Stan Van Gundy se po dveh letih znova vrača v Ligo NBA. Foto: EPA
Stan Van Gundy se po dveh letih znova vrača v Ligo NBA. Foto: EPA

Podpisal je petletno pogodbo, prejel naj bi okoli 35 milijonov ameriških dolarjev. Pistonsi so leta 2004 osvojili naslov prvaka, leto zatem so izgubili v finalu, v zadnjih petih sezonah pa se niso prebili v končnico. Zadnja tri leta so bila porazna, manj kot 30 zmag je katastrofalen izkupiček za nekdaj slavno moštvo.

Pred petimi z Orlandom klonil v finalu
54-letni Van Gundy je bil med letoma 1995 in 2003 pomočnik trenerja pri Miamiju, med letoma 2003 in 2005 je bil glavni trener Vročice, nato pa je šest sezon zelo uspešno vodil Orlando. V vseh osmih sezonah je imel več zmag kot porazov. Z Magici se je leta 2009 prebil v finale Lige NBA, kjer pa Dwight Howard in soigralci niso imeli možnosti proti sijajni ekipi Los Angeles Lakersov na čelu s Kobejem Bryantom. Jezerniki so slavili s 4:1 v zmagah.

Zavrnil ponudbo Golden Stata
"Velika čast je, da me je lastnik Tom Gores izbral. Zgraditi moram ekipo, ki se bo znova borila za vrh lige. Gradili bomo na dolgi rok, čeprav želimo že v prihodnji sezoni priti v končnico. Detroit je franšiza z izjemno tradicijo," je pojasnil Van Gundy, ki je imel tudi ponudbo Golden Stata. Warriorsi iščejo trenerja, potem ko se razšli z Markom Jacksonom. V Oaklandu bi Van Gundy imel le trenersko mesto, medtem ko bo imel v Detroitu veliko moč. Odločal bo o vseh prestopih in vodil pogovore poleti. Ekipo si želi zgraditi okoli obetavnega centra Andreja Drummunda.