Rudi Zavrl si bo privoščil teden počitka, nato pa bo verjetno kmalu začel razmišljati, kaj naj stori z Branetom Oblakom. Foto: RTV SLO
Rudi Zavrl si bo privoščil teden počitka, nato pa bo verjetno kmalu začel razmišljati, kaj naj stori z Branetom Oblakom. Foto: RTV SLO
Ivan Simič in Sašo Udovič
Ivan Simič in Sašo Udovič nista dočakala padca Zavrla. Bosta padec Oblaka? Foto: RTV SLO
Franc Kangler
Franc Kangler: Če bi bila skupščina sklicana takrat, ko je bilo vroče, in ko gospod Rudi ni imel časa lobirati po Sloveniji, bi bila izredna skupščina v korist nas, ki si želimo spremembe. Foto: RTV SLO

Hipotetičnih stvari ne morem komentirati, ker nimam nobene funkcije.

Zlatko Zahovič za MMC o tem, ali bi zamenjal Braneta Oblaka
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič na vprašanje, ali ima selektorske ambicije: V življenju nikoli ne reci nikoli. Foto: RTV SLO
Zavrl preživel "veliki četrtek"
Igor E. Bergant o zaupnici Zavrlu

Po neuspehu v dodatnih kvalifikacijah za nastop na Euru 2004 se je tedaj znašel pred težko odločitvijo, ali še naprej zaupati selektorju Bojanu Prašnikarju ali ga zamenjati. Po enem mesecu ugibanj je najuspešnejši slovenski klubski trener ostal na klopi izbrane vrste, saj Zavrlu ni uspelo prepričati Srečka Katanca, da znova sede na stolček, kjer je blestel med letoma 1998 in 2002.

Prašnikarjeva era se je kljub temu nato kmalu končala. Maja je po treh zaporednih porazih na prijateljskih tekmah živce in potrpljenje izgubil tudi Zavrl in za novega selektorja ustoličil Braneta Oblaka. Bo ta šel po poteh Prašnikarja in dočakal (vsaj) pomlad ali se bo moral posloviti že prej?

Kako se bo odločil Zavrl?
Če se je prejšnji mesec po porazu proti Belorusiji (2:4) Zavrl skliceval na to, da bo na odločitev o selektorju potrebno počakati do izredne skupščine NZS-ja, je zdaj napočil trenutek, ko bo moral znova začeti resno razmišljati o potezah, ki bi pomirile slovensko nogometno javnost.

Predsednik zaenkrat še ne želi govoriti, kaj se mu mota po glavi, iz njegovih izjav po koncu skupščine pa je mogoče sklepati, da se sam ne čuti odgovoren za slabe izide reprezentance, zaradi katerih se je nanj sploh zgrnil plaz kritik, ki so pripeljale do sklica izredne skupščine. Predsednik MNZ Ljubljana Ivan Simič je bil v četrtek prvi in praktično edini, ki je že na glas napovedal Oblakov "pogreb", kar naj bi mu zaupal kar Zavrl.

Simičev "oproda" v vrstah prevratnikov Sašo Udovič je ob že večkrat izraženemu mnenju o prehitri razprodaji težko pridobljenega ugleda slovenske reprezentance za MMC povedal: "Jaz mislim tako kot večina Slovencev v anketah. 90 odstotkov ljudi meni, da je zamenjava nujna." Predsednik MNZ Maribor Franc Kangler pravi, da ne pozna nadaljnje strategije Zavrla, a misli, da bo do spomladi oziroma do prve tekme Oblak še ostal selektor.

Zahovič: Oblak je postavljen v položaj, ki ni primeren za legende
Zlatko Zahovič, ki je skupščino obiskal v vlogi delegata MNZ Maribor, je za MMC na vprašanje, ali pričakuje zamenjavo na čelu izbrane vrste, dejal: "To je vprašanje, s katerim se bo moral ubadati sam predsednik. Po mojem je napaka že to, da je Brane Oblak že selektor, zaradi tega, ker on je le legenda slovenskega nogometa. Na žalost je postavljen v položaj, ki ni primeren za legende in tu je že storjena napaka. Kako to popraviti, ne vem oziroma nimam te moči ali rešitve zaenkrat. S tem se bosta morala ubadati tako selektor kot predsednik." Na vprašanje, ali bi ga sam zamenjal, je dodal, da hipotetičnih stvari ne more komentirati, ker nima nobene funkcije.

Zahovič meni, da je Oblak prišel v položaj, da lahko vsi ljudje govorijo o njem samo najslabše, v to pa ga je postavil sam predsednik. Po njegovem mnenju predsednik nima vizije in ne ve, kako se dela s takimi legendami, kot je Oblak.

Tudi če bi padel Zavrl, ne bi bil selektor
Nogometaš, ki je bil najzaslužnejši za uvrstitev Slovenije na Euro 2000 in SP 2002, je zanikal, da bi v primeru razrešitve Zavrla lahko celo on postal selektor, pač pa bi mu pripadla samo organizacija strokovnega vodstva, bedel pa bi tudi nad menedžerji, da se ne bi vmešavali v delo reprezentance.

"Osebno vidim ogromno potenciala. Fantje imajo neverjeten potencial, da nekaj naredijo v življenju in nogometu. Ne vidim razloga, zakaj se ne bi reprezentanca v vsakem kvalifikacijskem ciklusu borila za vrh. Če se potem uvrsti na veliko tekmovanje ali ne, to je že druga stvar, ampak z enim jasnim sporočilom: ko oblečeš dres slovenske reprezentance, si oblekel nekaj najlepšega in najtežjega, in ko se tekma konča, mora biti ta dres tako moker kot umazan," je dodal "Zaho".

M. R.

Hipotetičnih stvari ne morem komentirati, ker nimam nobene funkcije.

Zlatko Zahovič za MMC o tem, ali bi zamenjal Braneta Oblaka
Zavrl preživel "veliki četrtek"
Igor E. Bergant o zaupnici Zavrlu