Alonzo Gee v boju z Jako Lakovičem. Foto: EPA
Alonzo Gee v boju z Jako Lakovičem. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro, Oliver Lafayette
Oliver Lafayette poskuša zaustaviti Juana Carlosa Navarra. Foto: EPA
Tomas Pačesas
Prokom vodi Litovec Tomas Pačesas. Foto: EPA

Po dveh obračunih z moštvoma, ki se uvrščata med glavne favorite najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja, in tako tudi zanesljivih porazih, je pred vrsto Saša Filipovskega srečanje, ki ob porazu praktično že zapre vrata v Top 16.

Lakovič in Lorbek povzročala ogromno težav

Prokom je na papirju najslabše moštvo v skupini D. V prvih dveh krogih so varovanci nekdanjega litovskega reprezentanta Tomasa Pačesasa pričakovano izgubili. Najprej so morali premoč na domačem terenu priznati Galatasarayu (72:76). Gostiteljem je največ težav povzročal kapetan slovenske izbrane vrste Jaka Lakovič, ki je dosegel 21 točk. Izkušeni organizator igre je izza črte zadel šest od sedmih poskusov. Pri Prokomu sta se s po 15 točkami najbolj izkazala Donatas Motiejunas in Adam Hrycaniuk.
Sledila je misija nemogoče, saj je Pačesasova vrsta gostovala v Palau Blaugrani. Do druge četrtine so gostje uspeli obdržati stik z Barcelono, ki je na koncu slavila za 27 (88:61). Tudi tokrat so imeli košarkarji Prokoma največ težav s slovenskim reprezentantom. Erazem Lorbek jim je dal 20 točk, Juan Carlos Navarro pa jih je pristavil 14. Oliver Lafayette je bil v gostujoči vrsti najboljši s 15.
Poleg Evrolige Prokom nastopa še v regionalni VTB ligi, poljskemu prvenstvu pa se bo priključil kasneje. Najprej je Prokom premagal Azovmaš (68:53), za katerega igra tudi naturalizirani slovenski center Hasan Rizvić. V naslednjem krogu so morali poljski prvaki priznati premoč v Krasnodaru pri Lokomotivi Kubanu (79:66). Rusko ekipo vodi slovenski selektor Božidar Maljković, barve kluba pa brani Primož Brezec. Nazadnje so na domačem terenu izgubili še z enim ruskim klubom. S 77:67 je slavil Spartak iz Sankt Peterburga, ki igra pod taktirko Jureta Zdovca, že drugo sezono pa dres moštva nosi Miha Zupan. V ponedeljek je Prokom visoko z 92:60 premagal Minsk.
Osemkrat zapored poljski prvak
Prokom je bil leta 1995 ustanovljen v Sopotu, kjer je domoval do leta 2009. Sledila je selitev v Gdynio. Poljski državni prvak je prvič postal leta 2004. Od tedaj je nanizal osem zaporednih naslovov državnega prvaka. V Evroligi se je že v premierni sezoni uspel uvrstiti med najboljših 16. To je ponovil še trikrat, leta 2010 pa je celo prišel v četrtfinale. Pred tem je nastopal v drugih evropskih pokalih. Dvakrat je bil četrtfinalist Koraćevega pokala, prišel je v osmino finala Pokala Uleb, enkrat pa celo v drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju zasedel drugo mesto. Za Prokom sta igrala tudi zdajšnji kapetan Olimpije Goran Jagodnik, ki sicer še okreva po operaciji, in prvi center zmajev Ratko Varda.

Med nosilci največ Američanov
V Evroligi je prvi strelec Prokoma trenutno ameriški organizator igre Lafayette, ki je v preteklosti igral že za Partizan, eno tekmo pa je odigral tudi v dresu Boston Celticsov. 27-letni košarkar dosega nekaj več kot 13 točk na tekmo. Po ducat jih v statistiko vpisuje obetavni litovski center Motiejunas. 21-letnik se je košarkarskih veščin naučil v sloviti šoli Arvydasa Sabonisa. V domačem Kaunasu je igral za Žalgiris in Aisčiai, nato se je preizkusil v Trevisu pri Benettonu, pred letošnjo sezono pa je prišel na Poljsko. Sodeloval je tudi na naboru Lige NBA in bil kot 20. po vrsti izbran s strani Minnesote Timberwolvesov. Bil je tudi na seznamu litovske reprezentance za Eurobasket, a je med zadnjimi izpadel iz ekipe.
Dvomestno število točk v povprečju dosega krilni košarkar Alonzo Gee, ki je odličen skakalec, blesti pa predvsem v VTB ligi. Američan je minuli dve sezoni igral v Ligi NBA, kjer je zamenjal kar tri moštva (Washington, San Antonio, Cleveland). Minuli teden se je Prokom razšel z Američanom Devinom Brownom. Omeniti velja še drugega ameriškega organizatorja igre Jerela Blassingama in dva Poljaka Hrycaniuka in kar 217-centimetrov visokega Adama Lapeto. Centra sta nastopila na letošnje Eurobasketu, kjer je igral še en košarkar Prokoma Piotr Szczotka.

Skupina D, 2. krog, sreda ob 20.45:
UNION OLIMPIJA - ASSECO PROKOM

Ćapin       186 cm  Lafayette     188
Rothbart    217     Sikora        193
Blažič      196     Seweryn       196
Thompson    203     Blassingame   175
Woodside    180     Motijejunas   213
Murić       200     Dmitrijev     205
Salin       192     Frasunkiewicz 202
Green       198     Lapeta        217
Varda       217     Zamojski      186
Markota     210     Szczotka      196
Bertans     205     Gee           198
Morina      203     Hrycanjuk     206
Trener: Filipovski  Trener: Pačesas  



MONTEPASCHI SIENA - GALATASARAY

Četrtek ob 17.00:
UNICS KAZAN - BARCELONA


Lestvica:
BARCELONA 2 2 0 +49 4 MONTEPASCHI SIENA 2 2 0 +30 4 GALATASARAY 2 1 1 0 3 UNICS KAZAN 2 1 1 -4 3 ASSECO PROKOM 2 0 2 -31 2 UNION OLIMPIJA 2 0 2 -44 2