Po prihodu na Brnik so bili igralci povsem poklapani, razpoloženje pa se je dvignilo ob stiku s slovenskimi navijači. Foto: MMC RTV SLO
Po prihodu na Brnik so bili igralci povsem poklapani, razpoloženje pa se je dvignilo ob stiku s slovenskimi navijači. Foto: MMC RTV SLO
Košarkarji navdušeni nad sprejemom
Prihod košarkarjev na Brnik

Da bo EP 2009 za slovensko košarko res nekaj posebnega, je nakazoval že uvodni del pred pripravami, ko so bili ambiciozno zastavljeni cilji podkrepljeni z dobrim delom in odlično podporo.

Razprodane so bile slovenske pripravljalne tekme in na evropskem prvenstvu se je pred dobrimi 14 dnevi začelo odlično - z zmago in polnimi tribunami. Slovenija je zasedla Varšavo in je bila najglasnejša tudi v Katovicah. Že dolgo niso bili na velikih tekmovanjih tako izrazito preglašeni organizirani grški navijači, za nameček pa je znala slovenska publika zaploskati tudi nasprotnikom.

Evforija se je stopnjevala iz tekme v tekmo vse do zmage s Hrvaško, ki je odprla lov na medaljo. Ni je bilo - igralci in strokovno vodstvo so tako vidno psihično in fizično izmučeni, sklonjenih glav prihajali najprej iz letališke zgradbe, nato na oder v slovenski prestolnici. S cmokom v grlu in solznimi očmi. Zato sta bila včerajšnja sprejema še posebej pristna in dokaz, da v Sloveniji znamo ceniti tudi šport - košarko - igro - borbenost - žar - in veselje, ki so nam ga pričarali košarkarji na tem prvenstvu.

Zmage so tiste, ki ponesejo tako igralce kot navijače - porazi bolijo tako igralce kot navijače, ki so imeli s popotovanja iz Poljske dovolj časa za razmišljanje o napadih Teodosića, nesrečnih osebnih napakah Erzma Lorbka in še čem. Kaj bi bilo, če bi bilo, sploh ni pomembno - pomembno je, da so sinoči reprezentanti začutili, da imajo podporo in spoštovanje slovenskega naroda za prikazano na Poljskem.

Jure Zdovc, ki še razmišlja o svojem nadaljnjem selektorskem delu, je dejal:" To je bila morda life time priložnost". Res, bila je življenjska priložnost, ki je reprezentanca ni izkoristila, a če je s tem korak bliže eliti, ki se bori za odličja, je treba zreti v prihodnost. Na Slovenski cesti v Ljubljani je včeraj odmevalo, Jureta ne damo in MVP Erazmu Lorbku, ki se je kot prvi prebil v peterko turnirja. Še en mejnik, ki Slovenijo v vseh pogledih bliža košarkarski velesili. Velesili, ki bo dočakala organizacijo evropskega prvenstva, in velesili, ki bo osvajala odličja, in o tem moramo biti prepričani tako kot pred prvenstvom na Poljskem.

Boštjan Reberšak, Jutranja športna zgodba, Val 202

Košarkarji navdušeni nad sprejemom
Prihod košarkarjev na Brnik