Boštjan Nachbar in Jaka Lakovič sta poudarila, da bo Slovenija v sredo zvečer Turčijo skušala premagati. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Boštjan Nachbar in Jaka Lakovič sta poudarila, da bo Slovenija v sredo zvečer Turčijo skušala premagati. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Memi Bečirovič
Memi Bečirovič je posebej omenil požrtvovalno vlogo Uroša Slokarja. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Anže Blažič
Anže Blažič je najmlajši član reprezentance. Vlogo predstavnika za odnose z javnostmi pri Košarkarski zvezi Slovenije opravlja eno leto. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Odmevi po zgodovinskem uspehu košarkarjev
Turki meljejo na krilih navijačev

Slovenska košarkarska reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v košarki gladko premagala Avstralijo. Slovenski selektor je razložil: "Uvrstitev v četrtfinale je bil načrtovan uspeh. K temu cilju smo ves čas stremeli in vse priprave usmerili v to, da ga tudi dosežemo. Kljub slabšim izidom na pripravljalnih tekmah smo v ta cilj ves čas verjeli."

Selektor izpostavil Uroša Slokarja
Bečirovič je znan po tem, da noče izpostavljati svojih igralcev, tokrat pa je moral svoje pravilo prekršiti: "Ob tej priliki bi rad pohvalil Uroša Slokarja, da je z veliko bolečinami in količino tablet odigral proti Avstraliji, saj je na vsak način želel pomagati. Vsa čast za njegovo gesto. Nerad izpostavljam določene igralce, ampak ta primer res želim poudariti. V reprezentanci vlada neverjetno vzdušje, v veliko veselje in čast mi je z njo delati."

Pripravili se bodo po najboljših močeh
Kako selektor razmišlja pred sredino tekmo z gostitelji turnirja? "Turčija je zelo neugoden nasprotnik. Za to obstajata vsaj dva razloga - organizirajo tekmovanje in igrajo dobro košarko. A tudi mi imamo svoje adute, saj smo prikazali dobre igre. Vsekakor se bomo po svojih najboljših močeh pripravili na to tekmo," je povedal.

Lakovič: "Za nas četrtfinali niso dovolj"
Z dosežkom je bil izjemno zadovoljen tudi Jaka Lakovič, ki pa je trezno opozoril: "Zaradi zmage, ki nas je popeljala med osem najboljših reprezentanc na svetu, smo zelo zadovoljni. Vsi igramo v velikih evropskih klubih in za nas četrtfinali niso dovolj. Naša miselnost temelji na tem, da se ne mislimo zadovoljiti samo z uvrstitvijo v četrtfinale. Smo ekipa, ki si je pred tekmovanjem zastavila cilj, da gremo korak za korakom, tekmo za tekmo. To je do zdaj funkcioniralo in se tudi zdaj ne bo spremenilo."

Držati se vseh dogovorov
Kje kapetan slovenske reprezentance vidi možnosti za zmago? "Če bo na tekmi proti Turčiji vsak igralec dal od sebe 100 odstotkov in če se bomo vsi držali dogovorov, potem vsekakor imamo možnosti za zmago. Naredili bomo vse, kar bo v naših močeh, potem pa bomo v sredo zvečer po 40 minutah igre videli, če je bilo to dovolj za napredovanje," meni 32-letni organizator igre.

Nachbar: "V ta uspeh smo verjeli"
Po seriji slabših iger na pripravljalnih tekmah je le malo ljudi verjelo v to reprezentanco, a košarkarji so bili prepričani o svojih sposobnostih. Boštjan Nachbar tako pripoveduje: "Od vsega začetka smo s fanti res verjeli, da se lahko uvrstimo v četrtfinale. Po nekaterih odpovedih in poškodbah res ni bilo lahko. Za tak uspeh je treba biti samozavesten in verjeti v vse svoje soigralce."

Nachbar: Ni razloga za predajo
Kako Boki razmišlja pred četrtfinalom? "Ne vidim razloga, da bi o tej tekmi razmišljali bojazljivo, vsekakor na parket ne bomo prišli z belo zastavo. V tekmo bomo seveda šli po zmago. Verjamem, da se bomo pred njo vrhunsko pripravili in analizirali njihovo igro. Pred velikim in glasnim občinstvom ne bo lahko. Ključ do uspeha je v tem, da se bomo znali spopasti s tem pritiskom. Glede na to, kaj smo pokazali do zdaj, želim poudariti, da imamo ogromno samozavest, in res ne vidim razloga, zakaj te tekme ne bi dobili. Treba bo garati prav vsako minuto. Zmagala bo tista ekipa, ki bo ostala bolj mirna. Kvaliteti obeh reprezentanc pa tako ali tako nista sporni," je zatrdil Nachbar.

Vsi želijo predstavljati državo
Slovenska desetica ves čas poudarja veliko željo vseh igralcev, ki so odpotovali v Carigrad, zato je poudaril: "Vsi fantje se odpovedujejo, tu ni le poškodba Uroša Slokarja, tu je še Sani Bečirovič, ki je imel poškodbo rame, prav tako Gašper Vidmar, Primož Brezec igra z zlomljenim nosom in brez maske. Tu je še več manjših poškodb in bolezni, za katere javnost niti ne ve. Vsi tu igramo samo zato, da predstavljamo svojo državo."

Iz Carigrada

Odmevi po zgodovinskem uspehu košarkarjev
Turki meljejo na krilih navijačev