razlog navedel pomanjkanje motivacije, Erazem Lorbek je imel poškodovano stopalo, Saša Vujačič pa se je bojeval za svoj obstanek v Ligi NBA. Takšne so bile uradne obrazložitve. Beno Udrih se je tokrat vrnil v ekipo.

EP v Španiji 2007: Brez sedmerice
Poleg tega da si je Sani Bečirovič vzel premor, so iz KZS-ja za nekatere druge igralce poslali naslednje pojasnitve:
Nebojša Joksimovič - odpovedal zaradi zadnjega leta pogodbe pri Hemofarmu iz Vršca in zato ker ni potoval na lansko svetovno prvenstvo.

Marko Maravič - odpovedal zaradi želje, da se po nekaj letih poleti samostojno pripravlja na klubsko sezono.

Saša Vujačič - odpovedal zaradi stanja v njegovem moštvu (LA Lakers), v katerem so mu dali vedeti, da ob pričakovanem odhodu prvega zvezdnika Kobeja Bryanta nanj v prihodnji sezoni resno računajo.

Boštjan Nachbar - odpovedal, ker se mu bo v naslednji sezoni iztekla pogodba z ekipo New Jersey Nets. Kot pravi, bo le tako lahko pripravljen dočakal začetek sezone, v kateri si bo lahko dvignil ceno za do pet let dolg novi dogovor z enim izmed klubov lige NBA.

Primož Brezec - ker je trenutno v ligi NBA še brez pogodbe, se je odločil, da se že poleti odpravi v ZDA.

Marko Milič - po hudi poškodbi stopala in operaciji je presodil, da je napočil čas, da poletje nameni rehabilitaciji in družini.

Beno Udrih - se ni odzval vabilu selektorja za sodelovanje v reprezentanci.

EP na Poljskem 2009: Kraljevič in Zdovc privabila skoraj vse
Športni direktor reprezentance Marijan Kraljevič in selektor Jure Zdovc sta zbrala po imenih še najbolj popolnjeno ekipo v zadnjih letih, kar je prineslo tudi najboljši dosežek - 4. mesto. Vujačiču so se zahvalili še med pripravami, Nesterovič je končal reprezentančno kariero, Bečirovič pa je zaprosil za počitek zaradi kroničnih težav s koleni. To je bilo tudi vse.

SP v Turčiji 2010: Sestavimo še eno ekipo!
Zgodba je znana, Slovenija bi lahko iz nenastopajočih naredila še eno reprezentanco. Kaj pravite na ta imena? Nesterovič je bil uvrščen na širši seznam kljub koncu reprezentančne kariere, Miliča in Marka Tuška v reprezentanci prav tako ne bomo več videli, Matjaž Smodiš še ni pripravljen za napore po operaciji hrbta, Aleksandar Ćapin je rezerva, Saša Vujačič ("Dvakrat sem z zadovoljstvom in ponosom sprejel obveznosti reprezentančnih akcij, a očitno je, da ne gre.") in brata Erazem (utrujenost) ter Domen Lorbek (poškodba) so odpovedali sodelovanje, manjkajo tudi Sašo Ožbolt, Nebojša Joksimovič, Marko Maravič in MVP finala DP-ja Smiljan Pavič. Zadnji se jim je pridružil še Beno Udrih.

To je skrb vzbujajoče. Preveč je odpovedi, enostavno se ta bolezen prenaša naprej. Na nobenem prvenstvu nismo popolni, kar ni dobro.

Dušan Hauptman

Poznamo vse fante, tu je "veliko rogov v isti vreči". Vprašanje je, kako bodo ti rogovi "špikali" v isti smeri."

Teoman Alibegovič
Bečirovič pojasnil razloge za odhod Bena Udriha