Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pomemben element priprave in izvajanje športnih dejavnosti je športna psihologija. O tem so govorili na mednarodnem kongresu Šport skozi oči psihologije, na katerem je bil med predavatelji tudi Boris Balent. Med drugim je bil koordinator psihološke priprave pri Hrvaški nogometni zvezi in član mednarodne medicinske ekipe na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012. Eno njegovih glavnih področij raziskovanja je miselnost v športu.

Športniki uspehe dosegajo na različne načine. Pogosto rečemo, da ima kdo talent, drugi je v rezultat vložil ogromno truda. "Ne smemo poudarjati, da je športnik nadarjen. Za razvoj je pomembno, da mu zastavljamo naloge, ki so malo nad njegovimi zmožnostmi. Če ga le hvalimo in je potem uspešen le zaradi svoje nadarjenosti, ne bo razvil vseh spretnosti vrhunskega športnika," je pojasnil Balent.

Odgovor razkriva psihološki vpliv trenerja na športnika. "Trener ves čas spremlja športnika, zato lahko najbolj vpliva na njegov razvoj. V svoje delo vselej vključim tudi trenerja. Poučujem ga, mu predajam svoje znanje, da lahko vpliva na razvoj športnika in psihološko trdnost."

Raziskave so pokazale, da je sprememba miselnosti pri posamezniku mogoča tudi v kratkem času. Toda le, če športnik po uspehu ali neuspehu ve, čemu to pripisuje: talentu ali trudu. "Športniki so uspešni zaradi truda in nadarjenosti, pri posameznikih pa je razmerje različno. Zelo pomembno je, da spodbujamo to, na kar lahko vplivajo, in sicer trud. Nadarjenost je nespremenljiva danost, spretnosti pa krepimo s trudom."

Brez muje se še čevelj ne obuje.

Športni psiholog Boris Balent: Ne smemo poudarjati, da je športnik nadarjen
Kakšno je duševno zdravje slovenskih športnikov