Slovenski košarkarji so spet navdušili (tokrat maloštevilno) slovensko občinstvo. Foto: Reuters
Slovenski košarkarji so spet navdušili (tokrat maloštevilno) slovensko občinstvo. Foto: Reuters
Miha Zupan in Goran Dragič
Goran Dragič je podelil kar osem podaj. Foto: Reuters
Košarkarji zmleli Avstralce

Strokovni štab je dobro vedel, da je glavna avstralska nevarnost fizična igra. Slovenska obramba je oceanske orjake dobro odrezala in s tem tlakovala pot do visoke zmage (87:58).

Avstralci so boljši, kot kaže izid
Sani Bečirovič
je razkril: "Prav nič se nismo ukvarjali z morebitnim tekmecem v četrtfinalu, res smo se povsem pripravljali le na Avstralijo, kar se je na koncu tudi poznalo. Priprava je bila odlična tako v taktičnem kot psihičnem smislu. V obrambi smo igrali, tako kot znamo, morda je bilo na koncu vse še prelahko. Avstralci so gotovo boljši, kot so danes pokazali."

Narediti še korak naprej
Iz slovenske sedmice je kar vrelo: "To je največji uspeh v zgodovini slovenske košarke in na to smo zelo ponosni. Na tem mestu se nikakor nočemo zaustaviti, saj igramo res dobro košarko. Vsi se žrtvujemo drug za drugega in si pomagamo, upam, da nam bo uspelo narediti še korak naprej."

Nachbar: Preučili smo prav vsako akcijo
O zgodovinskem uspehu slovenske košarke je bil prepričan tudi Boštjan Nachbar: "Rad bi veliko govoril, a v tem trenutku sem tako zelo srečen, saj nam je vsaj po mojem mnenju uspelo doseči največji uspeh v slovenski reprezentančni košaraki. Priti med osem na svetu ni mačji kašelj. Način, do katerega smo prišli do zmage, pa je lepota tega uspeha. Veliko smo se ukvarjali s taktiko, kar se je nedvomno obrestovalo. Vsako njihovo akcijo smo razdelili na detajle, in to se je danes še kako poznalo. Obramba je bila brez dvoma ključ do uspeha."

Slokar: Obdržali visoko raven uspehov
Zadovoljstva ni skrival niti Uroš Slokar: "Z zmago smo izpolnili naša pričakovanja pred začetkom turnirja, saj smo sem prišli po četrtfinale, s tem pa smo tudi presegli dosežek izpred štirih let na Japonskem. Vse pogosteje se na velikih turnirjih uvrščamo v četrtfinala, veseli smo, da nam uspeva zadržati tako raven košarke. Slovenija je res mala država, a na igrišču to sploh ni pomembno. Važni so igralci in strokovno vodstvo. To je res na visoki ravni."

Dragič: "Ostali brez globinske igre"
Odlično taktiko je pohvalil tudi Goran Dragič: "Trenerji so se odlično pripravili na Avstralce, vedeli smo, da morda z izjemo Marića nimajo globinske igre. Marića smo res dobro odrezali, vse njihove "štirke" pa so se bolj zadrževale na metu za tri točke, zato smo jih lahko prevzemali, to je bila naša prednost. Bili smo hitrejši, nekajkrat jim sploh ni uspelo metati na koš."

Izjemen met za tri točke
Met za tri točke je bil izjemen (16/33, 48-odstoten) in je bil le malenkost manjši od meta za dve točki (14/27, 52-odstoten). "Enostavno je bil to tisti dan, ko je šlo vse skozi mrežico. Dobro smo povezovali napad, začeli z leve strani, igrali "pick and roll", žoga je potem samo krožila, zato ni bilo težko najti odprtega igralca," je metu za tri točke razlagal Dragič. Sani Bečirovič pa je o tej statistiki povedal: "Trojke so res padale, saj so fantje na začetku tekme naredili izjemno dober posel v obrambi in so enostavno naredili veliko razliko. Ko pa je enkrat do te prišlo, potem je gotovo malce metati z razdalje."

Visok poraz po seriji dobrih iger
Avstralski selektor Brett Brown je bil po tekmi razumljivo razočaran: "S Slovenijo smo dvakrat igrali že na Kitajskem in brez dvoma lahko rečem, da ima izjemno dobrega trenerja in pomočnike, saj so našo igro povsem razgalili in se nanjo odlično pripravili. Poraz za to ekipo ni razočaranje, pravo razočaranje pa je, da tekmovanje zapuščamo s tako visokim porazom. Na turnirju smo prikazali nekaj res izjemnih iger, težko se je potem posloviti s tako razliko. Selektorju Bečiroviču lahko samo čestitam in mu zaželim veliko uspeha do konca tekmovanja."

Košarkarji zmleli Avstralce