Cedevita Olimpija ima zdaj v svoji vrsti res veliko kakovostnih in uveljavljenih košarkarjev, zato bodo pričakovanja zelo visoka. Foto: AP
Cedevita Olimpija ima zdaj v svoji vrsti res veliko kakovostnih in uveljavljenih košarkarjev, zato bodo pričakovanja zelo visoka. Foto: AP

Trener zmajev Jurica Golemac je v zadnjem obdobju večkrat na vprašanje, ali prihaja še kakšna okrepitev, odgovoril, da upa. Zdaj se mu je želja uresničila, Ljubljančani pa so dobili imenitno okrepitev, ki poleg dodane vrednosti predstavlja tudi velik magnet za navijače. "Zelo veseli, presrečni smo, da se je Zoran Dragić odločil, da se vrne v Slovenijo, in da imamo v Cedeviti Olimpiji še enega slovenskega reprezentanta, saj je to zelo pomembno za slovensko košarko. Zoran je igralec, ki pozna večino svojih novih soigralcev in ve, kaj pomeni Cedevita Olimpija. Srečni smo, da k nam prihaja tako izkušen in kakovosten košarkar. Prepričani smo, da bo našo igro v obrambi in napadu dvignil na višjo raven. Komaj čakamo, da Zoran začne z nami trenirati, se spozna z novimi soigralci in da prvič stopi na parket v našem dresu ter nam pomaga na poti do zastavljenih ciljev," je dejal Golemac.

Dragić bo prvič oblekel dres Olimpije

Igranje pred domačimi navijači vedno s sabo prinese poseben občutek in tega se neizmerno veselim. Motivacije zagotovo ne bo manjkalo, bo pa treba besede prenesti v delo, zato komaj čakam, da se vse skupaj začne.

Zoran Dragić

"Vesel sem, da sem se pridružil Cedeviti Olimpiji. Vemo, da gre za odlično ekipo, in verjamem, da ji bom lahko pomagal s svojimi izkušnjami in znanjem. Moj cilj je, da se prebijemo med najboljših osem moštev v EuroCupu in najboljše štiri ekipe v regionalni ligi, če pa sem povsem iskren, so moje ambicije velike in želim, da osvojimo vse, kar se da osvojiti, in kot zmeraj bom dal na parketu vedno vse od sebe," je dodal novopečeni zmaj. Odkar sta se združila ljubljanski in zagrebški klub, se je ime mlajšega izmed bratov Dragić večkrat povezovalo s Stožicami. Tudi v tej sezoni so bili v stiku, Zoran pa ni skrival želje po prihodu v zmajevo gnezdo. Zdaj so vendarle našli skupni jezik in 32-letni Ljubljančan, ki je podpisal do konca sezone, bo prvič oblekel dres najuspešnejšega slovenskega kluba.

Dragić predstavlja veliko okrepitev za državne prvake. "Krasijo ga srčnost, brezkompromisnost in borbenost, ki so prav nalezljive. Tako kot igra, prenaša tudi na vso ekipo in soigralce. To je njegova največja kakovost," je o njem dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić, s katerim je tako kot s kapetanom Olimpije Jako Blažičem sodeloval pri Slovanu. Poleg vseh teh lastnosti prinaša seveda tudi kakovost in ogromno izkušenj z najvišje ravni evropske košarke.

Po skoraj desetih letih se Dragić vrača v domovino. Foto: www.euroleague.net
Po skoraj desetih letih se Dragić vrača v domovino. Foto: www.euroleague.net

Morda to, da rečem, da smo zadovoljni, da se nam je pridružil Zoran Dragić, ne opiše naših pravih občutkov ob podpisu pogodbe z nosilcem slovenske moške članske reprezentance na položaju krila. Presrečni smo, da lahko končno rečemo, da je Zoran postal član Cedevite Olimpije, in verjamem, da se bo zelo dobro vključil v našo ekipo. S številnimi fanti se pozna iz reprezentance, preostale soigralce pa bo še spoznal v prihodnjih dneh in tednih. Vsi vemo, da Zoran slovi kot borben in energičen igralec, in verjamemo, da nam bo s svojo igro pomagal na poti do tega, da izpolnimo vse cilje, zadane pred začetkom sezone.

Sani Bečirović, športni direktor Cedevite Olimpije

Prve košarkarske korake je naredil pri ljubljanski Iliriji, nato pa ga je pot že v mlajših selekcijah vodila v drugi del prestolnice k Slovanu, kjer se je uveljavil. Takrat je zanimanje zanj pokazala tudi Olimpija, vendar je Dragić odšel h Krki, kjer je navdušil. Potem ko se je izkazal pri Unicaji Malagi, je odšel v NBA, kjer pri Phoenixu in Miamiju ni dočakal konkretne priložnosti. Vrnil se je v Evropo in se v Evroligi preizkusil pri moskovskem Himkiju, milanski Olimpii in carigrajskem Efesu.

Že desetletje je nosilec slovenske reprezentance. Vedno je bil ob bratu Goranu, ki je eno leto nosil dres Olimpije, glavni adut izbrane vrste in njen drugi strelec. Ko je moral starejši Dragić izpustiti EuroBasket 2015, je mlajši prevzel vodilno vlogo in bil prva slovenska violina. Leto pozneje je bil, ko sta znova združila moči v kvalifikacijah za prvenstvo 2017, celo Zoran prvi strelec, toda dve težki operaciji sta mu preprečili sodelovanje na zgodovinskem turnirju najboljših reprezentanc stare celine, kjer je Slovenija zavladala Evropi.

Po teh poškodbah se je uspešno vrnil tako na klubski ravni kot v reprezentanci, ko je bil član udarne peterke na preteklih olimpijskih igrah, kjer je Slovenija navdušila s četrtim mestom. Drugo poškodbo je staknil v dresu Anadolu Efesa, na parket pa se je potem vrnil pri Trstu. Pozneje je zaigral za Ulm, pri katerem je bil prvi strelec nemškega prvenstva. Zatem je sledila selitev v Baskonio, s katero se je znova preizkusil v Evroligi, osvojil pa je tudi špansko prvenstvo. Nazadnje je bil torej dva meseca v Kaunasu, kjer pa se pri Žalgirisu ni naigral.