Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lani tekmovanja v morju pred Trstom zaradi izredno slabe vremenske napovedi ni bilo, predlani pa je zmagala slovenska jadrnica Way of Life, na kateri je bil glavni krmar slovenski olimpijec Gašpar Vinčec.

Dogajanje okrog lanske Barcolane je bilo že pred odpovedjo zaradi pandemije zelo okrnjeno, saj je bilo na kopnem zelo malo dogajanja glede na prejšnja leta, tudi tradicionalnih stojnic na tržaških ulicah ni bilo. Omejeno je bilo število posadk, a se jih je kljub temu prijavilo 1424. Spomnimo, rekordnih 2689 jadrnic so našteli ob jubilejni 50. izvedbi.

Prijave za letos potekajo le elektronsko do 30. septembra, tokratna izvedba jadralskega praznika pa bo nosila zaporedno številko 53. Vrača se v podobnem obsegu kot pred izbruhom pandemije, v Sesljanskem zalivu bo na začetku oktobra tudi regata velikih jadrnic in regata za najmlajše v razredu optimist.

Pripravili bodo tudi jadralno regato Go to Barcolana from Slovenija oziroma Na Barcolano iz Slovenije. Start slovenskega dela tekmovanja bo v Portorožu v soboto, 9. oktobra. Končala se bo v Trstu, kjer se bodo naslednji dan jadrnice udeležile osrednjega dogodka.

Športni direktor Barcolane Dejan Bassi je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da si želijo, da bi v prihodnosti presegli rekordnih 182 slovenskih bark na nedeljskem startu. Dodal je, da udeleženci ne potrebujejo PCT-potrdil, jih bodo pa, kot velevajo pravila v Italiji, potrebovali na kopnem ob obisku stojnic ali restavracij.