Amir Karič je s Slovenijo nastopil na Euru 2000 in SP-ju 2002, skupno je zbral 64 nastopov za slovensko izbrano vrsto. Foto: RTV SLO/T. G.
Amir Karič je s Slovenijo nastopil na Euru 2000 in SP-ju 2002, skupno je zbral 64 nastopov za slovensko izbrano vrsto. Foto: RTV SLO/T. G.
Interblockova desetka
Karič in Zidane
Amir Karič je bil brezkompromisen tudi proti Zinedinu Zidanu. Foto: EPA
Joc Pečečnik
Joc Pečečnik je obogatel, potem ko je odkril tržno nišo - proizvodnjo in prodajo igralnih miz. Mu bo tudi nogomet tako naklonjen kot ruleta? Foto: RTV SLO/T. G.
Interblock si želi igrati za Bežigradom

Dolgoletni reprezentant, igralec Maribora in "ljubljenec" sodnikov Amir Karič se je po ne ravno posrečeni in zaključeni zgodbi pri Kopru vrača na slovensko nogometno prizorišče. Tokrat bo v spomladanskem delu PrveLige Telekoma Slovenije igral v dresu visokoletečega Interblocka, nekdanjega Factorja. Na prvi tekmi proti Nafti je bil robustni igralec strelec edinega gola za Lubljančane, poleg tega pa je v 21. minuti prejel še rumeni karton.

Kako ste se kot dolgoletna "vijolica" znašli v Ljubljani pri Interblocku?
Prišla je konkretna, dobra ponudba od Toneta Hrovatiča, ki me je poklical in mi predstavil projekt Interblocka. Moja naloga je, da pomagam pri obstanku kluba v prvoligaški druščini, toda tukaj so tudi še drugi fantje iz naše zlate generacije, tako da je to povsem realen cilj.

V zadnjih letih ste znani kot ptica selivka. Koliko časa boste vztrajali v Ljubljani?
Če obstanemo, zagotovo še eno leto. Samo o tem še ne razmišljam, saj prvič je treba doseči prvi cilj - obstanek. Potem se bomo pogovarjali naprej in kolikor mi je bilo predstavljeno, so se vodilni tega projekta lotili zelo resno in obstaja neka zdrava ambicija za pot k vrhu.

Po besedah športnega direktorja Hrovatiča in soigralcev boste najmočnejše orožje Interblocka in tudi najvidnejši igralec pomladi?
Vse pohvale godijo, posebej od šefov in soigralcev, a bo vse to treba dokazati na igrišču. Sem res dobro pripravljen in bom storil vse, da to dokažem. Samo kaj hitro lahko pride do poškodbe, slabega dne, bomo videli.

Predstavljeni ste bili kot vezni igralec, levo krilo. Ali vam na stara leta bolj ustreza sredina kot obramba?
Večino pripravljalnih tekem sem odigral na levem krilu, kjer sem v karieri preigral kar veliko tekem. Na sploh sem se redno selil po levi strani naprej in nazaj, tako da mi to sploh ne predstavlja problema. Moja naloga je, da skrbim za uporabne žoge za soigralce v konici napada.

Zgodba o Kopru po osvojenem pokalu ni dobila nadaljevanja. Zakaj?
Bilo je res obetavno. Za sabo smo imeli fantastično pomlad in osvojeni slovenski pokal. Nato je prišlo do nerazumljivega zasuka. Obljubljenega denarja od Milana Mandariča ni bilo, še manj pravih okrepitev. Nekaj igralcev se je prelahko spustilo iz rok. Videl sem, da barka ne pluje v pravo smer. Škoda.

Znana je vaša "ljubezen" s sodniki. Si upate napovedati, koliko kartonov boste prejeli v 16 krogih spomladanskega dela PrveLige?
Z leti upam, da smo oboji dozoreli. Pri sodnikih je bila vedno težnja, da si zgradijo svojo avtoriteto prek kaznovanja mene. Tudi sam sem se spremenil, tako da bo kazni zdaj bolj malo. Zadovoljen bom s tremi rumenimi kartoni na 16 tekmah.

Joc Pečečnik, predsednik kluba in lastnik Elektrončka (proizvodnja igralnih miz za igralnice širom sveta, Interblock je njegova blagovna znamka) je končno spregovoril tudi o denarnem vložku v slovenski nogomet. Kolikšna je torej vrednost projekta Interblock?
Nismo imeli časa izračunati ob vsej obilici dela. (Po krajšem posvetu s Hrovatičem in Benčino je sledil obširnejši odgovor.) V prvi polovici leta smo za prvo moštvo in tudi za vso potrebno reorganizacijo ter vlaganja v infrastrukturo dali milijon evrov. V naslednjem triletnem obdobju načrtujemo, da nas bo projekt stal okoli 15 milijonov evrov.

Notri je vključen tudi vložek v novo domovanje, morebiti tudi v Stožice, o tem sem se neformalno že pogovarjal z županom Zoranom Jankovičem. Poleg tega bo imel mladinski pogon vsako leto na voljo 100 tisoč evrov, zato staršem naših članov ne bo treba več plačevati za opremo. Klub ima podpisano 5-letno pogodbo s podjetjema Elektronček in Aristocrat (iz Avstralije) v vrednosti 3,5 milijona evrov.

Toni Gruden

Interblock si želi igrati za Bežigradom