Vzhajajoča zvezda slovenske košarke Luka Rupnik, ki že pri 17 letih uspešno igra v državnem prvenstvu. Foto: Pia Nikolič
Vzhajajoča zvezda slovenske košarke Luka Rupnik, ki že pri 17 letih uspešno igra v državnem prvenstvu. Foto: Pia Nikolič
Luka Rupnik
Zablestel je na tekmi All Star košarkarjev rojenih leta 1993 v New Yorku. Foto: Andrej Žakelj
Luka Rupnik, Vince Carter
V New Yorku so se mladi košarkarji srečali tudi z zvezdniki Lige NBA. Na sliki Luka Rupnik z Vincom Carterjem. Foto: Andrej Žakelj
Luka Rupnik, Slovan
Minute si letos Rupnik deli s še enim obetavnim organizatorjem ugre Urošem Zadnikom. Mladeniča sta zaradi težav Slovana s poškodbami večkrat uspešno zaigrala tudi skupaj. Foto: Pia Nikolič
Luka Rupnik, Slovan
Rupnik v Ljubljani igra tretjo sezono. Že lani je pod taktirko Mira Alilovića debitiral za člansko vrsto, letos pa mu Gašper Okorn namenja še več priložnosti. Foto: Pia Nikolič
Jaka Lakovič
Kapetan slovenske reprezentance Jaka Lakovič je navdušil Rupnika, ki ima organizatorja igre, kateri je kariero prav tako začel pri Slovanu, za velik vzgled. Foto: Reuters

V sklopu Jordan Brand Classic je najprej Luka odpotoval v Litvo skupaj s Timom Škerbcem, kjer so se zbrali najboljši evropski košarkarji, rojeni v letu 1993. "Najprej sem bil povabljen v Litvo. Iz vsake evropske države sta bila dva najboljša iz letnika. Tam se je oblikovala nekakšna reprezentanca Evrope. Deset nas je bilo. Sam sem tam ravno dobro odigral in nagrada je bila teden dni New Yorka," se velikega uspeha spomni mladi branilec.

Najboljši na tekmi talentov z vsega sveta
"V New Yorku smo bili zbrani z vsega sveta. Odigrali smo nekakšno tekmo All Star v Madison Square Gardnu in tedaj je bil ravno moj dan," je dodal Rupnik, ki je bil s 27 točkami in sedmimi podajami najkoristnejši posameznik srečanja. Samo potovanje je bilo za mladega košarkarja veliko doživetje, saj so se obetavni igralci srečali tudi z nekaterimi superzvezdniki Lige NBA. Med drugim so jih pozdravili Michael Jordan, Kevin Durant in Vince Carter. Družili so se tudi z najboljšimi s študentskega tekmovanja NCAA, kjer je Rupnik največ časa preživel z letošnjo številko ena nabora Lige NBA Johnom Wallom.

"Trenerji so nam dejali, da smo igrali na "svetem parketu" Madison Square Gardna. Bilo je posebno doživetje igrati v tako sloviti dvorani. Zares nepozabno," je še o igranju v kultni dvorani New York Knicksov pristavil Rupnik.

Najmlajši med plinarji
Klubi v Ligi Telemach so pred letošnjo sezono v večini močno pomladili svoje zasedbe in tako je v državnem prvenstvu mogoče opaziti kar lepo število obetavnih mladeničev, ki so zagotovilo za prihodnost slovenske košarke. Že kar nekaj časa odlično z mladimi delajo na Kodeljevem pri Slovanu in tudi letos imajo plinarji eno najmlajših ekip v ligi. Najmlajši član vrste Gašperja Okorna je prav Rupnik, ki je letos dopolnil 17 let.

Geoplin Slovan je pred sezono uspešno igral na pripravljalnih tekmah, dosegel tudi nekaj lahkih zmag proti klubom Lige Telemach, a na začetku državnega prvenstva ni šlo vse po načrtih. Prišlo je nekaj nenadejanih porazov, ki so bili posledica tudi številnih poškodb, a počasi so plinarji le nekoliko strnili svoje vrste.

Odlično sodelovanje z Gašperjem Okornom
Tako kot Slovan tudi Luka, ki je vseskozi blestel v mlajših kateogrijah, igra iz tekme v tekmo bolje. Na pokalnem obračunu je bil celo prvi strelec ekipe. Okorn mlademu organizatorju igre, ki ga odlikujejo dober met z razdalje, izjemen pregled nad igro in atraktivne podaje v slogu branilcev Lige NBA, namenja vse večjo minutažo: "Letos mi Okorn zelo zaupa in mi daje kar precej minut, česar sem zelo vesel in hvaležen. Upam, da bo še naprej tako, sam pa bom poskušal to čim bolj izkoristiti. V igri mi nameni tudi precej svobode, a seveda v mejah normale."

V Ljubljano je Luka prišel pred tremi leti iz rodne Idrije. Košarkarska žoga mu je bila praktično položena v zibelko. Oče je bil njegov prvi trener, stric Franc Rupnik pa je prava idrijska košarkarska legenda: "Že od malega sem ves čas povezan s košarko. Vsi so v Idriji govorili o stricu, gledal sem tudi njegove kasete. Oče je bil tudi moj prvi trener, ki me je že kot zares majhnega priključil treningom. Tudi zdaj me vsi spremljajo. Če se le da, pridejo na tekmo. Tudi stari starši me pridejo spodbujat."

Miro Alilović prepoznal talent
Letos uspešno sodeluje z Okornom, a k Slovanu ga je pripeljal Miro Alilović, ki mu je lani tudi namenil prve minute v članski ekipi. "Že tri leta, preden sem se odločal o odhodu iz Idrije, sem prišel v stik z Mirom. Na tekmah mlajših selekcij sva se velikokrat pogovarjala. Bil sem mu všeč kot igralec. Spremljal me je, redno sva se slišala tudi po telefonu, dal mi je tudi kakšen nasvet. Tudi oče mu je zelo zaupal. Če bi se še enkrat odločal, bi storil enako," je Rupnik poudaril vlogo Alilovića pri selitvi v prestolnico.

Ob tem je dodal, da se je od novega pomočnika Jureta Zdovca pri Olimpiji tudi ogromno naučil: "Vsak trener mi je nekaj dal. Osnovno znanje sem pridobil v Idriji. Po prihodu k Slovanu sem se pod Višnikarjevim vodstvom spoznal s košarko. Prej sem bil navajen igrati le 1 proti 5. Največ pa sem se naučil za enkrat od Alilovića."

Idola stric Franc in "Jale"
Kot skoraj vsak mladi košarkar ima tudi Luka svoj vzgled: "Vedno je bil moj idol Jaka Lakovič. Navdušil me je že, ko je bil še član Krke. Kljub temu da je nizek, tako kot sem tudi sam,mu je uspelo narediti fantastično kariero. Všeč so mi njegovi meti za tri točke, ko je bil pri Krki, je večkrat tudi prodiral in me je tudi s prodori navdušil. Tako da je – seveda poleg strica – največji idol Lakovič."

Zaradi "Jaleta" je navdušen tudi nad aktualnim evropskim klubskim prvakom Barcelono: "Najbolj mi je všeč Barca. Način španske igre mi je všeč. Barcelona mi je bila že prej všeč, zdaj pa še posebej, ko je tam Lakovič. Morda tudi prav zaradi njega, mi je pri srcu še Panathinaikos. Spremljam tudi Ligo NBA, sem navijač Los Angeles Lakersov, a vse to skupaj je še odločno predaleč."

"Ostati na trdnih tleh"
Kljub že dokazani nadarjenosti in svetli prihodnosti pa 17-letnik želi ostati na trdnih tleh in se na prihodnost še ne želi ozirati: "Pri košarki je potrebno iti korak za korakom, s treninga na trening in z dneva v dan. Treba je trdno stati na tleh. Najprej je tu Slovan. Seveda je želja, še posebej zdaj, ko so Stožice in vsa ta podpora, tudi Olimpija. Letos se mi je z igrami zares prikupila. Treba je iti počasi. Nočem hiteti. Zadovoljen sem pri Slovanu. Tukaj mi je všeč. Za naprej si želim le čim več igrati."