Jaka Klobučar je poudaril, da morajo Novomeščani predvsem gledati na svojo igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Klobučar je poudaril, da morajo Novomeščani predvsem gledati na svojo igro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miloš Šporar je z Zlatorogom dosegel zastavljeni cilj. Laščani so se uvrstili v polfinale, v ligi Telemach pa so osvojili prvo mesto. Foto: KZS
Gašper Potočnik
Gašper Potočnik bo skušal Krko popeljati do četrtega zaporednega naslova državnega prvaka. Foto: MMC RTV SLO
Samo Udrih
Nekdanji reprezentant Samo Udrih je najboljši strelec in podajalec Zlatoroga. Foto: MMC RTV SLO

Laščani so se skozi šivankino uho prebili med najboljše štiri. V zadnjem krogu so se z zmago po učinku izenačili s Heliosom, a so pivovarji Domžalčane obakrat v Ligi za prvaka premagali in se tako uvrstili v polfinale. S tem so izpolnili, kar so si zadali pred sezono, v dvoboj s favorizirano Krko pa se, kot pravi trener Miloš Šporar, podajajo neobremenjeni:

Prvo tekmo polfinala, ki bo v Novem mestu, si lahko ogledate na TV Slovenija 2 in MMC-ju v soboto ob 19.55.


"Polfinale pričakujemo z lepimi občutki, saj smo tisti glavni cilj, ki je bil uvrstitev v polfinale, izpolnili. To se je od nas pričakovalo. Bili smo v zelo težki situaciji, saj bi bil lahko vsak poraz na teh zadnjih tekmah usoden. Res smo igrali pod velikim pritiskom. Fantje so pokazali določeno zrelost in dobro psihološko pripravljenost. Odvalil se nam je k
amen od srca. Gremo sproščeno v te tekme. Vemo, da bo Krko dvakrat zelo težko premagati. Verjamemo, da se jim enkrat lahko približamo in takoj, ko bi bil izid 1:1, v kar tudi verjamemo, je odločilna tekma vedno loterija. Krka je v veliki prednosti. Je boljša in močnejša ekipa, toda boljši vedno ne zmagujejo. Favoriti so tudi že izgubljali. Gremo zelo razbremenjeno in motivirano v tekmo. Verjamemo vase. Cilj je, da pokažemo dobro košarko. Če bo to dovolj, bomo zelo veseli. Želimo se pokazati v čim lepši luči, se pa ne predajamo. Ne bo lahko Krki, bomo garali do konca. Dokler bodo možnosti, bomo garali za finale. Kakor koli, polfinale se igra, da se pride v finale, in finale se igra, da postaneš državni prvak. Drugo ne šteje. Tudi mi nismo tu nobena izjema. Poskušali bomo priti naprej, se pa zavedamo, da bo zelo težko."

40 minut igre v presežkih
Nekdanji uspešen branilec Šporar, ki je po dobrem delu v mlajših selekcijah Zlatoroga pred sezono prevzel člansko ekipo, je Laščane popeljal do prvega mesta po rednem delu. Imeli so pet porazov, v drugem pa so dobili tri tekme. Oba medsebojna obračuna je dobila Krka (91:70, 81:56), ki bo favorit. Prav zato pa so Šporarjevi varovanci lahko sproščeni, kar pa ima lahko tudi negativen učinek: "Če bomo obrnili v pravo smer, je to lahko adut, če ne, je lahko hitro kar velik minus. Mislim, da zna biti to ne naša prednost, ampak boljša stran, da lahko prek sproščenosti prikažemo pravo igro. Lahko, da pokažemo pravo igro, pa vseeno ne bo dovolj za zmago. Na teh tekmah proti Krki bomo morali igrati 40 minut v presežkih. To je zelo težko, ni pa nemogoče."

Za Krko, ki je v Ligi za prvaka izgubila le zadnjo tekmo proti Olimpiji, bi bil morebiten izpad velik neuspeh. Novomeščani jasno merijo na nov naslov državnega prvaka in tako tudi ne bežijo od vloge favorita, kot pravi trener Gašper Potočnik: "Treba je pozabiti redni del. To, kar smo naredili do zdaj, ne šteje več. Čaka nas Zlatorog in čaka nas težko delo. Maksimalno se bomo pripravili. Jasno je, da smo favoriti, ampak to ni dovolj. To bo treba pokazati na igrišču in upravičiti zaupanje vodstva ter sponzorjev."

Zgoščen ritem na roko Krki
Prva tekma bo v soboto, nato pa druga že v torek. Zgoščen in naporen ritem je nedvomno bolj všeč Krki, ki ima večji izbor kakovostnih igralcev, v zadnjem času pa je Potočnikovim varovancem tudi uspelo sanirati vse poškodbe: "Mislim, da imamo 'najdaljšo klop' od vseh. Zdaj nimamo več težav s poškodbami in nedvomno je zgoščen ritem velik plus za nas."

"Na vrsti je polfinale in vse gre na novo. Laščani so že na zadnji tekmi v Novem mestu pokazali, da ne bodo lahek zalogaj. Smo že osredotočeni na polfinale. Gledati moramo nase. Če bomo igrali tako, kot smo večino tekem rednega dela, se nimamo česa bati. Na vsaki tekmi moramo dati sto odstotkov od sebe, brez pocenjevanja in tako si lahko obetamo finale," je pred polfinalom povedal eden glavnih nocilev Krka Jaka Klobučar. Sicer je najboljši novomeški strelec v državnem prvenstvu kapetan Smiljan Pavič (12,1), ki je obenem tudi najboljši skakalec. Klobučar v povprečju, tako kot hrvaški center Jure Lalić, dosega po 9,7 točke, še uspešnejši pa je Domen Lorbek (10,9). Pri Zlatorogu je najboljši strelec Samo Udrih (14,7), ki je tudi najboljši podajalec Laščanov. 10,9 točke v povprečju dosega Luka Lapornik, 10,7 pa Dalmatinec Ante Đugum.

Sobota ob 19.00:
UNION OLIMPIJA - MARIBOR MESSER

Ob 20.00:
KRKA - ZLATOROG LAŠKO
(prenos TVS 2/MMC)

Drugi tekmi bosta v torek. Igrajo na dve zmagi.