Zack Wright je odlično vodil igro Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Zack Wright je odlično vodil igro Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Sava Lešić, Gašper Potočnik
Tudi Sava Lešić se je izkazal za dobro okrepitev. Dal je 19 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Lalić, Aleks Marić
Jure Lalić, ki je bil znova najboljši pri Krki, v dvoboju z Aleksom Marićem. Foto: KK Budućnost VOLI
Sead Šehović, Žiga Dimec
Sead Šehović je bil zelo razigran. Dosegel je 22 točk. Foto: KK Budućnost VOLI
Olimpija brez težav odpravila MZT

Po dobrem začetku tekme, ko so si v prvi četrtini zmaji priigrali tudi osem točk naskoka, je v drugem pobudo prevzel MZT in po 15 minutah igre so gostitelji povedli. Domači košarkarji so pred maloštevilnimi gledalci v Stožicah našli odgovor in že na odmor odšli s prednostjo sedmih točk (43:36). Odličen je bil Sava Lešić, ki je v prvem polčasu prispeval 12 točk.

Tudi drugi del so varovanci Gašperja Potočnika, ki je prvič na uradni tekmi vodil najtrofejnejši slovenski košarkarski klub, dobro začeli in hitro je razlika narasla na več kot deset. Igro je izvrstno vodil Zack Wright, ki je bil prehiter za gostujoče branilce, a se je vrsta nekdanjega Olimpijinega trenerja Aleša Pipana v igro vrnila po zaslugi štirih zaporednih točk. Tudi na približanje na -6 so Ljubljančani razmeroma hitro odgovorili in v zadnji akciji tretje četrtine je novi kapetan Saša Zagorac s trojko popeljal na +10. V zadnji četrtini so Ljubljančani prednost brez težav zadržali in jo še oplemenitili.Vmes je narasla na +17, na koncu pa je bila +15.

Prvo ime tekme je bil Wright, ki je tekmo končal s statističnim indeksom 23. V statistiko je vpisal 14 točk, šest skokov, štiri podaje in tri ukradene žoge. Ko je bil ameriški organizator igre na parketu, je bila Olimpija od MZT-ja boljša kar za 31 točk. Prvi strelec je bil sicer Lešić z 19 točkami, Gregor Hrovat, ki je tudi pustil odličen vtis, jih je dodal 12, Zagorac pa 11. Prav vseh deset zmajev, ki je stopilo na parket, se je vpisalo med strelce. Debi je dočakal tudi izjemno nadarjeni 18-letni Blaž Mesiček. Olimpija je igrala brez Mitje Nikolića, ki je poškodovan.

Budućnost hitro odgovorila na preobrat Krke
Krka je uvodni dvoboj odigrala na težkem gostovanju v Morači, kjer ni slavila že 14 let. Tudi tokrat je pričakovano klonila, vmes izgubljala že za 18, a ji je skoraj uspel preobrat. Kmalu po začetku srečanja so črnogorski prvaki prevzeli pobudo in že do konca prve četrtine povedli z 22:10. Razlika se je v drugi četrtini še povečevala, vmes bila že 19, na odmor pa je Krka odšla z zaostankom -14.

Toda po prihodu iz garderobe so Novomeščani zaigrali kot prerojeni. Naredili so serijo 18:5 in se po sedmih minutah igre približali na -1. Toda po košu Stefana Sinovca je sledil odgovor Budućnosti, ki je pred zadnjimi desetimi minutami vodila za štiri. V nekaj napadih zadnje četrtine so gostitelji povedli s 70:58, in dvoboj je bil dobre štiri minute pred koncem odločen.

Tadija Dragićević, ki je bil nekoč že prvi strelec Lige ABA, je bil skupaj s Seadom Šehovićem z 22 točkami prvi strelec tekme. Suad Šehović jih je dodal 16. Pri Krki je bil znova najuspešnejši Jure Lalić, ki je vpisal 15 točk, eno manj je dosegel Sinovec. 11 točk je vpisal Ive Ivanov, deset pa Dušan Katnić. Znova so slabše odigrali slovenski košarkarji v novomeškem dresu.

Naporen uvodni ritem Lige ABA
Na začetku jadranskega tekmovanja je kar nekaj neznank. Jasno je, da imata najmočnejši zasedbi lanska finalista Crvena zvezda in Cedevita. Po imenih je zvenečo zasedbo sestavila tudi Budućnost. Uvodni ritem lige je peklenski, saj je v prvih 11 dneh na sporedu kar pet krogov.

Slovenija ima znova tri predstavnike. Uvodni dan začenjata Olimpija in Krka, ki sta nastopili že lani, a potem sezono klavrno končali v državnem prvenstvu. Zmaji so po dobrem nastopu v Ligi ABA, kjer so bili peti, izpadli že v četrtfinalu Lige Telemach, Novomeščani pa so klonili v polfinalu, v jadranski ligi pa so bili deveti. Ljubljančani ciljajo na zgornjo polovico lestvice in na mesta, ki prinašajo evropske vstopnice. Podobno se želijo tem mestom približati tudi pokalni prvaki.

Debi med jadransko druščino pa čaka Tajfun, ki je lani senzacionalno postal slovenski prvak. Šentjurčani so z zmago na superpokalu dokazali, da imajo tudi letos visoke ambicije in so pripravljeni tudi na zahtevno jadransko ligo in ritem dveh tekem na teden. Premierni obračun Tajfun čaka v petek, ko bodo v Golovcu, kjer morajo zaradi premajhne dvorane v Šentjurju igrati mednarodne tekme, gostili Sutjesko iz Nikšića, ki prav tako debitira v ligi.


1. krog:
UNION OLIMPIJA - MZT SKOPJE
91:76 (22:16, 21:20, 25:22, 23:18)
2.000; Lešić 19, Wright 14, Hrovat 12, Zagorac 11, Mahkovic in Zakis po 9, Lapornik 8, Vučetić 4, Mesiček 3, Rupnik 2; Drenovac 21, Luković 14, Bunić 10.

ZADAR - CIBONA
62:53 (18:8, 19:19, 12:16, 13:10)

BUDUĆNOST - KRKA
81:65 (22:10, 20:18, 14:21, 25:16)
1.250; Dragićević in Se. Sehović po 22, Su. Šehović 16; Lalić 15, Sinovec 14, Ivanov 11, Katnić 10, Dimec 6, Lapornik 4, Ritlop 3, Rojc 2.

CRVENA ZVEZDA - MEGA LEKS
76:70 (9:17, 18:19, 22:13, 27:21)

Petek ob 17.00:
TAJFUN - SUTJESKA

Ob 19.00:
CEDEVITA - IGOKEA

Ob 21.00:
METALAC FARMAKOM - PARTIZAN

Olimpija brez težav odpravila MZT