Jaka Blažič in Kendrick Perry sta znova navdušila, sicer pa sta peti in deseti strelec Evropskega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič in Kendrick Perry sta znova navdušila, sicer pa sta peti in deseti strelec Evropskega pokala. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski klub je po petih letih znova napredoval iz skupine v evropskem tekmovanju, toda v sezoni 2015/16 se je tedaj uvrstil v 'Top 32', zadnjič pa je med najboljših 16 v Evropi prišel v zdaj že daljni sezoni 2010/11, ko so zmaji prvič stopili na parket novega domovanja v Stožicah, tedaj še v Evroligi. Po dolgem času se je v prestolnici evropska tekma znova igrala v četrtek, ki je bil vrsto let rezerviran termin košarkarskih spektaklov. Z letošnjimi predstavami Golemčeva vrsta vsaj nekoliko spominja na tiste boljše čase najuspešnejšega slovenskega košarkarskega kolektiva, ki se že nekaj časa zdijo oddaljena svetlobna leta.

Cedevita Olimpija po preobratu do napredovanja

Olimpijinim navijačem je žarek upanja na svetlejšo prihodnost košarkarjev iz zmajevega gnezda posijal lani poleti, ko se je z združitvijo s Cedevito uredila finančna situacija v klubu, njegovo vodenje pa je prevzelo ambiciozno vodstvo, ki je dobre rezultate dosegalo že v Zagrebu. Toda v prvi sezoni se ni izšlo. Čeprav je bila ekipa na papirju močna, pa preprosto tega ni pokazala na parketu. Že med sezono je prišlo do sprememb tako v strokovnem štabu kot tudi v igralskem kadru. Nato sta Golemac in športni direktor Sani Bečirović poleti skrbno načrtovano dopolnila igralski mozaik, ki je zaradi posledic pandemije precej cenejši od lanskega, vendarle pa je Olimpija bistveno boljša ekipa, kot je bila lani.

Prvi polčas po liniji najmanjšega odpora

Četudi so v Evropskem pokalu sezono začeli nekoliko "zadržano" s porazom na gostovanju pri Nanterru, po treh tekmah, ko so imeli izjemno slab strelski dan v Trentu, bili pri razmerju zmag in porazov 1:2, pa zdaj igrajo vse bolje, dokazano individualno kakovost so pretvorili v smiselno moštveno celoto in na zadnjih šestih evropskih tekmah – ob tem so seveda z enim porazom zelo uspešni tudi v Ligi ABA – petkrat zmagali. Nazadnje so bili na domačem parketu v preloženem dvoboju 5. kroga s 77:73 boljši od Promitheasa. "Marsikdo je za to tekmo mislil, da bomo imeli lahko delo, a smo se zavedali, da ne bo tako. Grška ekipa je dobra in pred začetkom sezone se je napovedovalo njihovo napredovanje v Top 16. Vedeli smo, kaj nam prinaša tekma, a smo začeli nekako v krču," je v uvodu povedal Golemac.

Olimpija ima v Evropskem pokalu šest zmag in tri poraze. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija ima v Evropskem pokalu šest zmag in tri poraze. Foto: www.alesfevzer.com

Dva dni po zanesljivi zmagi nad Trentom (87:65) je v Ljubljani gostovala še zasedba iz Patrasa. Ljubljančani so začeli tekmo medlo in igra ni niti malo bila podobna tisti, ki jih je krasila ob dobrih rezultatih. Pretok žoge je bil slab, napade so drugega za drugim zaključevali z meti izza črte, ko so iz prvih 11 poskusov zadeli le enkrat, v prvem polčasu pa so za tri metali 3/16. Hkrati defenzivna agresivnost ni bila na pričakovani ravni, tako da so gostje prihajali do številnih odprtih metov. Praktično vsakič, ko je žoga nekoliko zaokrožila, je Olimpija dala koš, a je bilo to premalokrat, tako da so peloponeški košarkarji povedli že za 15.

"Slabo smo začeli tekmo. Malce se je poznala utrujenost, a to ni izgovor. Smo kar metali trojke, kar je najlažja stvar v košarki. Prvi polčas je bil daleč od tega, kar od nas zahteva trener. Igrali smo po liniji najmanjšega odpora. Hitro smo videli, da na tak način ne gre. Ko smo začeli igrati svojo košarko, smo se vrnili in tudi preobrnili rezultat. Z obrambo smo dobili samozavest v napadu, saj, ko igraš dobro v obrambi, veš, da tudi, če zgrešiš v napadu, boš lahko popravil, in je vse lažje. Promitheas ima dobre igralce, ki imajo veliko tudi evroligaških izkušenj. Čutili smo določen pritisk, saj smo vedeli, da smo do zdaj dobro igrali in da smo lahko prvi, drugi, lahko pa tudi izpademo. Vesel sem, da nam je le uspel preboj," je dejal Edo Murić, ki je v statistiko vpisal devet točk in šest skokov.

Igralci potrdili, da so z njihovo izbiro napravili pravo potezo

V prvem delu je imela domača vrsta preprosto premalo razigranih košarkarjev. Kendrick Perry je dal 15 točk – na koncu 24 –, a to še zdaleč ni bilo dovolj in zaostanek je bil pričakovan. Toda že zaključek prvega polčasa je nakazal boljšo Olimpijo, ki je drugi del začela kot prerojena. Tako kot proti Trentu je bila tretja četrtina znova zelo dobra. Hitro so zmaji naredili serijo, s katero so ujeli priključek, kmalu pa tudi "prehiteli" goste. V tretji četrtini so dali 27 točk, le pet manj, kot so jih predtem v dveh skupaj. Razigral se je Jaka Blažič, ki je 16 od svojih 18 točk dal v drugi polovici dvoboja. Znova je bil ključ v obrambi, ki je bila trdnejša in agresivnejša, hkrati pa so tudi vzpostavili ravnotežje v skoku, ki so ga v prvem polčasu izgubili. Promitheas je ena najslabših obrambnih ekip v Evropskem pokalu, kar je Olimpija v drugem polčasu unovčila in skupaj dosegla 77 točk, kolikšno je tudi povprečje, ki ga prejemajo Grki.

"Energija v prvem delu ni bila prava. Miselnost je bila obratna, kakršna more biti. Namesto z obrambo smo želeli reševati z napadom. Fantje so pokazali pravi značaj, da želijo zmagovati, napredovati in da nikoli ne odnehajo. Potrdili so, da smo naredili pravo potezo, ko smo jih izbrali. Ko ne gre, še vedno ostajajo prava ekipa in verjamejo drug v drugega. Verjamem, da bomo samo še rasli. Trdo so delali za to napredovanje, a se zdaj ne mislimo ustaviti. Verjamem, da imamo kaj povedati tudi v Top 16. Še močneje bomo trenirali, naredili še več analiz in bomo pripravljeni, da pokažemo, da nismo kar tako prišli naprej," je dodal prvi mož ljubljanske stroke, ki tokrat ni mogel računati na zadnjo okrepitev Luko Rupnika, saj v času, ko bi morala biti odigrana ta tekma, še ni bil registriran za Olimpijo.

Namreč srečanje 5. kroga je bilo prestavljeno zaradi grških okužb s koronavirusom. Pred zmaji je zdaj še ena tekma v Evropskem pokalu, v primeru zmage v Patrasu in slavja Trenta doma proti Gran Canarii, pa skupinski del lahko zaključijo na prvem mestu. Sicer pa so Stožice v tej sezoni še neosvojljive, zato je igralcem še toliko bolj žal, da v dvorani ni gledalcev, je dodal Murić: "Zagotovo ni majhna stvar, da smo prišli naprej, kar pa ne pomen, da je naše delo končano. Naredili bomo vse, da bomo čim višje v skupini. Všeč mi je, da iz tekme v tekmo igramo bolje. Upam, da bomo ostali zdravi, saj ne dvomim, da ne bo naša ekipa uspešna tudi v nadaljevanju. Tako kot vsem ekipam tudi nam manjkajo navijači, s katerimi je lažje igrati, še posebej doma, ko te lahko dvignejo, če ti ne gre. Zdaj nam je še bolj žal, saj bi bile Stožice ob dobrih rezultatih že lepo zapolnjene. Upam, da bodo lahko čim prej gledalci nazaj."