Rudi Zavrl takoj po razglasitvi izidov glasovanja. Foto: RTV SLO
Rudi Zavrl takoj po razglasitvi izidov glasovanja. Foto: RTV SLO
Iz kje prihajajo delegati NZS-ja?
Za lažjo predstavo je tule slika, ki prikazuje, od kod prihajajo delegati. Desno spodaj: po trije glasovi prihajajo iz sodniških in trenerskih vrst. Foto: RTV SLO
Ivan Simič
Ivan Simič ne zameri delegatom, ki se kljub napovedim niso pridružili opoziciji. Foto: RTV SLO
Zlatko Zahovič
Na Brdu pri Kranju je glasoval tudi Zlatko Zahovič - na strani tistih, ki so želeli zrušiti Zavrla. Foto: RTV SLO
Zavrl ostaja predsednik
Zavrl ostaja na čelu NZS

Delegati so morali odgovoriti na naslednje vprašanje: "Ste za to, da se predčasno razreši predsednika Nogometne zveze?" Za razrešitev je bilo potrebnih 19 glasov, vendar jih je bilo le enajst za, kar 24 pa proti. En glas je bil neveljaven. Zavrl, ki to funkcijo opravlja od leta 1989, tako ostaja na čelu krovne nogometne organizacije.

Kje se je izgubilo okoli deset glasov?
MNZ Maribor in MNZ Ljubljana, katerega predsednik Ivan Simič je največji Zavrlov kritik, sta bila odkrito proti zdajšnjemu predsedniku, vendar očitno nista imela dovolj somišljenikov, čeprav je Simič po glasovanju dejal, da je imel obljubljenih od 20 do 23 glasov. "Nismo ne opozicija ne prevratniki, ampak le nogometni delavci, ki razmišljamo drugače. Ne smemo se sprijazniti z dejstvom, da smo samo glasovalni aparat NZS-ja," je med razpravo povedal Simič, po objavi izidov glasovanja pa je dodal: "Delegate popolnoma razumem, z njimi bom delal naprej. Nikomur nič ne zamerim. To je tako kot na vsaki nogometni tekmi, ko prideš na tekmo in želiš zmagati, pa potem izgubiš. Še bodo tekme. Smo kolegi in ne vidim nobenih večjih težav."

Zavrl: "Predsednik ni kriv za slabe izide"
Rudiju Zavrlu se je seveda odvalil kamen od srca: "Vesel sem, da je ta skupščina tako izpadla, predvsem pa z večino glasov, ki sem jih dobil. Ta skupščina nosi nekaj sporočil. Eno od teh je gotovo, da delegati še vedno zaupajo v program in v realizacijo ter v dokončanje mandata. Drugo sporočilo je, da so finance v redu, ne glede na to, da nekateri menijo, da je vse narobe. Kljub temu je bila v teh treh mesecih narejena velika škoda nogometu, ker se je tako populistično delovalo. NZS še vedno ostaja finančno, organizacijsko in kadrovsko stabilna organizacija. Rezultati reprezentance po moji oceni in tudi sicer ne morejo biti razlog za razrešitev, ker če je predsednik odgovoren za slabe rezultate, bi najbrž bil tudi potem, ko so dobri, ne drži pa niti eno niti drugo."

Kakšna bo Oblakova usoda?
Zavrl še pravi, da se mora zdaj spočiti po vsem cirkusu in da še noče govoriti o usodi selektorja članske reprezentance Braneta Oblaka. Za MMC je povedal: "Razmere v reprezentanci in dogovor o tem, kako naprej, bodo ena od prioritetnih nalog, ki jih bomo določili z ožjimi kolegi. Dobili se bomo v najkrajšem času, vendar v tem trenutku o tem ne razmišljam. Bo pa to prioriteta, to bomo reševali čim prej. Kar nekaj časa je na razpolago. Prve tekme reprezentance so šele februarja in marca, tako da bo potreben tehten premislek."

Simič: "Zavrl je povedal, da ga bo zamenjal"
Simič je prepričan, da so Oblaku šteti dnevi. "Kakor sva se pogovarjala z Zavrlom, ne pričakujem, da bo še selektor. Zavrl je povedal, da ga bo zamenjal. Kdo bo novi selektor, pa ne vem. Izbrati ga bo moral predsednik skupaj s trenersko organizacijo. Pričakujem, da bo prišel s predlogom na izvršni odbor in mu predstavil, kdo so kandidati za novega selektorja, kakšni so njegovi zneski, kakšna je pogodba in kakšne so klavzule za odstop, saj zdaj tega ne poznamo in ugibanja o tem lahko prebiramo le v medijih," je za MMC zatrdil Simič.

Zavrl namerava mandat izpeljati do konca
Na skupščini so tudi potrdili finančni račun za leto 2005, seveda pa je bilo največ časa, več kot eno uro, namenjenega četrti točki, razpravi in glasovanju o zaupnici Zavrlu. Razprava ni bila burna in ni ponudila nič presenetljivega. Ponujeno besedo je izkoristilo približno enako število podpornikov in nasprotnikov Zavrla. Slednji torej nadaljuje peti mandat predsednika, ki mu bo potekel leta 2009. O odstopu ne razmišlja: "Mandat nameravam izpeljati do konca. Mislim, da imamo s kolegi za to dovolj energije in volje."

M. R.

Zavrl ostaja predsednik
Zavrl ostaja na čelu NZS