Peter Vilfan nastop slovenske reprezentance na tem turnirju ocenjuje kot uspešen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Peter Vilfan nastop slovenske reprezentance na tem turnirju ocenjuje kot uspešen. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Analiza po tekmi Slovenija – Litva
Zadnje štiri minute tekme Slovenija – Litva

"Ta reprezentanca, in to je dejstvo, je po kakovosti, imenih in izkušnjah slabša od vseh slovenskih reprezentanc, ki smo jih pošiljali na velika tekmovanja v zadnjih desetih letih. Ni več Erazma Lorbka, Lakoviča, Nachbarja, ni Vidmarja, Begića. Imamo enega vrhunskega igralca, dva, ki igrata v Evroligi, večina drugih pa se še išče. Iz tega moramo izhajati," je stvari najprej v širši kontekst postavil Vilfan.

Ujeli smo se v past preračunavanj
Po njegovem mnenju nas je preračunavanje preveč vrglo iz tira. "Še eno stvar bi rad poudaril. Žreb je bil odličen, bili smo zadovoljni, a smo se ujeli v past preračunavanj. Mi smo igrali pošteno in nismo kalkulirali, ampak že po uvodni tekmi z Avstralijo je to prišlo v našo podzavest. Zagotovo je vplivalo na našo igro. Samo poglejmo včerajšnje popoldne. Naši košarkarji so bili nad preračunljivo igro Avstralcev in prepuščeno zmago Angoli jezni in ogorčeni. Popoldne so o tem govorili in tvitali. S tem smo izgubili fokus in imeli vse v podzavesti."

Tako črnih desetih minut še nisem videl
Tudi Vilfan tako slabih desetih minut kake reprezentance ne pomni. "Litva je bila na tem prvenstvu prvi pravi nasprotnik. Avstralija je solidna reprezentanca, vendar ne sodi v zgornjo polovico. Čeprav je bila Litva oslabljena, je deloma pokazala, kam sodimo. Nisem razočaran nad tem, kar smo pokazali, seveda pa sem nesrečen zaradi zadnjih desetih minut črne luknje. Takega mrka neke reprezentance se na prvenstvih ne spomnim, mislim, da se kaj takega še ni zgodilo."

Z Goranom letimo, z njim tudi pademo
Zakaj tak padec v zadnjih desetih minutah? "Lahko je biti zdaj pameten, a sem nekako slutil, da se to lahko zgodi. Motor naše igre je Goran Dragić, z njim letimo, z njim pademo. Košarka v NBA-ju in evropska košarka se precej razlikujeta. V NBA-ju se igra na odprtem igrišču, veliko je igre ena na ena. Tu pa je ogromno pomaganja in prevzemanja, raznih različic obrambe in cone. Goran je naletel na zid, ki ga sam ni mogel prebiti. Tu bi mogoče s klopi lahko prišla kakšna reakcija, a Zdovc se je odločil za zožen izbor igralcev. 30 minut je šlo, potem deset minut ne. Avstralci so pokazali pravi recept - presing, agresivna obramba po celem igrišču, vendar mi Gorana taki igri težko izpostavimo vseh 40 minut."

Blažič bi lahko pomagal
Prepelič in Blažič nista dobila niti minute. Bi morala igrati? "Prepeliča ne bi videl v kakšni vidni vlogi, Blažič pa bi lahko pomagal. Igra agresivno obrambo, ima energijo in dober prodor. Kar je, je. Osnovni cilj te reprezentance bi morala biti osmina finala. Vanjo smo se uvrstili. Če premagamo Dominikansko republiko, smo v četrtfinalu. To je uspeh. Glede ZDA pa ... Vedno sem optimist, toda menim, da možnosti praktično ni. To tekmo moramo igrati z zadovoljstvom."

Na koncu si tam, kjer si zaslužiš
Že simptomatično v zadnjem desetletju zatajimo na odločilnih tekmah. Kaj je razlog? "Nekateri menijo, da bi morali imeti v ekipi psihologa, toda ne vem, ali je to stvar za psihologa. Vsaka ekipa ima limit, menim, da se je ta limit slovenske reprezentance pokazal tudi na tekmi z Litvo. Na koncu si tam, kjer si zaslužiš biti."

Vilfan daje prednost Špancem
Vse kaže na finale Španija - ZDA ... "Tudi sam pričakujem finale Španija - ZDA. Meni se zdi ameriška ekipa izjemna, ima pa tudi vrhunskega trenerja, ki pozna dobro tudi evropsko košarko. Mike Krzyzewski ve, da potrebuje v ekipi vrhunske 'šuterje' zaradi conske obrambe. Ta ekipa po mojem mnenju ni nič slabša, kot bi bila z vsemi zvezdniki. Po drugi strani se Španci nikoli niso ustrašili Američanov. Zdaj je prvenstvo pri njih in so še bolj nabrušeni. Uigrani so vrhunsko. Dajem jim malce več možnosti za naslov, recimo v odstotkih 55 : 45."

Analiza po tekmi Slovenija – Litva
Zadnje štiri minute tekme Slovenija – Litva