Tomaž Razingar, napadalec Acronija Jesenic. V finalni seriji je dosegel dva gola, oba na drugi tekmi, ko so Jeseničani zmagali s 6:3. Foto: RTV SLO
Tomaž Razingar, napadalec Acronija Jesenic. V finalni seriji je dosegel dva gola, oba na drugi tekmi, ko so Jeseničani zmagali s 6:3. Foto: RTV SLO

Javnost je le ugibala, kaj se je po dveh porazih pred finalom in nato še po uvodnem finalnem spodrsljaju dogajalo v moštvu, ki je lani samo zmagovalo. Raza zavrača namigovanja, da so bile slabe igre posledica neizplačanih obveznosti.

Prihodnjo sezono ne bo več igral pri Pardubicah, vseeno pa ostaja na Češkem. Najprej si seveda želi, da bi risi na svetovnem prvenstvu obstali v elitni skupini.

Za nami je državno prvenstvo. Vpisali ste peto zvezdico, vendar težje od pričakovanj. Čemu lahko to pripišemo?
Finale je bil zanimiv. Slavija se je izkazala za zelo dobro ekipo, a kakovost je bila na naši strani in na koncu je do izraza prišla daljša klop in to, da so Jesenice hokejsko mesto. Dvorana je bila polna in konec sezone je bil enkraten. Pred finalom nismo bili v najboljši formi. Tisti zadnji tekmi z Olimpijo in s Slavijo smo pač izgubili in potem še prvo v finalu. Ekipa že nekaj tekem prej ni igrala dobro. Nato se je forma v finalu dvigala in barko smo varno pripeljali v pristan.

Ali vam je žal, da v finalu ni bilo Olimpije, in kaj se je dogajalo z vašo ekipo ob koncu rednega dela?
V bistvu mi ni žal. Slavije sem si še bolj želel. Založani so si finale športno zaslužili. Vso sezono so igrali dobro, zaslužili so si finale in so bili dostojen nasprotnik.

So bili vzroki za slabše predstave razprtije v moštvu, pomanjkanje motiva ali zaostajanje izplačil? Je bilo v slačilnici kaj težkih besed?
Ne ne, nič od tega. Vse to so bila le natolcevanja. Ekipa je zrela, v miru smo se pogovorili, skupaj smo držali, seveda pa zaradi porazov takrat ni bilo najbolj prijetno.

Kako je na vzdušje v ekipi vplival prihod tujcev, ki nikakor niso bili kvalitetnejši od domačih hokejistov? Posebej sporen je bil Nigerijec Rumun Ndur, ki se ni izkazal.
To, da se ni izkazal, je vaše mnenje, ne moje! To je profesionalen šport, igralci odhajajo in prihajajo. Stroka se je tako odločila, prišli so in oddelali svoj posel. Težko pa je za tiste, ki posledično manj igrajo, ampak to je normalna stvar v profesionalnem športu.

Kako bi primerjali češko in slovensko ligo?
Zelo težko bi primerjal obe ligi. Kakovostna razlika je zelo velika. Močno upam, da se bo trem slovenskim ekipam uspelo priključiti avstrijski ligi, kar bi bil velik korak naprej.

Na Češkem so dvorane vedno polne. Zakaj je v Sloveniji v zadnjih desetih letih tako padlo zanimanje za državno prvenstvo?
Tudi na Češkem dvorane niso vedno polne! Če pogledamo v Sloveniji, obisk ni velik, ne glede na to, za kateri šport gre. So trije, štirje centri - v rokometu Celje, v košarki Ljubljana z Olimpijo, v hokeju pa Jesenice, in ti uspejo napolniti dvorano, drugi ne. Premalo nas je, da bi bile dvorane vedno polne.

Bliža se svetovno prvenstvo. Se boste kljub vsem težavam v reprezentanci odzvali pozivu selektorja Františka Vybornega?
Mislim, da se bomo vsi odzvali. Obljubljeno je bilo, da bodo vse zaostale finančne obveznosti in druge težave, ki so nas spremljale, do prvega zbora odpravljene in vsi si želimo, da bo tako.

Menite, da vam bo uspelo ponoviti lanski dosežek in ostati v elitni diviziji? Kdo so vaši favoriti?
Želja vseh je, da nam uspe, bo pa zelo težko. Smo avtsajderji, čeprav je v tako majhni bazi zraslo veliko dobrih hokejistov. Zelo zelo težko bo! Finska in Češka sta premočni za nas, medtem ko bomo Latvijo poskušali premagati. Lani nam je malo zmanjkalo. Upam, da bo odsotnost vratarja Irbeja prednost za nas. Kdo bo prvak, ne upam staviti, saj je šest, sedem ekip povsem enakovrednih.

Kje boste igrali naslednjo sezono?
Odhajam nazaj na Češko, kjer bom igral še dve sezoni. Zapuščam Pardubice, ime novega kluba pa še ne smem izdati. Povem lahko le to, da gre za ekstraligaša.

T. O.