Sanje so za brata Dragić postale resničnost - skupaj bosta igrala v Ligi NBA. Foto: Instagram
Sanje so za brata Dragić postale resničnost - skupaj bosta igrala v Ligi NBA. Foto: Instagram

Dejal sem mu, da če bo prišel, bo moral trdo delati in obenem biti zelo potrpežljiv. Prvo leto je vedno težko. Gre za novo ligo in treba se je prilagoditi. Tega se Zoran tudi zaveda.

Goran Dragić
Phoenix ima v ekipi številne branilce, a kot pravi Ryan McDonough to sploh ni problem in Zorana vidi kot veliko okrepitev predvsem za obrambo - ko bo na klopi Eric Bledsoe, bo Zoran tisti, ki bo zadolžen za pokrivanje najbolj nevarnih nasprotnih igralcev na pozicijah od 1 do 3. Foto: Twitter

Po Marku Miliću, Rašu Nesteroviću, Primožu Brezcu, Boštjanu Nachbarju, Benu Udrihu, Saši Vujačiću, Urošu Slokarju in Goranu Dragiću je Zoran deveti Slovenec, ki se bo preizkusil v najmočnejši ligi na svetu. V primerjavi s preostalimi osmimi Zoki v ligo ni prišel prek nabora, čeprav se ni udeležil drafta, pa si je vseeno izboril mesto onkraj luže, kar je seveda še bistveno težje. Toda s trdim delom in neprestanim napredkom vsako sezono je dočakal priložnost in uresničitev otroških sanj.

Goran bo prvo leto v veliko pomoč
"Nisem vedel, ali bom odšel v ZDA ali bom ostal v Evropi. Bil sem popolnoma osredotočen zadnja dva tedna na igre pri Unicaji. Po nekaj dneh pa sem ugotovil, da bom podpisal s Phoenixom in sem res navdušen. Že komaj čakam, da se sezona začne
," je za uradno stran franšize iz Arizone povedal mlajši izmed bratov Dragić.

Goran in Zoran sta prva brata iz Evrope, ki bosta zaigrala v istem moštvu v Ligi NBA in 15. bratski dvojec v isti ekipi. Sunsi so ob enem za štiri leta podaljšali še sodelovanje z dvojčkoma Markieffom in Marcusom Morrisom ter so prva franšiza, ki ima v isti ekipi dve bratski navezi. Zoran verjame, da mu bo zaradi brata prvo leto v NBA-ju veliko lažje: "Ko sva ugotovila, da so pogovori zares resni, sva z Goranom začela govoriti o tem, da bi lahko skupaj zaigrala. Oba sva navdušena, saj sva postala prva brata iz Evrope, ki bosta skupaj igrala v Ligi NBA. Dobro poznam brata iz reprezentance. Zagotovo mi bo zaradi njega lažje in vem, da mi bo v veliko pomoč zdaj, ko sem novinec. Vse se začne z ničle. Pripravljen sem na trdo delo, da postanem boljši igralec."

Zoran bo dokazal, da sodi v NBA
"Goran igra na drugi poziciji, tako da se način najine igre nekoliko razlikuje. Brez dvoma bom na vsaki tekmi dal svoj maksimum in ne bom razočaral navijačev Sunsov. Goran je tu superzvezda in vem, da mi bo v veliko pomoč,"
je dejal Zoran, ki trenutno živi pri Goranu, vendar bo po trening kampu poiskal svoje stanovanje. "Vesel sem, da sem dobil to priložnost. Moje sanje so bile, da pridem v Ligo NBA. Zdaj sem tu, a sanje se tu ne bodo ustavile. Sem ambiciozen in dokazal bom, da sodim v NBA," je še dodal 25-letni slovenski reprezentant, ki je moral k milijonski odškodnini pristaviti približno 400.000, v dveh letih pa bo pri Sunsih zaslužil 3,5 milijona dolarjev.

"Ne skrbi me zanj. Našel si bo mesto v ekipi. Trdo bo delal in dokazal trenerjem ter navijačem, da si zasluži mesto v NBA-ju," je v sposobnosti brata prepričan Goran, ki je to povedal, še preden je Zoki podpisal s Phoenixom. Znova številni dvomijo o mlajšem Dragićem, ki pa je dvomljivcem že ničkolikokrat zaprl usta. Tako je bilo tudi v Malagi, ko pred sezono sicer po zelo dobrem EuroBasketu leta 2013 sploh niso računali nanj, a si je trmasti Zoran izboril mesto v ekipi, še več, postal je glavni nosilec andaluzijske ekipe in po eni sezoni prišel do pogodbe v najmočnejši ligi na svetu. V vsej karieri se srečuje z dvomljivci, a s trdim delom, z neverjetno energijo, s katero vedno znova navdušuje košarkarske privržence, ter eksponentnim napredkom skozi leta vsem dokazuje, da si zasluži priložnost, tudi v NBA-ju. Vendarle je bil na zadnjih dveh velikih tekmovanjih ob Gogiju glavni adut reprezentance in njen drugi strelec.

Sunse opozoril na lanskem EuroBasketu
V Phoenixu so nad bratoma Dragić navdušeni. Navdušeni so nad Slovenijo, ki ima le dva milijona prebivalcev in toliko kakovostnih igralcev, ter nad odnosom, ki ga imata Dragića tako na igrišču kot tudi zunaj njega. Po vzoru Goranovega imena so Ljubljančana že poimenovali "Dragon brothers". Nad velikim napredkom, ki ga je naredil mlajši iz bratskega dvojca predvsem v napadu, je presenečen tudi generalni menedžer Sonc Ryan McDonough: "Fantje se razvijejo pri različnih starostih in Zoran se je nekoliko pozneje, a njegov napredek je v zadnjih letih neverjeten. Že lani je naredil velik korak naprej in je napredoval na EuroBasketu v Sloveniji. Letos, ko sem ga videl v Španiji, pa je bil še boljši. Znova je naredil korak naprej. Na prvenstvu je igral zelo dobro. Njegova obramba, nepopustljivost in energija so zares izstopale."

S trenerjem Jeffom Hornackom sta pozorna nanj postala po dobrih igrah na domačem evropskem prvenstvu: "S trenerjem sva bila navdušena nad Zoranovo intenzivnostjo in nepopustljivostjo. Zdelo se je, kot da dobi vsako izgubljeno žogo. Je izjemno borben, nepopustljiv igralec in s tem nas je navdušil. Ko smo videli strast in ogenj v njegovih očeh in koliko bi Zoranu to pomenilo, da bi prišel v NBA ter zaigral z bratom, smo pospešili pogovore in v zadnjih dneh nam je tako uspelo doseči dogovor."

Dejal sem mu, da če bo prišel, bo moral trdo delati in obenem biti zelo potrpežljiv. Prvo leto je vedno težko. Gre za novo ligo in treba se je prilagoditi. Tega se Zoran tudi zaveda.

Goran Dragić