Razočarana kapetan Jaka Blažič in Jacob Pullen, ki je metal za zmago, zadel, a vrgel po izteku igralnega časa. Foto: www.alesfevzer.com
Razočarana kapetan Jaka Blažič in Jacob Pullen, ki je metal za zmago, zadel, a vrgel po izteku igralnega časa. Foto: www.alesfevzer.com

Košarkarji Cedevite Olimpije so s predstavami v zadnjih dveh mesecih prebudili ljubljanske navijače, prestolnico je zajela košarkarska evforija in po 11 letih so zmaji znova razprodali Stožice. Že pred začetkom dvoboja je ob prihodu na parket in predvsem ob predstavitvi slovenskih prvakov zagrmelo s tribun, vročica pa je dosegla vrhunec, ko je 12.500 ljudi zapelo legendarno Na vrhu nebotičnika, ki bi moral biti ljubljanski You'll Never Walk Alone.

Gledalci so pričakovali igro v slogu zadnjih predstav in da bodo njihovi ljubljenci v zelenem nadaljevali na krilih simultanke, ki so jo prikazali v prvem polčasu osmine finala proti Türk Telekomu. Nekateri so že razmišljali o lovu na vstopnice za četrtfinale, ki bi v primeru uspeha v zmajevo gnezdo pripeljal Andorro, najbolj optimistični pa preračunavali, kdo bi z druge polovice tabele moral priti v finale, da bi bil ta v Ljubljani. Vse skupaj je bila računica brez precej zahtevnejše turške ovire, krokodilov iz Burse, ki so potrdili odlično formo in z izjemno taktično predstavo končali evropsko sezono zmajev, o kateri lahko po dolgih letih govorimo o presežkih.

Alimpijević: Cedevita Olimpija igra eno najboljših košark v Evropi

Sorodna novica Pullen ni prehitel sirene, Cedevita Olimpija brez polfinala

"Čestital bi svojemu prijatelju Jurici Golemcu za odlično delo, ki ga opravlja s to ekipo tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA. S spremembami, ki so jih opravili v moštvu, so začeli igrati eno najboljših košark v Evropi. Kako težko se je bilo pripraviti nanje, vemo mi. Ponosen sem, da smo upoštevali vse malenkosti, ki so tako pomembne, in smo se dogovorili, da jih moramo. Najpomembneje je bilo ustaviti njihovo igro na odprtem terenu. So ekipa, ki zna kreirati in zaključevati v prvih šestih do desetih sekundah napada. Če nisi osredotočen in za trenutek popustiš, boš imel probleme. Zato je bila ključna obramba," je razlagal Dušan Alimpijević, Srb na klopi kluba iz Marmare, ki dokazuje, da je eden izmed najobetavnejših strokovnjakov stare celine.

Prejšnji teden je dobil obračun s slovitim rojakom Željkom Obradovićem in njegovim Partizanom pred več kot 19.000 navijači v Beogradu, zdaj še z Jurico Golemcem v Stožicah, kjer je bilo drugo največje število gledalcev na tekmah Evropskega pokala v tej sezoni. Brusaspor, ki je skupinski del končal na sedmem mestu, je unovčil specifičnost sistema, ko v izločilnih bojih odloča le ena tekma. Na kolena je spravil drugo ekipo skupine A in tretjo B, zdaj pa bo v polfinalu glede na prikazano favorit proti Andorri, ki je presenetila prvo ekipo skupine B Gran Canario.

Zmaji so pred tekmo poudarjali kakovost in dobro formo Bursasporja in hkrati dejali, da upajo, da se ne bo ponovil Partizanov scenarij. Podobno kot njihovi jadranski tekmeci so se obračuna ofenzivno lotili preveč 'na silo'. Ni bilo tistega zaleta v zadnjih dveh mesecih zanje značilni igri, poletni in hitri tranziciji, ko z veliko mero sproščenosti lahko zadevajo v seriji. Gostje so jim "vzeli" ta slog, razlog za pobudo Alimpijevićeve vrste pa tiči tudi v preslabi obrambi Olimpije, ki je povod, da Ljubljančani lahko igrajo takšno košarko, ko stečejo nasprotniku "v hrbet" in ga prehitijo.

Golemcu žal, da niso igralcem podarili še ene tekme

"Čestitke Bursasporju. Odigrali smo slab prvi polčas. Začeli smo premehko in igrali nespametno, brez prave agresivnosti. Razmišljali smo o napadu, in ne o obrambi. Pet osebnih napak v prvem polčasu, od tega dve pri metu za tri točke, je res slabo. Dobili smo 50 točk. Drugi polčas smo jih skušali ujeti, a na koncu smo imeli premalo moči, da bi dokončali. Težko se je vrniti, a nam je občinstvo pomagalo. Res bi se jim zahvalil za neverjetno vzdušje. Žal mi je, da jim nismo podarili še ene tekme," je povedal Golemac.

14 točk je znašala prednost Bursasporja po prvem polčasu. Gostje so zaustavili hitro ljubljansko igro in met z razdalje, ko so poskušali po globini, so dobro zaprli tudi pot pod obroč in vsakič ob poskusu igre s hrbtom proti košu pravočasno podvajali domače visoke igralce. Ko so se znašli v krču, so se zmaji zatekali k metu za tri, ki pa je bil tokrat bistveno močnejše turško orožje. Do 13. minute so krokodili izza črte metali izvrstnih 7/11, v prvem delu skupaj pa 9/20. Na drugi strani je bila Olimpijina trojka ves čas skromna – 3/18 po prvem delu, 6/26 na koncu, s tem, da je dve Yogi Ferrell zadel v samem zaključku dvoboja.

"Pričakovali smo težko tekmo. Vedeli smo, da bo lahko odločala ena žoga. Upali smo, da v našo korist, a žal je bil prvi polčas preslab, daleč od našega pravega obraza. Vrnili smo se, a ta ena žoga je odločila. Zelo nam je žal, zelo boli, a moramo naprej. Bursapor je zelo dobra ekipa in v odlični formi. Žal mi je, da jih nismo ustavili. Vedeli smo, da imajo skrajšano rotacijo in smo jih skušali preteči. Samo metali smo z razdalje. Zakaj? Ne vem. Vzdušje je bilo odlično in hitro je šla tekma. Ne bi govoril o pritisku, saj smo igrali tudi že večje tekme v karierah. Preprosto smo se je lotili napačno. Lahko obžalujemo, ampak treba bo pozabiti, saj je pred nami še zaključek Lige ABA in državnega prvenstva. Ne smemo obupati, saj imamo posebno ekipo," je dejal Edo Murić.

Naslednji velik izziv čaka Cedevito Olimpijo že v soboto, ko se bo začela končnica Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Naslednji velik izziv čaka Cedevito Olimpijo že v soboto, ko se bo začela končnica Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com

"Med polčasom je bilo zagotovo bučno v garderobi. Nismo verjeli, da smo to mi. Pet osebnih napak v dveh četrtinah je nesprejemljivo. Smo ekipa, ki tepe, igra obrambo, sprinta iz obrambe v napad in se dviguje skozi obrambo, ne pa iz napada. Delali smo prav nasprotno in razmišljali le o napadu. Ni nam uspelo narediti male osebne napake, da bi ustavili njihov nalet. V obrambi smo bili premehki. Neverjetno so zadevali, kdor koli je vrgel, je bil natančen. Razlog za to pa je, da smo bili premalo agresivni. Ni bilo niti blizu načrta za tekmo, ki smo ga dolgo pripravljali. V drugem polčasu smo pokazali, kako znamo in kako je treba igrati. Žal mi je zaradi občinstva, ki bi se mu zahvalil za polne Stožice. Čast je bilo igrati v takem vzdušju in upam, da bodo še naprej podpirali nas in ta projekt, saj vidimo, da vsi skupaj zelo uživamo. Zato še toliko bolj boli. V Evropskem pokalu se dogajajo čudne stvari. Vidimo, kdo vse je izpadel. Lepo se je odprla pot do finala, a žal nam je spodrsnilo," je nadaljeval Ljubljančan, ki je bil prvi podpis projekta Cedevite Olimpije pred tremi leti.

Dobro je Olimpija začela drugi polčas. Na uvodni nalet je Bursapor hitro odgovoril, povedel za 15, nato pa so gostitelji s serijo 9:0 v 27. minuti ujeli priključek. Prišli so povsem zraven, ob napadu za vodstvo dobrih sedem minut pred koncem pa je Luigi Lamonica dosodil nošeno žogo Jake Blažiča. Potem si je prek razigranega Dereka Needhama gostujoča zasedba priigrala osem točk naskoka. Dve minuti in pol pred iztekom rednega dela je bilo na semaforju še 72:80, zatem pa je Ferrell začel topiti zaostanek. Podobno kot Bursapor v Beogradu so bili tokrat zmaji že v izgubljenem položaju, pa so se vseeno vrnili. Andrew Andrews, ki je blestel v Beogradu, je deset sekund pred koncem napravil osebno napako v napadu.

Razlog za poraz ni bila zadnja akcija, ampak slab prvi polčas

Izsilil jo je Jacob Pullen. Natanko 9,7 sekunde je še ostalo za zadnjo akcijo. Ferrell je pričakovano prevzel odgovornost, prišlo je do prevzemanja in znova ga je pokril Kevarrius Hayes, mimo katerega je nekaj sekund predtem zlahka švignil. Tokrat mu ni uspelo, pomagat je prišel John Holland, takrat pa je Olimpijin organizator igre podal Pullnu, ki je komaj prišel do meta, s težkega položaja zadel od table, toda sirena je bila hitrejša …

Grenak poraz Cedevite Olimpije v razprodanih Stožicah

"Jurica je omenil, da bi šli na dve točki. Ostali so brez "playa" (Derek Needham je imel pet osebnih napak, op. a.), predtem pa je Ferrell zlahka prebil, ko ga je prevzel center in smo odigrali isto akcijo. Odločil se je, kot se je. Ni bila slaba odločitev, saj smo zadeli, a smo bili prepozni. Časa ne moremo obrniti nazaj. Razlog za poraz ni bila zadnja akcija, ampak slab prvi polčas," je dejal Murić. Golemac pa dodal: "Vedeli smo, da bodo prevzemali. Yogi je bil vroč in smo mu dali žogo, da poskusi prebiti, če bi šlo, in gremo v podaljšek. Nimajo velike rotacije, tudi mi ne ogromne, a vseeno … Predtem je zlahka prebil, v tej akciji pa ni začutil in se je malce preveč zaigral. Tako je žal zmanjkalo časa za met."

Priložnost za zares odmeven rezultat je bila velika, vseeno pa so Ljubljančani pustili dober vtis in nadgradili cilj, ki je bil postavljen pred evropsko sezono. Velik uspeh je tudi košarkarska vročica, ki se je vrnila v Ljubljano. Želja projekta Cedevita Olimpija je bila vrnitev gledalcev na tribune. Vmes sta bili dve covidni sezoni, v tretji pa jim je uspelo celo napolniti Stožice. Vzdušje je bilo kot v zlatih časih v Tivoliju, kamor se zmaji vračajo v soboto za začetek končnice Lige ABA, kjer jih najprej čaka Igokea, in predstavlja novo priložnost za odmeven izid. "Razočaranje je veliko. To je bila velika tekma, ki pa je nismo izkoristili. Tak je šport. Delamo naprej in ne smemo dati glave dol. Fantom bi čestital za evropsko sezono. Če bi nam kdo to ponudil pred začetkom, bi podpisali. V soboto je pred nami nova tekma. Najprej je na vrsti regeneracija, potem pa moramo dvigniti vzdušje v ekipi," je sklenil Golemac.

Murić: V dvorani je bilo tako glasno, da se nismo uspeli pogovarjati