Saša Ciani v hrvaškem prvenstvu v povprečju igra dobrih 25 minut na tekmo, dosega po 13 točk in osem skokov, ob tem pa ukrade več kot eno žogo in podeli več kot eno blokado na srečanje. Foto: Fiba
Saša Ciani v hrvaškem prvenstvu v povprečju igra dobrih 25 minut na tekmo, dosega po 13 točk in osem skokov, ob tem pa ukrade več kot eno žogo in podeli več kot eno blokado na srečanje. Foto: Fiba

Avgusta bosta minili dve leti, odkar je Cedevita Olimpija v svoje vrste zvabila trenutno najbolj nadarjenega visokega slovenskega košarkarja. V Ljubljani je 206 centimetrov visoki Primorec podpisal štiriletno pogodbo, prvo sezono je nato preživel kot posojen igralec pri Iliriji, trenutno pa se kali v Zagrebu v dresu Cedevite Junior. "Z Olimpijo smo se dogovorili za posojo, s čimer so se strinjali ljudje v Cedeviti Junior. Tudi oni so želeli, da pridem. Videl sem, da je lani tu Radović igral zelo dobro in veliko napredoval. Rekel sem si, zakaj pa ne, če se dobro dela in trenira, bo pozitivno tudi zame. Vse to je pretehtalo, da sem se odločil za Zagreb," je povedal Ciani.

Prvi skakalec lige in najboljši strelec kluba

V košarki skoraj ni več točnih položajev. Pri Iliriji sem igral celo na tri, kar je imelo tudi neke pluse. Mislim, da je najbolj realna pozicija zame pet, mogoče na trenutke štiri. Na neki drugačni, svoj način, z razumevanjem igre, malce hitrejšo in bolj agilno košarko igram na položaju pet. Največ prostora za napredek vidim v fizični pripravljenosti. Sem še mlad in moramo samo delati. Pridobiti moram moč in hitrost. Popraviti moram delo v obrambi in met z razdalje, saj zdaj vse več mečejo tudi visoki igralci.

Ciani o svoji igri

Cedevita Junior je lani presegla vsa pričakovanja, tudi letos pa igra zelo dobro in je trenutno celo na prvem mestu hrvaškega prvenstva. Res je, da imajo ABA-ligaši manj odigranih tekem, toda pred kratkim je v mestnem obračunu na kolena spravila Cibono: "Smo ena najmlajših ekip v ligi. Dobro delamo in igramo, posledica vsega skupaj pa so tudi rezultati. Imamo nekaj izkušenih igralcev, ki nam vsak dan pomagajo. Lahko se res veliko naučimo od njih. Mislim, da imamo odlično ravnotežje med izkušnjami in mladostjo. Za zdaj nam gre res dobro."

V Zagreb je prišel z željo po napredku, hitro pa je postal ključni mož ekipe. Trenutno je celo med najučinkovitejšimi posamezniki hrvaškega prvenstva, prvi skakalec in drugi bloker lige, hkrati pa je tudi prvi strelec moštva: "S sezono sem za zdaj lahko zelo zadovoljen. Mislim, da dobro igram. Izkazalo se je, da je bila odločitev za prihod v Zagreb prava. Trener in ekipa sta me res lepo sprejela. Čeprav sem najmlajši, imam pomembno vlogo. Tudi soigralci me tako obravnavajo. Trener mi namenja dosti minut, obenem so treningi na zelo visoki ravni in res sem vesel za vse skupaj."

Navdušen nad igranjem s Simonom

Najslovitejše ime v moštvu je Krunoslav Simon, eden najboljših hrvaških košarkarjev zadnjega obdobja. 37-letni Zagrebčan, ki je z Efesom dvakrat osvojil Evroligo, se je pred kratkim vrnil na parket po poškodbi in takoj pokazal svojo kakovost. Mladi igralci zagrebške zasedbe so dobili izjemnega mentorja, s katerim se je zelo dobro na parketu predvsem v igranju "pick and rolla" ujel tudi Ciani: "Zelo lahko je igrati z njim. Res ti odpre prav neki drugi pogled na košarko. Občutek imaš, da je vse preprosto. Vedno, ko si sam, dobiš žogo na pravo mesto. Mogoče je prvič, da igram z igralcem, ki je prišel s take ravni. Mi veliko pomaga, pa ne samo meni, vsem nam. Velika pridobitev za našo ekipo."

Sorodna novica Posoja v Zagreb korak nazaj, da bo lahko v Ljubljani naredil dva naprej

Zveneče ime sedi tudi na klopi. Damir Mulaomerović je bil na lanskem EuroBasketu selektor Hrvaške, sicer pa je bil to nekoč izvrsten organizator igre, ki je igral v klubih, kot so Real Madrid, Olympiacos in Panathinaikos, s katerim je tudi osvojil Evroligo. "Super trener. Imava zelo dober odnos. Tako je že od prvega treninga dalje. Mi zaupa, se mi posveča in me spodbuja. Vidi se, da ima veliko trenerskih izkušenj in seveda tudi igralskih. Sem zelo zadovoljen, da sodelujeva," je povedal Ciani.

Pod taktirko Mulaomerovića se je lani torej že razvijal obetaven slovenski košarkar, ko so zmaji v hrvaško prestolnico posodili Roka Radovića: "Takoj, ko sem izvedel za to idejo, sem govoril z Rokom. Sva dobra prijatelja in sem se posvetoval z njim. Povedal mi je same dobre stvari in me podprl, za kar sem mu hvaležen. Vidi se, da mu je sezona v Zagrebu pomagala. Čeprav igramo le hrvaško ligo, je klub zelo profesionalen. Če lahko tako rečem, je to prvi pravi stik z neko bolj profesionalno ekipo. Vesel sem, ker v taki ekipi tako funkcioniram, kar mi bo zagotovo pomagalo v nadaljnji karieri."

Zaradi Alilovića odšel v Srbijo

V prihodnji sezoni se bo Ciani vrnil v zmajevo gnezdo. Foto: KK Cedevita Olimpija
V prihodnji sezoni se bo Ciani vrnil v zmajevo gnezdo. Foto: KK Cedevita Olimpija

Po odhodu Cedevite v Ljubljano, kjer se je združila z Olimpijo, je v glavnem mestu Hrvaške nastala torej Cedevita Junior. Klub ima enako kot predhodnik v svojem središču odlične razmere za delo. Zdaj je usmeritev razvoj mladih košarkarjev, je pa klub tesno povezan s Cedevito Olimpijo. "Tu imamo svoj kompleks s štirimi dvoranami. Imamo fitnes, ki nam je vedno na razpolago. Vse skupaj omogoča mlademu košarkarju pot do uspeha, če le ima željo. Pri meni ta nikoli ni bila vprašljiva. Vesel sem, da imam take razmere in da lahko tudi dodatno delamo," je zadovoljen z zagrebško zgodbo Ciani, ki pa ni prvič v tujini.

Ko je nase opozoril v rodni Novi Gorici, je navdušil Mira Alilovića, s katerim sta nato sodelovala tudi v Kopru pri Primorski. Na njegovo pobudo se mu je nato pridružil v Beogradu pri Dynamicu, pri katerem je bil eden najboljših posameznikov močne srbske mladinske lige, priložnost pa je pod Alilovićevo taktirko dobil tudi v članskem moštvu. Tako se je že kot najstnik spoznal z najmočnejšo slovensko, srbsko in hrvaško ligo: "Mislim, da je srbska mladinska liga korak pred vsemi. Nasploh kar zadeva mlajše kategorije. Večja je država, več je klubov, večja konkurenca … Kar zadeva člansko prvenstvo, pa je mogoče slovensko najmanj kakovostno. Razlike niso velike, a se mi zdi, da je hrvaško najboljše, ker ves čas igrajo tudi ABA-ligaši. Tudi drugi klubi so kar na nivoju. V srbski ligi je veliko mladih ekip, podobno kot je to tudi v Sloveniji. Mogoče je zato hrvaška liga malce v prednosti, kot pravim, pa razlike niso velike."

Lani je odlično začel sezono v dresu Ilirije in bil nekaj časa celo najboljši igralec državnega prvenstva, v drugi polovici sezone pa je igral precej manj in slabše, toda nihanja so pri mladem košarkarju nekaj povsem običajnega. Foto: www.alesfevzer.com
Lani je odlično začel sezono v dresu Ilirije in bil nekaj časa celo najboljši igralec državnega prvenstva, v drugi polovici sezone pa je igral precej manj in slabše, toda nihanja so pri mladem košarkarju nekaj povsem običajnega. Foto: www.alesfevzer.com

Pri Dynamicu je bil poleg Alilovića, ki je zdaj pomočnik Jurice Golemca pri Cedeviti Olimpiji, tudi Gregor Glas, ki je prav tako iz Kopra odšel v Dorćol. "Ko greš v tujino, ni lahko, ampak sem na srečo šel v državo, v kateri je poznan jezik in razlika ni bila taka, kot če bi šel v Španijo. Imel sem srečo s trenerjem in s tem, da sem imel soigralca iz Slovenije. Ko me je Miro poklical, nisem veliko razmišljal, saj ima ta klub dobre razmere za delo z mladimi. Tudi vsi soigralci so mi olajšali privajanje na novo okolje. Gregor, s katerim se tudi zelo dobro razumeva, mi je bil res v veliko pomoč. On je bil že leto prej v Beogradu. Zaradi vsega skupaj sem se potem dobro znašel. Mislim, da sicer ni toliko pomembno, kje igraš pri teh letih, ampak koliko igraš in treniraš," je beograjsko izkušnjo opisal mladenič, ki je zelo agilen in v zaključkih iznajdljiv center.

Prihodnjo sezono pri Cedeviti Olimpiji

Poleti ga čaka evropsko prvenstvo do 20 let, predtem pa morda tudi debi na uradnih tekmah članske izbrane vrste. Foto: Fiba
Poleti ga čaka evropsko prvenstvo do 20 let, predtem pa morda tudi debi na uradnih tekmah članske izbrane vrste. Foto: Fiba

Vodstvo Cedevite Olimpije je dejalo, da je načrt, da se Ciani prihodnje leto vrne v Ljubljano in dobi priložnost v članskem moštvu. Moči bo združil z Radovićem, znova tudi Glasom, ki je pred kratkim podpisal pogodbo z zmaji, in leto dni starejšim someščanom Luko Ščuko, s katerim se poznata že od zgodnjih osnovnošolskih let: "Tak je načrt. Letos je želja, da dobro treniram in odigram, se fizično okrepim in napredujem. Verjamem, da sem pripravljen potem narediti korak naprej. V Zagrebu se res dobro dela. Mislim, da sem tudi že fizično napredoval, tako da, ko bo čas za stopničko višje, bom pripravljen. Prehod bo lažji, ker poznam vse te igralce. To je edini slovenski klub, ki igra na taki ravni, in dobro je, da ima tudi mlade in obetavne domače košarkarje. Če se bomo uspeli vklopiti, bo to velika stvar."

"Cedevita Olimpija je dolgoročni projekt. Po mojem mnenju res super stvar. Veseli smo, da se je Olimpija končno vrnila na raven, kamor spada. Prepričan sem, da se bo izkazalo, da je to vrhunski klub. V Sloveniji je kar nekaj nadarjenih igralcev, ki morajo igrati na taki ravni. Če to lahko doma, je le dodaten plus," je pristavil Ciani, ki si želi nekoč zaigrati v Evroligi, saj ga navdušujejo konkurenčnost tekmovanja, izenačene tekme, ki so praktično vse "na nož", in odlična navijaška kulisa. Če bi mu to uspelo z Olimpijo, bi bilo pa sploh nekaj posebnega: "To bi bilo še toliko bolje. Mislim pa, da ni nemogoče, da se to zgodi. Olimpija je igrala v Evroligi, imela dobre rezultate in zakaj se ne bi to ponovilo …"

Lani poleti prvič s člansko reprezentanco

Poleti je dočakal priložnost na pripravljalnih tekmah in tedaj pustil dober vtis. Foto: www.alesfevzer.com
Poleti je dočakal priložnost na pripravljalnih tekmah in tedaj pustil dober vtis. Foto: www.alesfevzer.com

Ciani je velik up slovenske košarke. Še posebej, ker je visok igralec, takšnih kakovostnih pa v Sloveniji primanjkuje. V mlajših reprezentančnih selekcijah je bil vedno v ospredju. Poleti 2021 je bil v Turčiji na t. i. challengerju, ki ga je Fiba organizirala, ko zaradi covida-19 ni bilo evropskega prvenstva, najkoristnejši posameznik turnirja, ki ga je Slovenija U18 tudi osvojila. Lani poleti je bil na evropskem prvenstvu do 20 let statistično najučinkovitejši igralec izbrane vrste, pozneje pa je dočakal še vpoklic na priprave članskega moštva: "Res lepa izkušnja. Lažje mi je bilo, ker so bili ob meni novinci tudi Ščuka, Bine Prepelič in Robert Jurković. Dobili smo priložnost, za kar smo zelo hvaležni. V malo reprezentancah dobijo priložnost igralci pri teh letih. Mislim, da smo minute na pripravljalnih tekmah dobro izkoristili."

V prihodnosti bi ob pričakovanem razvoju moral prevzeti pomembno vlogo v reprezentanci, kaj kmalu pa bi lahko dočakal tudi debi na uradnih tekmah. Glede na konstantno dobre in učinkovite igre v hrvaškem prvenstvu morda že v prihajajoči februarski akciji, ko se bodo končale kvalifikacije za svetovno prvenstvo, na katero je Slovenija že uvrščena. "Igranje za reprezentanco mi veliko pomeni. Že v mlajših kategorijah spoznaš, kaj pomeni, ko braniš barve svoje države. Vedno je to lepa izkušnja, članska, če si tako mlad, pa še posebej. Veselim se vsake tekme in letošnjega poletja s selekcijo U20, upam pa tudi na naslednje vpoklice na priprave članske ekipe," je sklenil najstnik, ki se odlično razvija in v Zagrebu vse bolj opozarja nase.