V izjemni formi je na prvenstvu Ersan Ilyasova. Foto: Reuters
V izjemni formi je na prvenstvu Ersan Ilyasova. Foto: Reuters
Hedo Turkoglu, Mickael Gelabale
Kapetan izbrane vrste Hedo Türkoglu. Foto: Reuters
Bogdan Tanjević
Trenerski velemojster "Boša" Tanjević. Foto: EPA
Kerem tunceri
Ni še jasna usoda Kerema Tuncerija, ki se je poškodoval proti Franciji. Foto: EPA
Ender Arslan, Nicolas Batum
Ender Arslan je v svoji kariero oblekel tudi dres Uniona Olimpije. Foto: Reuters
Semih Erden
Pod košem odlično igra Semih Erden. Foto: EPA
Ömer Asik
Ömer Asik je tretji strelec moštva. Foto: EPA

Turki so na svetovnem prvenstvu verjetno poleg Američanov pokazali največ. Igrali so v prestolnici Ankari v skupini C in dobili vseh pet tekem. Za uvod so pričakovano visoko ugnali Slonokoščeno obalo (86:47), nato so odpravili Rusijo (65:56), sledila je bleščeča zmaga proti velikim nasprotnikom Grkom (76:65), nekaj več težav so imeli s Portorikom (79:77), za konec pa so slavili še proti Kitajski (87:40).

Poln Sinan Erdem popeljal do uspeha
V osmini finala so se pomerili s Francozi. Na krilih polne dvorane Sinana Erdem so povsem nadigrali "galske peteline". Na koncu so gostitelji turnirja zmagali s 95:77, Bogdan Tanjević pa je ob visokem vodstvu lahko dal priložnost prav vsej ekipi, nekaterim nosilcem igre pa namenil tudi nekaj počitka.
Udeleženka zadnjih treh prvenstev
Turčija na svetovnem prvenstvu nastopa tretjič. Debitirala je pred osmimi leti v Indianapolisu. V skupini s Portorikom, Španijo, Jugoslavijo, Brazilijo in Angolo je z dvema zmagama osvojila peto mesto in se tako potegovala za razvrstitev od devetega do 12. mesta. Po zmagah nad Kitajsko in Rusijo je osvojila končno deveto mesto. Uspešnejša je bila na zadnjem svetovnem prvenstvu na Japonskem. V skupini je izgubila le srečanje z Grčijo, osvojila drugo mesto in se v osmini finala pomerila s Slovenijo. Na krilih Serkana Edogana je Turčija zmagala z 90:84 in vrsta Aleša Pipana se je poslovila od tekmovanja.
Na domačem terenu že uspeh
Na evropskem prvenstvu so najboljšo uvrstitev Turki dosegli pred domačimi gledalci. Leta 2001 so bili v dvorani Abdi Ipekci, ki je gostila sklepne boje, letos pa je v njej skupinski del odigrala Slovenija, drugi. Evropski prvaki so postali Jugoslovani, Slovenija pa je v skupinskem delu prizadejala Turkom poraz z 71:57. Turčijo je tedaj vodil selektor Aydin Örs.

Manjka Okur
Pred leti je torej na svetovnem prvenstvu blestel Erdogan. V turški izbrani vrsti so poseben pečat pustili še odlični strelec Ibrahim Kutluay, krili Harun Erdenay in Haluk Yilfrim, center Hüseyin Bešok, v Srbiji rojeni Mirsad Jahović, bolj znan kot Türkcan. Ta priimek je prevzel, ko je odšel igrat v Turčijo. V reprezentanci se je v preteklosti izkazal tudi Mehmet Okur, ki je odpovedal nastop na svetovnem prvenstvu. Center sicer uspešno igra v Ligi NBA za moštvo Utah Jazz.

Tanjević postavil stvari na pravo mesto
Pred leti je bilo v turški reprezentanci veliko stvari slabo zastavljenih. Vrstile so se odpovedi, ni bilo zaslediti pravega ekipnega duha. Reprezentanti so se med sabo kregali, po prihodu Bogdana Tanjevića pa se je marsikaj spremenilo. Legendarni "Boša" je pomladil in prerodil turško reprezentanco. Po uspešnem boju z rakom, zaradi česar je opustil vodenje Fenerbahčeja.
Na čelu tretje reprezentance
Črnogorski strokovnjak je letos dopolnil 63 let. Že leta 1979 je sarajevsko Bosno popeljal do naslova evropskega klubskega prvaka. Vodil je še italijanske Caserto, Trst, Olimpio Milano in Virtus Bologna, francoska Limoges in Asvel, Budućnost in Fenerbahče. V jugoslovanski reprezentanci je deloval tako kot pomočnik kot tudi selektor. Vodil je tudi Italijo. Z Jugoslavijo je leta 1981 postal evropski podprvak, z Italijo pa leta 1999 prvak. Na turški klopi sedi od leta 2005.
Ilyasova glavni nosilec igre
Prvo ime reprezentance je vsekakor Ersan Ilyasova. Košarkarj Milwaukee Bucksov je bil najzaslužnejši za zmago nad Grčijo, je prvi strelec ekipe in eden izmed košarkarjev, ki so na prvenstvu pustili najboljši vtis. 208 centimetrov visoki 23-letni krilni košarkar, ki je dve sezoni uspešno nosil tudi dres Barcelone, v povprečju dosega po 15 točk in nekaj več kot osem skokov na srečanje.
Türkoglu iz tekme v tekmo boljši
Sledi izkušeni 31-letni kapetan Hedo Türkoglu. Prav tako 208 centimetrov visoki krilni igralec v povprečju prispeva 11,5 točke na tekmo. Prvenstva ni najbolje začel, zato pa igra s tekme v tekmo bolje. Letos se je preselil k Phoenix Sunsom, kjer bo moči združil z Goranom Dragičem.

Hitri branilci in odlična centra
Izjemno neugodna je hitra in zelo gobljiva centrska naveza Ömer Asik – Semih Erden. Oba v povprečju dosegata okrog 10 točk na tekmo. Centra, ki sta oba štejeta 24 let, letos odhajata iz Fenerbahčeja v Ligo NBA. 214 centimetrov visoki Asik odhaja v Chicago, tri centimetre nižji Erden pa v Boston. Strelsko je na prvenstvu razpoložen tudi 32-letni branilec Fenerbahčeja Ömer Onan, prav tako je zraven izkušeni Kerem Tunceri ki se je poškodoval na zadnjem srečanju, in nekdanji član Union Olimpije organizator igre Ender Arslan.

ČETRTFINALE, danes ob 17.00:
SRBIJA - ŠPANIJA (A)

Ob 20.00:

SLOVENIJA - TURČIJA (B)

Četrtek ob 17.00:
ZDA - RUSIJA (C)

Ob 20.00:

LITVA - ARGENTINA (D)