Memi Bečirovič se je na tiskovni konferenci sprehodil po statistiki. V oči mu je najbolj padel skok v napadu. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Memi Bečirovič se je na tiskovni konferenci sprehodil po statistiki. V oči mu je najbolj padel skok v napadu. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar je podobno kot večina soigralcev poudaril, da ključna tekma prihaja v ponedeljek - tekma proti Hrvaški. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Adel Tlatli
Adel Tlatli je bil z igro svojih varovancev zadovoljen, saj so dali svoj maksimum. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Odmevi po tekmi Slovenija - Tunizija

Selektor Memi Bečirovič je z nasmehom na obrazu povzel prvo zmago: "Težko je začeti svetovno prvenstvo. Prva tekma je vedno težka, to je tudi razlog, da smo v prvem polčasu igrali slabo, predvsem v obrambi, veliko bolj pa sem zadovoljen z drugim polčasom." Statistično sta bila oba polčasa sicer enako kakovostna, saj so njegovi fantje v vsakem prejeli le po 28 točk.

Slabši le v skoku v napadu
Edini statistični element, v katerem so bili boljši Afričani, je bil skok v napadu (16:9). Na to je opozoril tudi Bečirovič: "Ogromne težave smo imeli v skoku, saj so Tunizijci pod našim obročem ujeli kar 16 žog. Na tem elementu moramo pred naslednjimi tekmami še delati. Vesel sem, da sem lahko rotiral igralce, nosilci igre niso igrali ravno veliko časa, s tem bodo lahko bolj spočiti za naslednje tekme."

Spodbudna predstava centrov
Tunizijci imajo v primerjavi s Slovenijo nižjo reprezentanco, kar so igralci v zelenem s pridom izkoriščali. V raketi so tako dosegli kar 38 točk, Tunizijci pa le 20. Zato ni presenetljivo, da je bil met za dve točki absolutno na slovenski strani (69 % - 38 %). Uroš Slokar je o zelo dobri centrski predstavi preprosto povedal: "Igrali smo dobro, res je. Mi moramo samo žoge uloviti in nadzirati skok, v tem primeru potem centri izpademo res bolje."

Povečana agresivnost obrodila sadove
Jaka Lakovič
, ki je v 25 minutah dosegel pet točk, je o tekmi povedal: "Videli smo značilno igro Tunizije, kjer skoraj vsak košarkar igra na vsakem položaju, vsi takoj stečejo v napad, vsi skačejo za odbitimi žogami. Proti tako nepredvidljivi igri je težko igrati. V drugem polčasu nam je šlo bolje, saj smo povečali agresivnost, s čimer smo prišli do višje razlike, to pa smo z lahkoto obdržali. Ob polčasu smo se dogovorili, da z vsemi silami pritisnemo na njihovega organizatorja igre. To nam je tudi uspelo, zato je tunizijski napad začel šepati. Z nekaj lahkimi koši smo tako ustvarili veliko razliko."

Boštjan Nachbar, ki je zadel štiri trojke, je bil z zmago zadovoljen: "Mislim, da smo odigrali povsem solidno uvodno tekmo. V drugem polčasu smo igrali bolje, ko smo enkrat povedli za 15, 20 točk razlike, smo tekmo rutinirano pripeljali do konca. Še vedno obstaja nekaj stvari, ki jih moramo izboljšati. Gledano v celoti pa smo odigrali zelo dobro."

Poraz ne bo nobena tragedija
Proti Tuniziji je bila Slovenija nesporni favorit, že v nedeljo pa bo povsem drugače, česar se zaveda tudi Boki: "Moštvo ZDA je zelo dobro, talentirano, mlado in prav gotovo lačno zmage. Take ekipe so vedno neugodne, njihovi igralci res nimajo veliko izkušenj s takimi turnirji, a to še ne pomeni, da niso vrhunska ekipa. Poskusili jih bomo presenetiti. Če bomo zmagali, bo to izjemen uspeh, če pa bomo izgubili, to ne bo nobena tragedija. Naš cilj bo dobiti naslednje tekme."

Malo tekem proti svetovnemu vrhu
Tunizijski selektor Adel Tlatli je bil kljub visokemu porazu zadovoljen: "Igrali smo proti izjemni ekipi. Moja ekipa ni navajena, da igra proti ekipam iz svetovnega vrha. Proti moštvom iz druge kakovostne skupine smo povsem konkurenčni, tokrat pa smo dobili pravo lekcijo. Poglejte le met za dve točki, ta je dovolj zgovoren. Igralcem enostavno manjkajo izkušnje. Nachbar je morda na najvišji ravni odigral že tisoč tekem, pri mojih fantih pa je stvar povsem drugačna."

Iz Carigrada,

Odmevi po tekmi Slovenija - Tunizija