Najboljša na prvi dirki - Jorge Lorenzo in Valentino Rossi. Foto: Reuters
Najboljša na prvi dirki - Jorge Lorenzo in Valentino Rossi. Foto: Reuters
Marc Marquez
Marc Marquez je že na prvi dirki v razredu Moto GP dokazal, da je izvrsten dirkač. Dvoboj za drugo mesto je izgubil proti svojemu vzorniku Valentinu Rossiju. Foto: Reuters
Jorge Lorenzo
Jorge Lorenzo letos brani naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Španec, ki je lani drugič osvojil naslov svetovnega prvaka v najmočnejšem razredu, je bil najhitrejši že v sobotnih kvalifikacijah. Na dirki je bil razred zase in se je zanesljivo popeljal do 24. zmage v karieri.

"Bilo je težko dobiti prednost, a sem se zelo boril. Moral sem trdo garati, da sem ustvaril razliko, v vsakem krogu sem bil hitrejši dve desetinki. Vesel sem, da se je sezona zame in Yamaho začela tako dobro, pa tudi Valentino je odpeljal dobro dirko," je bil zadovoljen Lorenzo.

Rossi želel na stopničke
34-letni "Doktor" se je po neuspeli epizodi pri Ducatiju odlično vrnil k Yamahi, s katero je postal že štirikrat svetovni prvak v kraljevem razredu (dva naslova je osvojil s Hondo). Štartal je s sedmega mesta in imel kar precej težav, da je prehitel Stefana Bradla. Za preboj pred Nemca je potreboval kar precej časa, nato pa je bil izjemno hiter in se prebil pred oba Katalonca pri Hondi. Najprej je opravil z Danijem Pedroso, ki je eden glavnih favoritov za osvojitev naslova, dva kroga pred koncem pa je prehitel še izvrstnega mladeniča Marca Marqueza.

"Želel sem si priti na stopničke. To je bil moj cilj, odkar sem se vrnil k Yamahi. Start ni bil najboljši, nato sem imel veliko težav z Bradlom. Toda dobil sem zaupanje in sledila je dobra bitka z Marcom. Vsekakor je to zame odličen začetek sezone," je povedal Rossi.

Marquez se je boril z vzornikom Rossijem
Poleg obeh dirkačev Yamahe je junak uvodne dirke nedvomno Marquez. 20-letni aktualni prvak v razredu Moto2 je že na prvi dirki med najboljšimi motociklisti potrdil izjemen talent in si priboril mesto na odru za zmagovalce. Za nameček je obetavni Katalonec prehitel moštvenega kolega in rojaka Pedroso.

Z nastopom na premierni dirki je bil Marquez zelo zadovoljen: "Na koncu sem se boril s svojim vzornikom. Bilo je seveda nekaj treme, a sem videl, da je mogoče z agresivno vožnjo ostati na vrhu. A dal sem od sebe več kot sto odstotkov. Valentino je bil na koncu pač premočan, vseeno ima veliko več izkušenj kot jaz."

V šibkejših razredih so bili v Katarju najhitrejši Španec Pol Espargaro, Britanec Scott Redding in Japonec Takaki Nakagami v Moto2 ter španska trojica Luis Salom, Maverick Vinales in Alex Rins v Moto3.

MotoGP, končni vrstni red:             
 1. J. LORENZO    ŠPA/yamaha  42:39,802
 2. V. ROSSI      ITA/yamaha     +5,990
 3. M. MARQUEZ    ŠPA/honda       6,201
 4. D. PEDROSA    ŠPA/honda       9,473
 5. C. CRUTCHLOW  VB/yamaha      18,743
 6. A. BAUTISTA   ŠPA/honda      22,148
 7. A. DOVIZIOSO  ITA/ducati     24,355
 8. N. HAYDEN     ZDA/ducati     24,920
 9. A. IANNONE    ITA/ducati     37,124
10. B. SPIES      ZDA/ducati     44,908

Moto 2, končni vrstni red: 1. P. ESPARGARO ŠPA/kalex 40:31,782 2. S. REDDING VB/kalex +0,844 3. T. NAKAGAMI JAP/kalex 12,098 4. D. AEGERTER ŠVI/suter 18,910 5. M. KALLIO FIN/kalex 18,933 Moto 3, končni vrstni red: 1. L. SALOM ŠPA/KTM 38:26,859 2. M. VINALES ŠPA/KTM +0,417 3. A. RINS ŠPA/KTM 0,423 4. A. MARQUEZ ŠPA/KTM 0,701 5. J. FOLGER NEM/kalex 0,916