Tim Gajser je po smoli v soboto dirko na Nizozemskem odlično začel. Foto: HRC
Tim Gajser je po smoli v soboto dirko na Nizozemskem odlično začel. Foto: HRC

Zelo sem zadovoljen. Še posebej zaradi tega, kar se je zgodilo v kvalifikacijah, ker sem moral začeti povsem ob robu. Na srečo sta mi uspela dva zelo dobra starta, kar mi je zelo pomagalo. V prvi vožnji sem hitro vse prehitel in potem le še nadziral stvari," je prvo polovico dirke ocenil Gajser in dodal: "V drugi vožnji sem se znašel za Jeffreyjem, oba sva vozila na polno. Žal pa zaradi umazane proge nisem imel najboljše vidljivosti. Vseeno sem na splošno lahko zadovoljen s koncem tedna, se pa že veselim naslednje dirke.

Tim Gajser

Svetovni prvak je štartni položaj izbiral šele triintrideseti, saj je imel v soboto na kvalifikacijah težave zaradi okvare motorja. Vseeno se je v prvi vožnji nizozemske dirke, ki sicer ne spada med njegove najljubše, že takoj prebil v vodstvo.

RAZRED MXGP, VN Nizozemske        

Skupno (prva + druga vožnja):       
 1. J. HERLINGS        NIZ        47
 2. T. GAJSER          SLO        47
 3. A. JASIKONIS       LIT        40
 4. A. CAIROLI         ITA        30
 5. J. VAN HOREBEEK    BEL        28

Prva vožnja:                        
 1. T. GAJSER          SLO        25
 2. J. HERLINGS        NIZ        22
 3. A. JASIKONIS       LIT        20
 4. J. PRADO           ŠPA        18
 5. G. PAULIN          FRA        16

Druga vožnja:                       
 1. J. HERLINGS        NIZ        25
 2. T. GAJSER          SLO        22
 3. A. JASIKONIS       LIT        20
 4. S. SIMPSON          VB        18
 5. A. CAIROLI         ITA        16

Za preboj na vrh je potreboval le en krog, nato pa je v težkih razmerah v dežju in na razmočeni progi brez težav zmagal. Na koncu je imel kar 21 sekund naskoka pred najbližjim tekmecem.

V drugi vožnji je bil scenarij podoben, Gajser se je hitro prebil naprej, a je obstal na drugem mestu za Herlingsom. Ob zadnjem poskusu napada dva kroga pred koncem je padel, tako da se je moral sprijazniti z drugim mestom.

To je pomenilo tudi drugo mesto na dirki, čeprav sta s Herlingsom končala pri enakem seštevku točk (47), odločila je boljša druga vožnja. Skupno tretji je bil Litovec Arminas Jasikonis, ki je bil v obeh vožnjah tretji.

Herlings 9 točk pred Gajserjem
Na začetku nove sezone se je tako izoblikoval boj med svetovnima prvakoma zadnjih let – lanskim Gajserjem in predlanskim Herlingsom. Prva dva dvoboja je dobil Nizozemec, a za Slovenca je lahko "olajševalna okoliščina", da je imel na obeh dirkah nekaj smole, vseeno pa je obakrat iztržil drugo mesto in je tudi skupno zelo blizu Herlingsu. Herlings je na vrhu s 94 točkami, devet manj jih ima Gajser. Tretji je Italijan Antonio Cairoli, danes je bil na Nizozemskem četrti, z 68 točkami.

RAZRED MXGP                       
Skupni vrstni red (2/20):           
 1. J. HERLINGS        NIZ        94
 2. T. GAJSER          SLO        85
 3. A. CAIROLI         ITA        68
 4. C. DESALLE         BEL        60
 5. G. PAULIN          FRA        58

VN Trentina prestavljena
Naslednja dirka za SP bo v argentinskem Neuquenu 22. marca. Prireditelji SP-ja so danes sporočili, da so zaradi epidemije novega koronavirusa v Italiji spremenili koledar SP-ja. Preizkušnjo v italijanskem Trentinu, ki bi morala biti 5. aprila, so prestavili na 19. julij.

Ta dirka je ena Gajserjevih najljubših, zaradi bližine Slovenije pa ima tam tudi veliko podporo navijačev. Obenem je vodstvo tekmovanja dodalo, da spremlja aktualno dogajanje in da bo, če bo potrebno, prestavilo še kakšno dirko.

V preizkušnji razreda MX2 je prvo vožnjo dobil Belgijec Jago Geerts pred Francozoma Tomom Viallejem in Renauxom Maximom. Jan Pancar je brez točk ostal na 28. mestu.

Gajser: Vsi okoli mene so verjeli v uspeh
Najboljša uvrstitev Gajserja na Nizozemskem