Andrej Stare nas že več kot 20 let razveseljuje s svojimi prenosi, v katerih kar mrgoli 'staretizmov'. Foto: RTV SLO
Andrej Stare nas že več kot 20 let razveseljuje s svojimi prenosi, v katerih kar mrgoli 'staretizmov'. Foto: RTV SLO
Janko Šopar
Janko Šopar je bil ob Andreju Staretu, ko se je rodilo 'hitrostno drkanje'. Foto: RTV SLO
Milenko Ačimovič
Milenko Ačimovič je bil v prvih reprezentančnih letih rojen jocker s klopi. Foto: EPA
Dejan Kontrec
Dejan Kontrec je avtor odločilnega 12. gola proti Estoniji. Foto: RTV SLO
Ivo Jan
Ivo Jan je na odločilni tekmi proti Estoniji zabil kar pet zadetkov. Foto: RTV SLO
Milan Osterc
Milan Osterc je želel podati ... vsi pa vemo, kako se je njegova podaja po(ne)srečila. Foto: EPA
Jon Drummond
Le o čem je razmišljal na stezi? O smislu življenja? O relativnostni teoriji? 'Nisem se premaknil,' bolj priča v korist razmišljanja o teoriji zarote. Foto: EPA
Peter Žonta
Peter Žonta se pri vrhuncu svoje (samostojne) kariere ni dal motiti niti z neuravnovešenimi sodniki. Foto: EPA
Rok Benkovič
Podobno velja tudi za njegovega sotekmovalca iz reprezentance Roka Benkoviča. Foto: EPA
Julija Pečonkina
Julija Pečonkina ima z 52,34 v lasti svetovni rekord na nizkih ovirah. Foto: EPA
Hokejska reprezentanca Italije
Slovenija je proti Italiji vodila že s 3:0, nato pa se je končalo s slavjem igralcev v modrem ... Foto: EPA
David Villa
David Villa je po mnenju Andreja Stareta dosegel zadetek proti Tuniziji. Foto: Reuters

"Staretizmi" so nepogrešljivi del komentiranja našega gosta. Gledalca bodisi razveseli bodisi razjezi - v vsakem primeru ne more ostati ravnodušen. V zadnjem delu serije prispevkov o komentatorju TV Slovenija si lahko preberete nekaj najbolj nepozabnih izjav, ki jih je Andrej Stare "rodil" predvsem v zadnjih letih. Nekatere izmed izjav si lahko ogledate tudi v obliki videoposnetka (v nekaterih je "le" mednarodni zvok), prav vse pa je legendarni novinar tudi ocenil.

Hitrostno drkanje/drsanje
Dogodek: TV Dnevnik, marec 1984
Citat: "Spoštovani gledalci in gledalke, na vrsti je poročilo s svetovnega prvenstva v hitrostnem drkanju … oprostite, v hitrostnem drsanju!"
Pogled: "V TV Dnevniku sem prebral napoved za omenjeno tekmovanje. Pri branju sem zamenjal črki k in s in tako je nastalo hitrostno drkanje. V studiu je bil voditelj Janko Šopar, napovedovalec pa je bil Slavko Kastelic. Vsi ljudje so se začeli krohotati in se niso mogli zaustaviti. Ko sem prišel v športni desk, so me sprejeli kot heroja. Telefoni so zvonili kot na pošti. Kasneje sem dobil več kot 400 pisem, kar nekaj s "polerotično" vsebino. Mislim, da sem Sloveniji takrat polepšal tisti turobni nedeljski večer."

Mile s sredine igrišča
Dogodek: Tekma dodatnih kvalifikacij za nogometni EP, Slovenija - Ukrajina, 13. 11. 1999
Citat: "Še ena žoga pri ukrajinskem vratarju … ooo, tako je, tu je zdaj Ačimovič, strel proti praznim vratom in goool …"
Pogled: "To je bil eden najbolj neverjetnih golov, kar sem jih prenašal, saj je bil dosežen s sredine igrišča. Že je namreč izgledalo, da bo izid 1:1 in da ne bo nič z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo, potem pa kot strela z jasnega. Vratar Ukrajine je bil nekoliko iz gola, Ačimovič je to opazil in zadel žogo neverjetno natančno ... Zelo podoben gol sem prenašal nekaj let prej v finalu Pokala pokalnih prvakov iz Pariza s tekme Real Zaragoza - Arsenal. Takrat je v 120. minuti zadel s sredine igrišča Nyim za zmago Reala ..."

Protestni odklop
Dogodek: SP v hokeju divizije I, Velika Britanija - Kazahstan, 21. 4. 2001
Citat: "Protestno se bom izklopil iz prenosa."
Pogled: "To je eden izmed najbolj sramotnih dni hokeja na ledu. Pred zadnjim dnem tekmovanja je bilo vprašanje o zmagovalcu skupine razdeljeno med Veliko Britanijo in Slovenijo. Jasno je bilo, da bo razlika v golih odločala o potniku v elitno divizijo. Kazahstan je bil vse do predzadnjega dne enakovredno v igri za zmago v skupini, nato pa je Veliki Britaniji pustil zmago z 11:2. Ob koncu sem dejal, da zaradi škandaloznega igranja Kazahstana in očitno dogovorjenega izida ne bom prenašal dela, ko so igrali himno Velike Britanije God save the Queen.

Slovenija prvič med elito
Dogodek: SP v hokeju divizije I, Slovenija - Estonija, 21. 4. 2001
Citat: "Tu je spet Šahraj … Valerij Šahraj, Kontrec ima priložnost in goool! Dvanajsti zadetek Slovenije, strelec je Dejan Kontrec! … Slovenija je v tem trenutku v A-skupini svetovnega hokeja!"
Pogled: "Zmaga nad Estonijo 16:0 je bila nekaj posebnega. Dopoldne so Kazahstanci pustili Veliki Britaniji zmago z 11:2. Popoldne pa bi morala Slovenija zmagati z 12:0. V prvi tretjini je šlo vse narobe, saj je prvi gol dosegel Ciglenečki šele v 18. minuti. Kasneje so se naši razdrsali in dosegli eno najvišjih zmag Slovenije do zdaj. Angleži so nas javno obtožili, da smo se z Estonci dogovorili za takšen razplet!"

Neverjetni Jagoda
Dogodek: Tekma dodatnih kvalifikacij za SP, Slovenija - Romunija, 10. 11. 2001
Citat: "Milinovič proti Ostercu, Osterc, na drugi strani Nastja Čeh, Osterc strelja in goool!"
Pogled: "Gol Milana Osterca proti Romuniji je bil podobno spektakularen kot Ačimovičev proti Ukrajini. Milan je po tekmi sam povedal, da je hotel poslati predložek pred gol. Bil je obrnjen stran od gola, potem pa je z levico zadel žogo z neverjetnim lokom in vrtinčenjem, da je le-ta končala v nasprotnem vratarjevem zgornjem kotu. Podoben gol je dosegel samo še Marco van Basten v finalu evropskega prvenstva 1988 v Nemčiji proti Sovjetski zvezi. Osterčev gol je bil na CNN-u razglašen tudi za Play of the day. Moj komentarček: Ta gol je dokaz, da je v nogometu mogoče prav vse. Kdor ne poizkuša, tudi ne more zadeti gola."

Kot v klavnici
Dogodek: SP v atletiki Edmonton 2001, 5. 8. 2001
Citat: "Občutek imam, kot da bi bil v klavnici."
Pogled: "Ojoj. Zgodilo se je takole: Zraven mene je sedel japonski komentator. Ob vsakem nastopu Kodžija Morofušija v finalu meta kladiva je nepopisno kričal. Zato sem v svojem komentarju dejal, da se počutim kot v klavnici."

Afera Drummond
Dogodek: SP v atletiki Pariz 2003, 24. 8 2003
Citat: "Naj pripeljejo varnostnike, saj je to edino, kar razumejo ti Američani."
Pogled: "V četrtfinalu teka na 100 metrov je Jon Drummond dvakrat pobegnil in bil diskvalificiran. Američan se nikakor ni mogel sprijazniti z diskvalifikacijo, nato se je kar ulegel na progo in 15 minut delal škandal. Kasneje je dobil še dodatno kazen."

Neuravnovešeni nemški sodnik
Dogodek: Novoletna turneja, Innsbruck, 4. 1. 2004
Citat: "Neuravnovešeni nemški sodnik"
Pogled: "To se je zgodilo pri prvi zmagi Petra Žonte. Ta Nemec je dal vsem tekmovalcem oceno 20,0, le Žonti je prisodil 18,0. V eni sami seriji je podelil kar 21 najvišjih mogočih ocen! V vsej sezoni pa v povprečju na vseh tekmah pade pet dvajsetic. Očitno je bil v rahlem opoju."

Naj me piči kača
Dogodek: SP v hokeju divizije I, Slovenija - Estonija, 16. 4. 2004
Citat: "Naj me piči kača, če lahko izjavim tole: Sodniku Marikondi je le uspelo, da je Estonija dala gol."
Pogled: "Haha. Tega se sicer natančno ne spomnim, vem pa, da smo takrat na Poljskem gladko osvojili prvo mesto. Estonija nam pri tem ni delala nobenih težav."

Norveški barabin
Dogodek: SP v nordijskem smučanju, zmaga Roka Benkoviča na srednji napravi, 19. 2. 2005
Citat: "Ti, barabin, ti!"
Pogled: "Norveški sodnik je bil prava katastrofa. Mislim, da je dal Benkoviču oceno 15,5, nekaj podobnega tudi Ahonenu, drugim pa zelo visoke ocene. Prava sramota."

Avstrijski barabin
Dogodek: SP elitne divizije v hokeju na ledu, Slovenija - Avstrija, 11. 5. 2005
Citat: »Ti, barabin, ti«
Pogled: »Haha ... spomnim se, Avstrijec je nesramno udaril našega igralca od zadaj. Saj smo jim vse pokazali z zmago s 6:2.«

Pečonkina in pručka
Dogodek: SP v atletiki Helsinki 2005, 13. 8. 2005
Citat: "Ko gledam Pečonkino na ovirah, se mi zdi tako, kot da bi preskakovala pručko."
Pogled: "To je povsem res. Ovire so visoke 70 centimetrov, ona pa ima skoraj 190 centimetrov, pri njej so ovire res izgledale kot pručka."

Kurja očesa
Dogodek: SP elitne divizije v hokeju na ledu, Slovenija - Finska, 5. 5. 2006
Citat: "No, poglejte! Tole bi lahko bilo dve minuti za Kallia. Tu pa je Poljakov zamižal na obe očesi in še na kurja očesa, če jih ima."
Pogled: "Zgodilo se je na tekmi proti Finski. V zadnji tretjini je bilo 3:3 in sodnik Poljakov je zadnjih 20 minut Fincem ves čas pomagal, da so na koncu dali le tista dva zadetka."

Sodniško povabilo
Dogodek: SP elitne divizije v hokeju na ledu, Slovenija - Italija, 15. 5. 2006
Citat: "Ne, zadetek ne velja! Hohoho, tokrat je sodnik pokazal, da gol ne velja. Ostajam brez besed. Imel sem občutek, da je ploščica v mreži, toda sodnik je pokazal, da ostaja 0:0. Očitno ni bila celotna ploščica čez črto. No, tokrat bi povabil sodnika Rieberja za tole odločitev recimo kar na eno kavo."
Pogled: "Imel sem občutek, da je celoten pak čez črto in da je dala Italija pravilen zadetek. Sodnik bi na drugi strani lahko dosodil zadetek in nihče ne bi mogel spremeniti njegove odločitve. Res sem bil presenečen in hkrati zadovoljen."

Pomagala niso niti nova očala
Dogodek: SP v nogometu 2006, Španija - Tunizija, 19. 6. 2006
Citat: "Priložnost, udarec in 1:0! Ne, ne, ofsajd, ne bo gola. Ofsajd, je pokazal stranski sodnik. Poglejmo še enkrat … A, ne, žoga mimo gola, joj, joj. Pa imam čisto nova očala."
Pogled: "Letos na svetovnem prvenstvu v nogometu sem bil v Frankfurtu na tekmi Tunizija - Španija na komentatorskem mestu, ki je bilo postavljeno tako, da sem gledal desni gol pod kotom, ki me je zavedel. Žoga je priletela po strelu, zadela mrežo z zunanje strani in se odbila pred gol. Nastala je gneča in bil sem prepričan, da je bil zadetek. Hitro sem (v nekaj sekundah) ugotovil, kako sem ga polomil. In v stotinki sem povedal, da se sicer opravičujem, da mi tokrat niso pomagala niti nova očala … Iz svoje lastne nepazljivosti in neumnosti sem uspel napraviti prvovrsten štos."

Serija člankov o Andreju Staretu se s tem tudi končuje. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem, ki so na kakršen koli način pomagali sooblikovati ta projekt. Še posebej pa bi rad pohvalil Petra Kavčiča, Aleša Selana, spletno stran NK Olimpija in Andreja Stareta, ki nam s svojim komentiranjem že vrsto let začinja športne prenose.
Slavko Jerič, MMC